Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Reduir un 30% la mortalitat del càncer de colon, objectiu del programa de cribat...
Reduir un 30% la mortalitat del càncer de colon, objectiu del programa de cribatge comarcal

Reduir un 30% la mortalitat del càncer de colon, objectiu del programa de cribatge comarcal

2 d'abril de 2024 a les 9:32

La detecció precoç del càncer de còlon i recte a través del programa de cribratge pot reduir en un 30% la mortalitat per aquest càncer. Així ho indiquen fonts de l’hospital del Parc Taulí que fan una crida a la participació en el programa de cribatge on actualment només participen el 43% de les persones convidades.

El càncer de còlon i recte és el segon càncer més freqüent a Catalunya, tant en dones (després del càncer de mama) com en homes (després del càncer de pròstata), i representa la segona causa de mort per càncer. Donada la importància i  el seu impacte, els professionals del Parc Taulí fan una crida a la participació del programa de cribratge per detectar aquesta malaltia en els seus estadis més inicials, perquè és un tipus de càncer sovint silenciós i quan comencen els símptomes, ja es pot trobar en una fase avançada.

El 2015 es va posar en funcionament el programa de cribratge del càncer de còlon i recte al Vallès Occidental.  Des d’aleshores s’ha diagnosticat un càncer a 513 persones, de les quals un 71% es trobava en estadis inicials.

En la quarta ronda del programa de cribratge (2022-2023), s’ha convidat a participar al Programa 227.717 persones d’entre 50 i 69 anys de tot el Vallès Occidental. Tanmateix, només hi ha participat un 43% de les persones convidades, una participació gairebé dos punts inferior a la de la ronda anterior.  D’entre les persones que participen, en un 4% la prova en resulta positiva (es troba sang a la femta) i s’indica la realització d’una colonoscòpia.

Durant l’any 2023, es va realitzar una colonoscòpia de cribratge a 1.999 persones en tot el Vallès Occidental, cosa que va permetre detectar a 62 persones amb un càncer invasiu i 1.315 persones amb pòlips colorectals que es van extirpar,  minimitzant així el risc que puguin malignitzar i desenvolupar un càncer en el futur.

Davant d’aquestes xifres, la coordinadora de l’Oficina de Cribratge de Càncer, la Dra. Anna Selva ha fet una crida a la participació en el programa de cribratge recordant que el programa de cribratge no només pot reduir la mortalitat per càncer de còlon i recte detectant el càncer en estadiatges precoços sinó que pot reduir-ne la incidència al detectar i extirpar els pòlips, evitant que puguin malignitzar. La doctora mostra preocupació pel fet que més de la meitat de la població no s’estigui beneficiant d’aquest programa preventiu i per això assegura que dediquen “molts esforços en fer difusió i donar a conèixer el programa a la població”.

 

Al Vallès Occidental, el Programa es coordina des de l’Oficina de Cribratge del Vallès Occidental, ubicada al Parc Taulí, i es treballa amb els tres hospitals de referència de la comarca (Hospital Parc Taulí, Consorci Sanitari de Terrassa i Hospital Mútua de Terrassa) que és on es realitzen les colonoscòpies. També amb les oficines de farmàcia i amb els centres d’atenció primària, que és des d’on es realitza el seguiment de les lesions diagnosticades a través del Programa de Cribratge. El laboratori del Parc Taulí és el laboratori de referència del Vallès Occidental i del Bages, on s’envien i analitzen les mostres de les persones que han participat en el Programa de Cribratge.

 

Com participar en el Programa de Cribratge?

 

El programa va adreçat a dones i homes d’entre 50 i 69 anys. En primer lloc, les persones rebran una carta al seu domicili, on s’explica el programa i s’informa de com participar-hi. L’ordre d’invitació és per àrees bàsiques de salut, i es pot consultar el calendari al web (cliqueu).

Després, les persones han de dirigir-se amb la carta a una farmàcia col·laboradora, on se’ls donarà gratuïtament un kit per recollir una mostra de femta que hauran de retornar a la farmàcia.

Les farmàcies envien les mostres a analitzar al laboratori del Parc Taulí. Si la prova és negativa, el resultat es notifica al participant a través d’una carta. Si la prova és  positiva es truca a les persones per citar-les a una visita amb la infermera  de cribratge de l’hospital de referència que els correspongui, on es recomanarà i es lliurarà la preparació per realitzar una colonoscòpia amb sedació per explorar l’interior del budell.