Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Reivindicant Manuel de Pedrolo, l’intel·lectual independentista
Reivindicant Manuel de Pedrolo, l’intel·lectual independentista

Reivindicant Manuel de Pedrolo, l’intel·lectual independentista

21 de setembre de 2009 a les 0:00

Una xerrada organitzada amb el suport per la CUP, Candidatura d’Unitat Popular, en el marc del Correllengua 2009, reivindicava divendres la figura de l’intel·lectual Manuel de Padrolo. La seva filla, Adelais de Pedrolo, i el vicepresident de la Fundació Pedrolo, Josep Poveda, eren els encarregats de reivindicar la figura d’un home de lletres maleït per les seves idees polítiques.

Joan Rocamora, per part de l’organització, remarcava el caràcter polític de la convocatòria, destacant que s’organitzava per recuperar la figura d’en Manuel de Pedrolo però també en defensa de la llengua i la cultura del país. Va destacar en la seva introducció que Pedrolo és l’autor més prolífic de les lletres catalanes, al temps que introdueix l’existencialisme a la nostra cultura. Per Rocamora Temps Obert, una sèrie d’11 obres escrites per l’autor targarí, és, actualment, una obra excepcional inèdita quan l’escriví Pedrolo a les lletres universals. Existencialisme i ciència s’agermanen en un treball que encara avui en dia és excepcional.
La qualitat literària de l’escriptor és indestriable del seu suport al català i el compromís polític amb les llibertats col·lectives nacionals i socials. Manuel de Pedrolo era un autor independentista i declaradament marxista heterodox. Era un autor maleït, com en Pere Quart i d’altres.

Adelais de Pedrolo, filla d’en Manuel, va parlar de la figura de son pare com a intel·lectual compromès. Una persona que va passar-se tota la vida plantant-li cara al sistema tot defensant la seva cultura. Adelais creu que en va ser el guanyador, donat que mai no el doblegaren.

La ponent va destacar que el seu pare és, actualment, l’autor que més ha venut en català. Del Mecanoscrit del segon origen se n’han distribuït més d’1 milió d’exemplars. Adelais de Pedrolo explicava que el seu pare deia que si hagués sabut l’èxit d’aquesta obra, no l’hauria escrit. No debades l’escriptor targarí ens deixà més de 120 llibres publicats, més de 300 títols, amb contes i poemes i un total de 20.000 planes publicades.

Tota una obra impregnada d’innovació, que reflecteix la societat i la realitat de la seva època, i reivindica les llibertats individuals i col·lectives. Una obra al servei dels Països Catalans que en gran part no es coneix prou bé. No debades el seu nom segueix incomodant.

Autor prolífic i reconegut

Novel·lista, autor de teatre, conreador de novel·la negra, poeta, articulista, són algunes de les vessants de la feina literària d’en Manuel de Pedrolo. Un treball que al llarg de la vida li generà 22 premis d’un autor que va decidir deixar l’ètim de nacionalista per declarar-se independentista. Així mai no va tolerar que se’l contemplés com autor de les lletres espanyoles o acceptar d’escriure en castellà, malgrat les grans ofertes que li feren.

Adelais de Pedrolo va explicar que el seu pare va ajudar a trencar la invisibilitat de l’independentisme. La seva projecció pública serví per deixar-ne testimoni, de les seves idees polítiques. Unes idees que el feren ser l’autor més censurat de les lletres catalanes.

Josep Poveda, vicepresident de la Fundació Pedrolo, va iniciar el seu parlament tot recordant el per què de l’existència del Correllengua. En un moment delicat per la llengua.

Les idees que inspiren el Correllengua lliguen amb l’obra i ideologia de Manuel de Pedrolo. Un intel·lectual marginat per la cultura oficial, autor d’una obra sense l’estudi de la qual no s’entén la literatura catalana actual.

Josep Poveda va destacar que Manuel de Pedrolo és un autor del poble, l’obra del qual va tocar totes les tecles possibles amb la voluntat de construir una literatura total. Poveda va remarcar la necessitat de garantir l’estudi i la conservació del llegat d’en Manuel de Pedrolo. La seva obra s’ha publicat en la seva totalitat però cal treballar per estudiar els 11000 volums de la biblioteca de l’autor targarí, les fonts d’on va beure l’escriptor per crear la seva obra.

Poveda conclou que l’obra de Manuel de Pedrolo és universal, única, que cal posar-la al servei d’unes idees, compromeses amb els Països Catalans.