Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Restauració del vitrall de les Dames de les Tulipes
Restauració del vitrall de les Dames de les Tulipes

Restauració del vitrall de les Dames de les Tulipes

3 d'octubre de 2013 a les 13:10

Un dels emblemàtics vitralls modernistes de Can Domènech se sotmetrà a partir del 9 d'octubre a un procés de restauració que tindrà una durada de tres mesos i que pretén garantir la seva òptima conservació.

El vitrall Les Dames de les Tulipes del MAC serà restaurat a partir d'aquest mes d'octubre amb l'objectiu de refer el que el temps i la mala conservació en l’etapa prèvia al seu retorn a can Domènech havien provocat, posant en perill la seva integritat. 

Segons l'Ajuntament de Cerdanyola, quan els vitralls van ser muntats a can Domènech es van documentar amb detall i es van netejar per esborrar les petges d’una conservació deficient. Paral·lelament, es van fer accions per a protegir-los del sol, posant-hi uns arbres que hi fan ombra, i se’ls va dotar d’altres sistemes de salvaguarda. Des d’aquell primer moment, però, ja es coneixia la necessitat de restaurar-los per garantir la seva òptima conservació.

Ara, l'actuació s’afronta gràcies a la col·laboració de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya i una empresa especialitzada en la restauració de vitralls s’encarregarà d’adobar-los. El procés s’inicia amb el vitrall Les Dames de les Tulipes perquè és el que presenta més problemàtica des del punt de vista estructural i també el més delicat per la complexitat del tractament de les cares en grisalla.

Un cop finalitzi la restauració d'aquest vitrall, s’iniciarà el tractament de les Dames del Llac. De fet, i si és possible, s'alternaran algunes tasques per reduir el temps d’estada al taller.

Els vitralls de Can Domènech

Els tres plafons de les Dames de Cerdanyola van ser realitzats cap al 1910 per a la residència d'Evarist López, l’actual seu del MAC, que s’havia reformant sota la direcció de l’arquitecte Eduard Maria Balcells Buïgas. L’edifici originari havia estat el primer teatre-casino de Cerdanyola (1894), obra de l’arquitecte Gaietà Buïgas. Al marge del tríptic, la casa comptava amb altres elements de vitrall, com ara portes i finestres que configuraven un conjunt excepcional. Els vitralls estan inclosos dins el Catàleg del Patrimoni Cultural Català.

El tríptic de les Dames de Cerdanyola estava instal·lat a l’antic saló de la casa. Es tracta de tres plafons de grans dimensions (235 x 195 cm) que representen dues escenes. El plafó situat en un dels laterals s'ha anomenat Dames del gronxador. I els dos plafons frontals, que se situen en un mateix escenari interromput pel pilar de la façana, les Dames del llac o Dames dels cignes i les Dames de les tulipes. Al
primer les dues figures femenines estan a dalt d'una barca envoltada de cignes, i al segon, les dames recullen flors a la vora del llac.

Han estat atribuïts per Rodon i Vila-Grau al vitraller alsacià Ludwig Dietrich von Bearn que va tenir taller a Barcelona i va destacar en la tècnica de la grisalla. De totes formes, no es poden descartar altres intervencions o autories de vitrallers barcelonins de l’època.

Segons el director del MAC-Can Domènech, Josep Maria Romero, la concepció original del conjunt podria correspondre a Balcells de qui s’ha pogut localitzar, entre els quaderns de joventut, l’esbós d’una dama recollint flors que pot remetre a l’anomenada Dama de la Tulipa.

Galeria d'imatges