Responsables del sincrotró expliquen als regidors la importància de l'equipament
16 d'abril de 2004 a les 0:00El President de la Comissió Executiva del Consorci per a la Construcció, Equipament i Explotació del Laboratori de Llum del Sincrotró, Ramon Pascual, i el Director del Consorci, Joan Bordas, van participar en una reunió amb l’alcalde i regidors de l’Ajuntament de Cerdanyola per explicar la importància que tindrà per a la ciutat acollir un equipament científic tan important com el sincrotró. L’acte, realitzat a proposta de l’alcalde, Antoni Morral, va permetre als regidors de tots els grups municipals, conèixer amb més detall les característiques i usos que tindrà el laboratori de llum del sincrotró, per aquest motiu des de l’Ajuntament s’ha proposat als dos experts realitzar sessions similars amb col·lectius i associacions de la ciutat.
Una de les dades més significatives facilitades pel doctor Pascual va ser la referida a l’impacte que ha tingut per a la ciutat francesa de Grenoble la instal·lació d’un sincrotró on es queda el 68 percent del pressupost que genera l’equipament.
El doctor Bordas va ser l’encarregat d’informar de les característiques tècniques del sincrotró i de quin tipus d’usuaris tindrà ja que s’espera que siguin més d’un miler, entre empreses i científics.
L’alcalde, Antoni Morral, va agrair als responsables del sincrotró la seva participació a l’acte informatiu i es va mostrar molt interessat en conèixer els criteris de gestió d’una instal·lació d’aquestes característiques finançada amb fons públic, així com l’impacte que ha tingut en els municipis europeus en els que s’han ubicat altres sincrotrons.
El regidor del PSC, Jordi Mena, va preguntar als experts sobre la vida útil d’una instal·lació com el sincrotró i el seu destí una vegada deixa de ser utilitzat.
La regidora d’Educació, Promoció Social i Salut, Montserrat Puig, es va mostrar especialment interessada en conèixer el nivell formatiu que haurà de tenir el personal no científic del sincrotró de cara a preparar als ciutadans de Cerdanyola que puguin estar interessats.
El sincrotró és un projecte conjunt entre el Ministeri de Ciència i Tecnologia i la Generalitat de Catalunya amb una inversió prevista de 164 milions d’euros.
A Europa hi ha actualment 15 fonts de llum de sincrotró en funcionament però només 3 són d’última generació, similars a la que s’instal·larà a Cerdanyola.