Resum de l'any 2014: octubre
7 de gener de 2015 a les 14:01El conflicte entre l'Ajuntament i la Federació Catalana d'Handbol, la tercera edició de la Nit de Cerdanyola Empresarial, els preparatius de la jornada del 9N, el desencontre del procés de confluència de l'esquerra local, la dimissió de Santi Cayuela com a regidor, la lluita contra el càncer de mama o la renúncia de Jordi Savall al Premi Nacional de Música van ser temes destacats del mes d'octubre de 2014.
Un octubre que s'obria , el mateix dia 1, amb la conformitat de la Federació Catalana d'Handbol a la proposta de resolució de contracte de gestió del Parc Esportiu Municipal (PEM) Guiera aprovada per l'Ajuntament de Cerdanyola el mes anterior. La federació, però, afirmava que ni Bankia ni Institut Català de Finances –els seus principals creditors- no havien prestat conformitat i que això volia dir que "ni el contracte ni el contenciós, estiguessin, ni de bon tros, resolts".
A més, la federació insistia en reclamar a l'Ajuntament que no impugnés el conveni de creditors, tot assegurant que aquesta postura municipal posava en una crítica situació la continuïtat de la pròpia federació.
De fet, el dia 16 el Jutjat Mercantil número 6 de Barcelona desestimava la impugnació del conveni aprovat al mes de juliol per la junta de creditors de la Federació Catalana d'Handbol (FCH) i autoritzava la federació a sortir del concurs de creditors. L'Ajuntament de Cerdanyola podia interposar recurs contra la sentència en un termini de 20 dies. Ho va fer, amb una concentració de protesta davant l'Ajuntament uns dies abans convocada per la federació.
El Club Handbol Cerdanyola sortia al pas del conflicte fent una crida a les institucions implicades, Federació Catalana, Ajuntament de Cerdanyola i Secretaria General de l’Esport de la Generalitat per tal que arribessin a un acord que permeti la continuïtat de la FCH i de les seves competicions, sense que la ciutat de Cerdanyola, representada pel seu Ajuntament, surti perjudicada en els seus interessos.
En el capítol polític va ser notícia rellevant l'anunci de la dimissió de Santi Cayuela, portaveu d'ICV/EUiA i històric dirigent d'aquesta coalició. El seu substitut al Consistori, ja al mes de novembre, seria Jordi Miró. Cayuela argumentava motius personals per prendre aquesta decisió, però ERC considerava en roda de premsa que era una de les conseqüències de la relació entre Ajuntament i Federació, una relació que titllaven de fraudulenta tot assegurant que hi ha hagut mala fe en la gestió del Parc Esportiu Municipal (PEM) Guiera per part de la Federació Catalana d'Handbol (FCH) i de l'Ajuntament de Cerdanyola.
Una altra història de desencontres és la de les esquerres locals. Octubre s'obria amb Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV) insistint en la necessitat d'aprofundir en un procés de confluència de forces polítiques i socials d'esquerres a la ciutat per cercar acord de governabilitat i model de ciutat. Tot i reconèixer la dificultat d'assolir una candidatura única, l'alcaldable d'Iniciativa, Jordi Miró, feia una valoració satisfactòria del diàleg mantingut els mesos anteriors.
Pocs dies després, Compromís per Cerdanyola refusava participar en aquest procés per la participació d'Iniciativa per Catalunya-Verds/Esquerra Unida i Alternativa (ICV/EUiA) ja que considera que aquesta coalició no participa dels principis de mobilització populars, sinó que ha impulsat projectes especulatius d'esquenes a la ciutadania i ha tolerat abocadors tòxics.
La resposta arribava ràpidament i ICV es mostrava decebuda per l’actitud del Comprimís. Jordi Miró deia poder entendre qualsevol crítica a la gestió municipal del seu grup si està basada en arguments rigorosos, però creia que "els arguments esgrimits pel Compromís per Cerdanyola per demanar l’exclusió d’ICV del procés de confluència d’esquerra a la ciutat, busquen més el titular que el rigor i la certesa".
El 9N ja era protagonista
Un capítol polític important del mes d'octubre van ser totes les informacions relacionades amb la jornada del 9 de novembre. El dia 31 de setembre el Tribuanal Constitucional suspenia cautelarment la consulta del 9N i Cerdanyola aquella tarda vivia una concentració de protesta sota la pluja. De fet, els voluntaris van ser grans protagonistes del mes amb la tasca realitzada per donar suport a la celebració del 9N i que es va veure reflectida en la mobilització per participar a la gigaenquesta recollint les opinions de veïns dels diferents barris de Cerdanyola amb sis preguntes en relació a qüestions com educació, sanitat, llengua o la regeneració democràtica. Aquesta iniciativa formava part de la campanya Ara és l'hora que impulsaven l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural.
