Resum de l'any 2014: novembre
8 de gener de 2015 a les 14:01La jornada de participació del 9N va ser la notícia destacada del mes de novembre en què també va ser informació rellevant la investigació oberta per la Fiscalia sobre la concessió municipal de l'Altis a la Federació Catalana d'Handbol, la presentació d'Helena Solà o Guillem Ortega com a candidats a l'alcaldia, la presentació de la renovació de l'Ateneu o el tancament de la biblioteca de Ca n'Altimira i l'inici del trasllat a la nova Biblioteca Central, entre d'altres temes.
16.537 cerdanyolencs votaven en la jornada del 9N en que la doble pregunta era Voleu que Catalunya esdevingui un Estat?" i "Voleu que aquest Estat sigui independent?": el 72'95% ho feia pel SI/SI, el 15'04% pel SI/NO, l'1'01% pel SI/En blanc, el 6'37% pel NO i el 0'65% En blanc. El 4% restant feia altres tipus de votacions.
La jornada es vivia sense cap incidència destacada i amb cues a l'inici de les votacions en els instituts de la ciutat, locals de participació del dia. Una jornada que es va viure amb molta emoció entre els participants. Un exemple era l'octogenari Baldomer Pascual que votava amb ganes de plorar perquè deia que vivia un somni.
La candidata d'ERC a l'alcaldia de Cerdanyola, Helena Solà, tancava novembre presentant públicament la candidatura acompanyada per Oriol Junqueras. Solà va defensar la política com “l'eina per deixar el món millor del que està i per estar a prop de les persones, defensant sempre la seva dignitat”. L'alcaldable d'Esquerra creu que “Cerdanyola pateix un greu desgavell urbanístic i la mala gestió del darrers governs, que han malbaratat milions d'euros” amb crítiques centrades en “el nul seguiment de les concessions de serveis públics com el PEM Guiera, una elevada pressió fiscal mentre es bonifica a grans empreses i ens com la UAB i subscriure crèdits sense saber-ne les condicions”.
Durant novembre també es coneixia que Guillem Ortega serà el candidat a l’alcaldia de Solidaritat Catalana per la Independència (SI) en les eleccions municipals de maig de 2015. Les polítiques socials, la gestió eficaç de l’administració local i el treball a favor dels ciutadans deixant al marge els partidismes seran els eixos fonamentals del programa de Solidaritat Catalana per als comicis.
Dues candidatures, Podem Facta Non Verba, encapçalada per Antonio Otero, i I tant que Podem!, encapçalada per Sergi Méndez, es presentaven com aspirants a la Secretaria general i projecte polític del cercle Podem Cerdanyola. Els dos equips presentaven també candidatura per formar el Consell ciutadà. Ja amb el nou any, el procés acabaria amb la victòria de Méndez i l'equip de I tant que Podem!.
Va ser al novembre quan es va conèixer una noticia que encara cueja. La Fiscalia investiga, a través d'una denúncia del Partit Popular (PP) de Cerdanyola, la concessió de la gestió de les instal.lacions esportives de l'Altis i la piscina municipal de Montflorit a la Federació Catalana d'Handbol. La denuncia es basa en els fets que les adjudicacions de les concessions s'haurien fet de forma directa i no a través d'un concurs públic.
El president local i portaveu municipal del Partit Popular de Cerdanyola, Manuel Buenaño, confirmava la presentació d'una denúncia per possibles irregularitats en la concessió de la gestió d'aquestes instal.lacions esportives a l'any 2008.
Ja al desembre va transcendir que l'exalcalde Cerdanyola, Antoni Morral; l'exregidor de Contractació i Finances, Santi Cayuela; l’exregidor d’Esports, Felix Riba i la Cap d’Esports de l’Ajuntament havien estat denunciats per la Fiscalia per un presumpte delicte de prevaricació per l'expedient obert en aquest cas.
Cultura: renovació de l'Ateneu
Entrem en pàgina cultural tot destacant la renovació de l'Ateneu, el centre de la cultura a la ciutat, després dels seus 35 anys de vida amb unes obres que han servit per dignificar l’espai.
