Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

Resum de l'any 2012. Maig-juny

Resum de l'any 2012. Maig-juny

2 de gener de 2013 a les 0:00

Els mesos de maig i juny del 2012 van ser mesos de reivindicacions, estrenes i de destacats actes culturals a la ciutat. El Parlament aprovava la proposta per declarar Can Planas sòl contaminat, s'estrenava el Sincrotró Alba amb el primer experiment, es posava en marxa la campanya Tots som Aulos i, al mateix temps, se celebrava la festa major del Roser de Maig o la Nit del Cante Jondo. A més, arribava a la UAB un nou rector, Ferran Sancho.

Maig és el mes de les flors i de la Festa Major del Roser de Maig, amb el seu pregó de l’Alba Pérez, les seves bandes sorgides d’un càsting, els concerts de Las Migas i Mojinos Escozíos, la seva polca i la seva catxutxa. Un Roser de Maig que s’allargava fins a la Nit del Cante Jondo, amb Capullo de Jerez i El Bola, i amb la magnífica versió de Luces de Bohemia a càrrec de La Perla 29 amb Lluís Soler fent de Max Estrella.

España es una deformació grotesca de la civilització europea, es diu a Luces de Bohemia. Tot i així es poden trobar gestos remarcables. Cerdanyola Solidària i Nunca caminarás solo, els dos equips locals que participaven en el Trailwalker, la cursa per equips entre Vic i Sant Feliu de Guíxols, ajudaven a recaptar 642.000 euros per a Etiòpia. Potser no van quedar gaire ben classificats, però han col·laborat en la construcció de pous d’aigua al país africà, i ja és molt.

A Cerdanyola també hi ha persones que tenen problemes amb l’aigua, i és per això que Ajuntament i Societat General d’Aigües de Barcelona signaven un conveni de col·laboració per facilitar l’exempció del pagament del deute del consum d’aigua entre el col·lectiu de persones en risc d’exclusió social.

Sempre s’ha dit que l’aigua que no s’ha de beure és millor deixar-la córrer...o guardar-la en dipòsits de lixiviats com els que abunden per la Plana del Castell, amb especial esment per a l’abocador de Can Planas. El grup parlamentari d’ERC presentava una resolució de proposta, recollint la voluntat del Ple de l’Ajuntament de Cerdanyola, per declarar Can Planas sòl contaminat. I la Comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament de Catalunya va dir que sí amb els 9 vots a favor de PSC, PP, ERC, ICV/EUiA i Ciutadans i els 8 en contra de CiU. Ara només queda pendent el sí de l’Agència de Residus de Catalunya.

Mentre, la crisi continuava oferint el pitjor i el millor de tots nosaltres. Per una banda hi ha qui confonia el Banc d’Aliments gestionat per l’Església Evangèlica Baptista de Cerdanyola amb un self service i s’enduia material informàtic divers i aliments variats. A l’altra banda de la balança, alumnes de l’IES Pere Calders es tancaven tota la nit al centre amb alumnes d’altres instituts de la ciutat per protestar contra les retallades en l’educació amb la idea d’organitzar un teixit associatiu d’estudiants al municipi que es mobilitzi i defensi els drets del col·lectiu.

El mes de maig veia la posada en marxa de la iniciativa L’alcaldia als barris, amb l’alcaldessa desplaçant el seu despatx als barris del municipi, començant per Les Fontetes, amb la idea de conèixer de primera mà l’hàbitat, costums, inquietuds i suggeriments de la població autòctona.

Juny. Nou rector a l'Autònoma i primer experiment al Sincrótró

El mes de juny és el mes de la Nit de Sant Joan, la nit més curta de l’any, més encara en comparació amb la llarga nit de la crisi que obligava a augmentar les quotes dels tallers de l’Escola d’ Arts Plàstiques de l’Ateneu. Els alumnes iniciaven una campanya de protesta amb recollida de signatures i manifest reivindicatiu adjunt. No eren els únics a reivindicar. El col·lectiu de treballadors i treballadores de l'Escola Municipal de Música Aulos (EMM Aulos) posaven en marxa la campanya Tots som Aulos per fer pública la seva preocupació per la situació que travessa el centre educatiu. Un centre que celebrava la XII Setmana Cultural, un programa de 26 activitats obert a tota la ciutat que permet gaudir de la tasca que es realitza a l’escola.

El mes de juny arribava amb nou rector a la UAB. El catedràtic d’Anàlisi Econòmica, Ferran Sancho, que era escollit en segona volta al imposar-se a Pere Solà, catedràtic de Teoria i Història de l’Educació. Tot i obtenir 3.000 vots menys, Sancho guanyava gràcies al vot ponderat del personal docent i investigador. Com a bon economista es comprometia a revisar totes les partides internes per identificar els costos d’ineficiència.

I ben a prop de la UAB, investigadors del Departament de Química de la Universitat i de l'Institut de Ciències de Materials de Barcelona estrenaven el Sincrotró Alba amb un experiment sobre la xarxa de distribució elèctrica.

Cerdanyola vivia més estrenes, com la nova seu del PP amb Alícia Sánchez-Camacho de madrina d’honor, o reestrenes, com la recuperació del Bosc Tancat amb noves instal·lacions o la recuperació de la campanya d’excavacions al poblat ibèric de ca n’Oliver amb la col·laboració d’estudiants de grau d’arqueologia de la UAB i estudiants de secundària d’instituts del municipi.

A falta de tresors amagats, millor ens dediquen a cuidar d’altres tresors, com les tradicions i la cultura popular. Cerdanyola celebrava el primer Aplec de cultura popular i tradicional, Cerdanyola Folc, sota l’organització de l’Ajuntament i la direcció artística de l’arpista cerdanyolenc, Josep Maria Ribelles. Tradicions com prendre alguna cosa al Bar Grau, que celebrava el seu 65è aniversari. El Grau del carrer de Sant Ramon el van fundar al 1947 l'exalcalde republicà Jaume Grau, el seu fill Joan i Josefa Sobrino, i és un bon lloc on brindar, com fan els protagonistes de La Traviata que pujaven a l’escenari del Concert al Castell d’enguany, on fer, perquè no, un brindis a la memòria d’en Manel Sierra i Tomàs, l'interventor municipal que moria d'un atac al cor als 60 anys.