La periodista i escriptora Patrícia Gabancho presidia la cloenda de la jornada traient ferro a les diferències sorgides entre els partits polítics des de la convocatòria de la nova consulta del 9N per part del president de la Generalitat. Gabancho indica que la unitat política s'ha esquerdat davant el que considera un canvi d'estratègia en relació a la consulta, passant d'una impossible que havia de demostrar al món que l'estat no deixa votar als catalans a fer una consulta possible on considerava necessari un vot massiu.
Les diferències sorgides a l'Ajuntament en relació als preparatius del 9N també van ser notícia destacada després que al setembre s'aprovés una moció de suport a la consulta al Ple Municipal. Els quatre grups que van recolzar la moció (ICV/EUiA, CiU, CompromísxC i ERC) exigien a l'alcaldessa el compliment dels acords i Carme Carmona responia amb una declaració institucional que afirmava que la seva actuació "com a principal representant de l'Ajuntament" estaria "en tot moment subjecte a la legalitat vigent". El text es feia resó del debat obert arran de la suspensió acordada per part del Tribunal Constitucional tant de la Llei de consultes no refrendàries aprovada pel Parlament com del decret de convocatòria de la consulta del 9N firmat pel president de la Generalitat.
L'alcaldessa remarcava la seva responsabilitat de "representar el conjunt de sensibilitats" de la ciutadania de Cerdanyola i manifestava que tot el que s'excedís d'actuar amb la lleialtat corresponent, implicava "posicionar-se institucionalment en un tema que és polític".
La resposta de Cerdanyola per la Independència, la secció local de l'Assemblea Nacional Catalana, seria reclamar el compliment de la moció aprovada al Ple de l'Ajuntament i que si l'alcaldessa no hi volia participar o creia que la llei no ho permetia delegués en els regidors disposats a fer-ho possible. El col.lectiu també demanava als partits de la ciutat que exercissin els mecanismes de què disposen per facilitar la consulta. Consulta que finalment seria jornada de participació i que seria gran protagonista política de novembre.
Economia: reconeixement a les empreses locals
L'actualitat econòmica d'octubre passava per la celebració de la tercera Nit de Cerdanyola Empresarial que reunia més de 500 representants del món econòmic i social de la ciutat i la comarca en un acte de reconeixement a les empreses consolidades però també als joves emprenedors.
Mysnoc guanyava la Beca Rotary per a l'emprenedoria jove per a la realització d'una aplicació per a dispositius mòbils de gestió de dades i contactes. Els projectes Dobler, Bitzare i Qcards, tots ells també vinculats a les noves tecnologies, eren finalistes en aquesta tercera edició d'impuls als joves emprenedors locals del Club Rotary.
Cerdanyola empresarial feia també lliurament dels guardons de reconeixement anual a empreses de la ciutat en 8 categories diferents: la constructora Maheco en la de Responsabilitat social corporativa; l'empresa d'enginyeria Sener en la de Projecció de la ciutat de Cerdanyola; la firma biosanitària STE Group en la d'Internacionalització; les empreses d'instal.lacions d'eficiència energètica Grup mh en la de Desenvolupament de negoci i foment de l'ocupació; el Parc Recerca de la UAB en la de Recerca i Innovació; l'Autoescola Cordelles en la de Comerç; l'Hotel Torre Vermella en la de Restauració; i La Gestora Cerdanyola, que enguany fa 75 anys, en la nova categoria de Trajectòria empresarial.
Societat: lluita, denúncia i reconeixement
El color rosa, símbol de la lluita contra el càncer de mama, prenia els carrers de la ciutat al voltant del 19 d'octubre, dia mundial de lluita contra aquesta malaltia. Un gran llaç rosa penjava de la balconada de l’Ajuntament, centenars de mocadors roses es repartien entre la ciutadania i es feia una enlairada de globus, com no, també de color rosa.
Més de 5.300 dones són diagnosticades de càncer de mama a Catalunya cada any. Les xifres demostren que cal continuar en la lluita amb la implicació de tots, començant per les mateixes dones i les autoexploracions. Però també, segons assegurava un dels voluntaris de l’Associació Espanyola Contra el Càncer a Cerdanyola, David González, amb la implicació de les administracions i autoritats sanitàries, sense retallades en les mesures de prevenció ni tampoc en el procés post-operatori. González era l’encarregat de llegir el manifest de la jornada que destacava que malgrat ser un dels càncers més perillosos, moltes dones l’acaben superant. Un missatge esperançador per a totes aquelles dones que en aquests moments estan patint la malaltia.
Al capítol social, la Plataforma Cerdanyola sense Abocadors afirmava que s’ha donat una situació de descontrol a l'abocador Elena ja que emet gasos i genera lixiviats amb els que no es comptava. Això ha provocat que des de 2011, quan va entrar l’última bala de residus al dipòsit, no s’hagi pogut clausurari s’hagin aplicat diverses mesures i obres correctores per posar-hi solució.
