Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Repartir el treball per lluitar contra la discriminació laboral
Repartir el treball per lluitar contra la discriminació laboral

Repartir el treball per lluitar contra la discriminació laboral

15 d'octubre de 2008 a les 0:00

"La Masia de Can Serrparera acollia ahir l'última sessió de les""Jornades de conciliació i nous usos del temps"" organitzades per l'Ajuntament. La secretària de la Dona de CCOO, Rosa Bofill va oferir la xerrada titulada ""Dones i treballs"", davant d'un auditori majoritàriament femení"

“Repartir el treball remunerat i el no remunerat entre els homes i les dones evitaria la discriminació laboral i social”. Així s’expressava Rosa Bofill, secretària de la Dona de Comissions Obreres a Catalunya, a l’última sessió de les “Jornades de conciliació i nous usos del temps” que s’han celebrat a la Masia de Can Serraparera, organitzades per l’Ajuntament.
Segons Bofill, les dones ocupen encara la majoria de tasques familiars i de la llar, feines imprescindibles per a la societat, però mal valorades. Una dada que explica la importància per a la societat d’aquest treball no retribuït és que del total d’hores treballades, les dues terceres parts del temps corresponen al treball no remunerat i un terç al treball remunerat.

Rosa Bofill comenta que la distribució de les feines fa que els homes no se sentin afectats pels canvis que es produeixin a l’àmbit familiar, com el naixement dels fills o la cura de persones grans, en canvi, les dones sí que ho pateixen ja que s’espera que elles s’adaptin a aquests canvis.

Les dones treballen més

Pel que fa al temps de dedicació al treball domèstic per edat i sexe, la representant sindical remarca que les dones “sempre treballen més” i ho exemplifica amb dades estretes de diferents enquestes on queda patent que als nuclis familiars amb doble ingrés, les dones continuen dedicant més hores a les tasques de la llar que els homes. Si elles guanyen més, també realitzen més feina a la llar I si guanyen menys que la parella, encara dediquen més hores. A les families amb un sol ingrés, també les dones treballen més hores a casa, tant si l’ingrés prové d’elles com si prové de l’home. Als nuclis familiars on no n’hi ha ingressos, les dones també guanyen en nombre d’hores treballades.

Per això, Bofill, no es mostra partidària de remunerar les tasques domèstiques que, majoritàriament, realitzen les dones sinó de repartir entre els homes i les dones els treballs remunerat i no remunerat. 

Feines mal retribuïdes i mal considerades 

La secretaria de la Dona de CCOO, explica que quan es fan les estadístiques d’activitat laboral, es defineix com a població activa la que està al mercat laboral o la que es troba en disposició de treballar. La població ocupada és la part de l’activa que té feina i aquí hi ha 20 punts de diferència entre homes i dones.

Rosa Bofill assegura que les dones s’agrupen en unes poques branques d’activitat: comerç al detall, hostaleria, educació, activitats sanitàries i personal domèstic que “solen ser branques mal retribuïdes i mal considerades (excepte Educació) i que semblen una perllongació de les feines de la casa”. Per a Bofill “aquesta concentració no és positiva i no es produeix per casualitat, sinó que seguim els estereotips i els models marcats”. Aquesta situació provoca, segons la representant de CCOO, que en ser sectors mal pagats, “sovint quan s’ha de demanar una reducció de jornada per cura d’infants o gent gran, sigui la dona, que cobra menys, qui l’agafi”.

Per a Bofill, la valoració del lloc de treball, és un dels elements fonamentals per lluitar contra la discriminació laboral. Per això, creu que és fonamental repartir el treball, “un pas que ens pot portar a que al mercat laboral hi hagi una equitat real entre homes i dones”.

Galeria d'imatges