Resum de l'any 2012. Març-abril
28 de desembre de 2012 a les 0:00La sentència del Tribunal Suprem que condemnava Uralita, la instal·lació de l'empresa Sener, les activitats de Sant Jordi i la presentació de les obres literàries de Cerdanyola, la marxa d'aturats i aturades de Cerdanyola i Ripollet, la primera vaga general de l'any i el pacte de govern PSC-ICV-EUiA, temes destacats del resum informatiu dels mesos de març i abril
El mes de març començava amb una gran notícia que mesos més tard ja no ho seria tant. Una sentència del Tribunal Suprem considerava responsable l'empresa Uralita de causar una greu malaltia a un extreballador de la nostra ciutat per haver-lo exposat a l'amiant als anys 70 sense complir amb la normativa laboral i de prevenció de riscos laborals. La sentència confirmava la indemnització de 54.786 euros imposada. L’advocada del Col·lectiu Ronda que havia portat aquest cas, Marta Barrera, remarcava que després de 40 anys lluitant pels drets dels treballadors finalment s’havia fet justícia.
El llegat d’Uralita ja és prou conegut. Ja veurem quin serà el llegat del grup d’enginyeria i tecnologia SENER que instal·larà la seva nova seu corporativa al Parc de l’Alba de Cerdanyola amb una nova planta que comptarà amb 15 mil m² i en la que treballaran 350 persones fent projectes d’abast internacional. El director de SENER Catalunya, Gabriel Alarcón, explicava que l’empresa buscava un lloc únic i especial on instal·lar la seva seu. I l’han trobat.
Un indret exemplar, això sí, amb 5.000 aturats, per la qual cosa, unes 400 persones de Cerdanyola i Ripollet van participar a la manifestació convocada per l’Associació d’Aturats i Aturades de Ripollet i Cerdanyola sota el lema “Pel dret al treball, contra l’atur i la precarietat”. Un indret exemplar, això sí, que no impedeix que l'Ajuntament hagi optat per accedir la línia de crèdits al 5% d'interès establerta pel govern central per fer front a un deute de 8 milions d'euros amb els proveïdors. El regidor de Finances, Francisco Ortiz, ho considerava una xifra, si no exemplar, sí raonable.
Cerdanyola va rebre les visites de les al·lèrgies, Carme Riera per presentar la seva novel·la Natura quasi morta, i Alfons López Tena i Xavier Sala Martín per parlar d'economia i independència. Aquest últim venia convidat per Bellaterra Decideix, que donava pas a una nova entitat, Bellaterra Tribuna, amb la intenció de generar debat i fer país.
Una altra entitat ciutadana, Persones Amigues de Mossèn Rosell, lliuraven el seu premi solidari a Noemí Aldabó, voluntària de l'Església Evangèlica Baptista de Cerdanyola, per la seva tasca a favor dels més desafortunats.
Tota la vida ha estat així, si vols una cosa has de lluitar per aconseguir-la. Amb aquesta idea, Cerdanyola en Vaga aplegava una trentena d’entitats i formacions polítiques per mostrar el seu rebuig a la reforma laboral i retallada de drets en la vaga general del 20 de març. Una vaga que va obligar a avançar el Ple ordinari que aprovava el pressupost del 2012 amb la intervenció decisiva d’ERC.
La primavera arribava enguany de la mà de la Jove Orquestra de Cerdanyola i el Cor de Cambra 7 de Música i el seu Tutto Vivaldi.
Resum del mes d’abril
Abril és el mes de les processons de Setmana Santa, Sant Jordi, la Rosa d’Abril morena de la serra i, baixant als sants i santes de l’altar, de l’aniversari de la proclamació de la II República.
Mentre uns retien homenatge a la II República, altres, amb les seves mesures econòmiques, retien homenatge a la postguerra, traient a la llum, qui la pugui pagar, conceptes com pobresa energètica, que explicava el coordinador de Creu Roja, César Martínez.
Teresa Pàmies va ser, en la veu de Sílvia Bel, la figura a la que es retia homenatge en els actes programats al voltant de la festivitat de Sant Jordi 2012, actes al voltant de la paraula.
Paraules com les contingudes a les obres Cuadratura Umbría, de María Josefa Álvarez; L’ombra fugida, de Josep Pejó i La cortina de saca, de Miquel Aguirre; guanyadores dels Premis Literaris de Cerdanyola. O com les de Miquel Sánchez, Isidre Grau, i Josep Ricart, que explicaven les seves experiències sobre Cerdanyola a l’hora d’observar i escriure sobre la ciutat.
La paraula és important, sobretot si es tracta de la teva paraula contra la del fiscal. O si no que li diguin a l'empresari cerdanyolenc Lluís Casamitjana, president de la immobiliària Espais a qui l’Audiència Nacional arxivava la causa que el jutge Baltasar Garzón li va obrir en contra per la seva presumpta implicació en la trama de corrupció urbanística Pretòria.
I també és important a l’hora d’establir pactes de govern, com el que establien els grups municipals del PSC i ICV-EUiA al mes d’abril.
Ah, la importància de la paraula. Cal tenir cura de les paraules. L’escriptor i historiador local Miquel Sánchez ho té clar, i per això presentava el llibre Salvem les paraules, els noms de lloc de Cerdanyola.