La plataforma explica que durant el 2014 l’empresa Puigfel, encarregada de la gestió de l'abocador, ha presentat a l’Agència de Residus el projecte de la fase 2 de la clausura, tres anys després del previst. Abans no s’ha pogut fer perquè, segons indicava Rosa Guallar, una de les integrants del col..ectiu, en la documentació rebuda es reconeix que hi ha hagut més emissions de gasos de les esperades perquè les aigües pluvials estan en contacte amb els residus.
La gent gran celebrava a l'octubre la seva setmana, dies de reconeixement a la seva aportació constant a la nostra societat. Gairebé el 20% de la població de la ciutat té 60 o més anys; unes dades que posen de relleu la importància i el pes d’aquest col·lectiu. La V Setmana de la Gent Gran buscava fer visible la contribució del col·lectiu al capital social comú.
Dins el programa d'activitats s'inaugurava un nou espai lúdic i de salut a la plaça de la Torre Vermella donat per la Diputació i preparat per millorar la condició física d'aquest col·lectiu. Aquest espai està dissenyat per afavorir les condicions físiques de la gent gran i contribuir a la millora del seu benestar. Al nou espai s’hi poden fer exercicis suaus per treballar totes les parts del cos, millorant la seva autonomia personal i qualitat de vida, i generant una dinàmica positiva que implica confiança i seguretat en les pròpies capacitats
Jordi Savall, Premio Nacional efímer
El capítol cultural del mes d'octubre comptava amb alguns noms propis com a grans protagonistes. Jordi Savall, el primer d'ells. El músic de Bellaterra, que obria el mes rebent la Medalla d'Or de la Generalitat, el tancava renunciant al Premi Nacional de Música 2014, en la modalitat d'Interpretació, que concedeix el Ministeri de Cultura i que està dotat amb 30.000 euros. Savall, tot i que agraïa el premi, rebutjava el guardó "amb profunda tristesa" pel seu desacord amb la política cultural del ministeri dirigit per José Ignacio Wert. El compositor manifestava la seva voluntat que "aquest sacrifici sigui comprès com un acte revulsiu en defensa de la dignitat dels artistes i pugui, potser, servir de reflexió per imaginar i construir un futur més esperançador per als nostres joves".
Un altre gran nom de la cultura era protagonista a Cerdanyola. El prestigiós fotògraf brasiler Sebastiao Salgado evocava a Cerdanyola el seu treball amb poblacions indígenes per reflexionar sobre la saviesa acumulada per la humanitat durant mil·lennis. Ho feia en l'acte en què va rebre el premi Ítaca, que atorguen el Gabinet de Comunicació i Educació i el Màster en Periodisme de Viatges de la UAB.
Parlant de premis, Aïda Moreno, estudiant de l’Institut Forat del Vent, rebia una de les beques salari Ítaca UAB / Banc de Santander pel seu alt rendiment acadèmic. Les beques possibiliten que l’alumnat iniciï i continuï els seus estudis universitaris i inclouen el pagament de 500€ mensuals durant deu mesos de l’any, renovables al llarg dels seus estudis de grau. La dotació inclou, a més a més, l’import de la matrícula, altres serveis del campus universitari i, si s’escau, les despeses d’allotjament en el campus de la UAB.
La música d'Indigos, banda amb el cerdanyolenc Josep Santos com a cantant i compositor era notícia destacada ja que presentava a l'octubre el seu disc Shine on me, un treball d’un grup amb arrels americanes amb 10 temes cantats en anglès, instal·lats en el mig temps i en el que es poden rastrejar les influències de l’inevitable Bob Dylan i altres noms com Ray LaMontagne o Amos Lee.
I si uns arriben altres diuen adeu. És el cas d'Antonio Ortega que, als seus 91 anyets, deia adeu als escenaris muntant amb Daniel Claramunt, fundadors del GAT Teatre, un espectacle solidari a benefici de l'ONG Goteo, una de les principals plataformes de microfinançament a Internet a nivell estatal que havia rebut el reconeixement a la Millor ONG europea de l'Any.
Al món teatral, Losers, comèdia romàntica amb text i direcció de Marta Buchaca, i Alba Florejachs i Jordi Díaz com a protagonistes, i Llibert, un còctel d’humor i tragèdia amb text de Gemma Brió i dirigida per Norbert Martínez eren les apostes de la programació de l'ateneu al mes d'octubre.
El Cafè amb lletres d'aquell mes es prenia per partida doble: amb Rosa Regàs al MAC i amb Víctor Amela a ca n'Oliver, mentre dos escriptors eren protagonistes del Correllengua a Cerdanyola, Maria Mercè Marçal i Joan Vinyoli, amb lectures d’alumnes d’escoles de la ciutat i cançons d’en Ramon Sauló.
I encara un nom propi més. El del jove dissenyador de videojocs Carlos Coronado, autor d'un dels títols més destacats de l'any, Mind: Path to Thalamus, un joc d’exploració i de puzzles en primera persona. Al títol dissenyat per Coronado, el jugador ha de resoldre trencaclosques alterant l'estat dels paisatges creats a la ment del protagonista.