Responsabilitat compartida per una Cerdanyola lliure de violències masclistes
5 de novembre de 2015 a les 13:05Ajuntament i nombroses entitats ciutadanes han preparat un ampli ventall d'activitats al llarg del mes de novembre en torn al Dia Internacional per l'eradicació de la violència vers les dones que es celebra el dia 25. La idea és que tota la ciutadania pugui participar activament en el rebuig de la violència, fent de cada un de nosaltres agents actius en la seva prevenció.
Audios
05-11-2015 Elvi Vila
El passat Ple municipal va aprovar per unanimitat una moció d'adhesió a la Marxa 7N contra les violències masclistes del proper 7 de novembre a Madrid i va impulsar una Declaració per fer de Cerdanyola una Ciutat Lliure de Violències Masclistes a la que puguin adherir-se tant entitats com persones a títol individual. La Declaració fa una crida a la ciutadania a sumar-se al 25N com un clam de rebuig col•lectiu, sumant la participació de tothom com única manera de prevenir la violència, de desautoritzar-la, d'eradicar-la de les nostres vides i els nostres imaginaris. La Declaració es pot firmar aquí.
La regidora d'Igualtat, Elvi Vila, ha dit que l'eradicació de la violència masclista és una tasca comunitària i on hi ha una importància molt gran de la coeducació, "tenint un paper fonamental les tasques de prevenció, on s'han d'abocar-hi recursos per arribar a tothom". Vila destaca les polítiques d'igualtat que es comencen a desenvolupar des de l'Ajuntament i que busquen no centrar-se exclusivament en les dones "sinó en buscar la responsabilitat d'homes i dones en la construcció d'una comunitat més igualitària".
L'alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, també ha insistit en la idea d'anar més enllà de la celebració d'un Dia Mundial per l'eradicació de la violència masclista, "perquè ha de ser una tasca diària i realitzada des del compromís de tota la comunitat, única manera de deixar enrere uns valors intolerables i avançar cap a una societat basada en la igualtat entre totes les persones".
El programa d'activitats comença el dimarts dia 17 a la sala 22 de l'Ateneu amb una tertúlia sobre el llibre Nit vermelles organitzada per Vespres Literaris i que comptarà amb la seva autora, la Maria Freixanet. Dijous dia 19 es celebren les jornades Insubmisos i insubmises del sexisme sobre coeducació i prevenció de les violència masclistes, de les 9.30 a les 14 hores al MAC Can Domènech.
Dissabte dia 21, durant tot el matí, creació artística en comú i rebuig a la violència s'uniran a la plaça de l'Abat Oliba amb l'activitat Suma't, contra les violències masclistes. Hi haurà activitats infantils coeducatives, un taller de pancarta, un fotocall per donar la cara per la prevenció de la violència, un arbre dels desitjs per penjar paraules teixint un món sense violència i es farà un gran mosaic contra la violència. La jornada és possible gràcies a la implicació dels esplais Clupi i Cut-Cut, Creu Roja Joventut, Associació d'Artistes Plàstics i Escola d'Art Ateneu. El representant de Creu Roja Joventut, Ivan Garnelo, creu que "les entitats socials i culturals són una de les vies per transmetre valors de canvi en la societat".
L'acte central Per una Cerdanyola lliure de violències masclistes, el dimecres 25 de novembre, tindrà lloc, en un principi, a les 19 hores al Teatre Ateneu, tot i que depenent de la previsió d'assistència es podria canviar de lloc.
Dijous dia 26, a les 18 hores i organitzada per El Safareig tindrà lloc la xerrada Dones i sexualitat, el plaer és nostre, a càrrec de la Maria Cabral. Una de les responsables de El Safareig, Lídia Vaquero, explica que "la xerrada és un intent d'enfocar la sexualitat des d'un punt de vista positiu, com element d'autoconeixement i empoderament de les dones".
El mateix dijous dia 26, a les 21.30 hores, Xiscnèfils projectarà el film etíop Difret, de Zeresenay Mehari. Remarcar també que al llarg del mes de novembre la Biblioteca Central exposa una mostra de llibres i bibliografia sobre la temàtica.