L'equipament és el més utilitzar de la ciutat, amb més de 100.000 visites anuals, i la seva plaça és l'espai que més canvis ha sofert amb un nou paviment i una millor accessibilitat. Però també, entre d’altres actuacions, s’han acabat amb els degoters que hi havia a l’interior de l’edifici i amb les esquerdes a les façanes i es van canviar les butaques del teatre. Segons un dels arquitectes del projecte, Roger Jornet, l’objectiu principal era obrir l’Ateneu a la ciutat.
Parlant d'equipaments culturals, la Biblioteca de ca n’Altimira va tancar les portes als usuaris aquest novembre per dedicar-se a l'enxipat i trasllat dels més de 50.000 documents que formen el seu fons i que passaran a la nova Biblioteca central de l'Altis.
Allà es trobaran la novel.la La memòria del cor, de Francesc Xavier Torrents; el recull poètic Atac de temps, de Manuel Roig; el relat breu El somriure davant l'aparador, d'Arturo Padilla; i el llibre de poesia La dimensión de lo invisible, de Dario Frías, les obres guanyadores dels Premis Literaris de Cerdanyola que organitzen l'Ajuntament de la ciutat i la UAB i que es publicaven aquest novembre.
També hi haurà la novel.la protagonista del Cafè amb lletres del mes, Desig de Xocolata d'una Care Santos que va omplir la sala d'actes del MAC en la seva presentació i Los caminos del mar, la primera novel.la de la cerdanyolenca Magdalena Albero que ha estat guanyadora del II Certamen Internacional de Novela Histórica Ciudad de Úbeda amb el retrat d'una dona que vol ser metgessa al segle III abans de Crist i converteix la seva vida en un periple per la Mediterrània, en un procés vital de creixement personal i recerca del coneixement.
Nom cultural destacat era el de tot un premi Goya al millor actor, Alberto Sanjuán, que representava al teatre Ateneu el seu Autorretrato de un joven capitalista español, un intent d'entendre com s'ha arribat fins al moment en què ens trobem des del Franquisme i la Transició. Alberto San Juan considera que vivim un moment d'inflexió esperançador que suposa un canvi de cicle històric.
D'enhorabona estava l’Agrupació Cultural Sardanista de Cerdanyola que celebrava el seu 25è aniversari amb un concert especial a la Festa de la Sardana de la ciutat que combinava música de cobla de grans autors com Enric Toldrà, Joaquim Serra i Conrad Saló amb poesia de Jacint Verdaguer i Josep Maria de Segarra. El rapsode de la jornada, l'intèrpret de tenora Valentí Maymó, ho avançava a la ràdio local to destacant la defensa del patrimoni cultural català.
Una altra entitat veterana era la gran protagonista de la festa de Sant Martí, la colla gegantera de Cerdanyola feia el pregó de la festa de tardor. Guardant les seves esquenes amb el Bernat, la Victòria i altres amics de gran alçada, els responsables de la colla local van obrir la festa major de tardor fent una crida a ser portaveus de l'alegria i la rauxa sense oblidar els que ho passen malament.
Contra la violència de gènere
I entre les persones que ho passen malament hi ha massa dones que pateixen la violència de gènere. Centenars d’espelmes van il·luminar la plaça de Francesc Layret en una mostra de la voluntat col·lectiva d’una ciutat per lluitar i fer desaparèixer la violència masclista de la nostra societat. El manifest del Dia contra la violència vers les dones, que llegia l'alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, posava de relleu “la manca de reconeixement de l’autoritat i la llibertat femenina”, la vulneració dels drets fonaments de les dones i reivindica els recursos necessaris per prevenir, perseguir, pal·liar i reparar els efectes de la violència de gènere.
Una altra lluita constant ha de ser la d'assolir la més alta qualitat en la convivència ciudadana i en el manteniment de l'espai públic. L’Ajuntament de Cerdanyola posava en marxa al novembre la campanya “Cerdanyola, ciutat cívica”. La conscienciació ciutadana, la sanció a la infracció i el manteniment de l’espai públic net, eren les tres vessants de la campanya.