Les ONG's insisteixen en la prevenció per lluitar contra la Sida
1 de desembre de 2015 a les 12:52Un any més, el Comitè 1r. de Desembre, la plataforma unitària d’ONGS de Sida de Catalunya, commemora el dia Mundial de la Sida. Sota el lema, Revoltes amb la prevenció, es vol reivindicar la prevenció en un context en què les desigualtats, la invisibilitat, les retallades o l’estigma i discriminació que pateixen les persones que viuen amb VIH ho dificulten.
Audios
30-11-2015 Montse Pineda
Montse Pineda, presidenta del Comitè 1r. de desembre, diu que el Dia Internacional de la Sida és una jornada de lluita i reivindicació. És posar sobre l’agenda política i mediàtica una problemàtica important, com la del VIH, que encara existeix a hores d’ara en la nostre societat, malgrat els canvis que s’han anat produint des de la seva aparició.
Pineda explica que els objectius d’aquest comitè són: d’una banda, coordinar les diferents entitats que conformen aquest comitè i, d’altra banda, fer d’interlocutor amb l’administració, tant amb la Generalitat com amb els diferents ajuntaments, per tal de que els recursos econòmics i socials no es redueixin. També plantejar el tema de l’educació sexual a les escoles.
D’altra banda, Pineda també explica que a Catalunya es diagnostiquen 800 casos l’any. Si bé és cert que no es pot parlar de la dimensió de temps enrera, però, el degoteig és constant i no s’ha deixat de produir en cap moment.
Sobre el tractament i la vida d’una persona amb VIH, Pineda diu que els tractaments han millorat, tant en la seva dosificació com en els efectes secundaris. I pel que fa a la qualitat de vida, aquesta la qualifica de bona, encara que persisteixen problemes antics.
En aquest sentit, la presidenta del comitè, denuncia l’abandó que està patint l’acord nacional per la prevenció del VIH i contra l’estigma social signat al 2014 al Parlament de Catalunya i, a través del qual s’instava al Govern a posar en marxa tot un seguit de mesures a través d’un pla social.
Quant a l’aparició d’una vacuna, la situa d’aquí a 5 anys i també puntualitza que ja no s’està parlant d’una vacuna preventiva, sinó terapèutica.
Pineda també indica el que pot fer una persona que es vulgui fer la prova del VIH. La primera opció recomanada és anar al metge de capçalera o bé accedir a les entitats del comitè on s’ofereix la prova gratuïta i confidencial. Una altra opció és anar a una farmàcia i fer una prova ràpida.
Finalment, i respecte a la Profilaxi Pre-Exposició, aquesta és una eina que l’Organització Mundial de la Salut no recomana com a universal i sí de manera individualitzada. La presidenta del comitè explica que ja han demanat al govern català la posada en marxa d’un grup de treball amb els experts clínics, la societat científica i les ONG per veure com es posarà en marxa quan arribi la seva aprovació.