Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

Resum de l'any. Abril 2014.

Resum de l'any. Abril 2014.

30 de desembre de 2014 a les 16:12

L’espectacle Bye bye Nau a la fàbrica Aiscondel, els actes de celebració de Sant Jordi, la inauguració d’un nou espai per a entitats a les antigues naus de Mafinsa i la precampanya electoral de les europees van esdevenir notícies destacades al mes d’abril; un mes marcadament cultural a la ciutat.

La Jove Orquestra de Cerdanyola (JOC) interpretava el Magnificat de Bach i la 2ª Simfonia de Beethoven al mes d’abril en un espectacle, Bye bye Nau, que servia per retre homenatge a un espai simbòlic de la ciutat prèviament a ser enderrocat, la fàbrica Aiscondel. Sobre l’escenari la Jove Orquestra de Cerdanyola i les veus de 7 de música, Xalesta i el Cor de Cambra de l’Orfeó Lleidatà i la direcció de Pedro Pardo emocionaven a les gairebé mil persones que assistien.

Un altra cita musical venia de la mà de la Banda i la Coral de l’Agrupació Musical de Cerdanyola que celebraven el seu 15è i 10è aniversari respectivament amb un concert molt especial a l’Auditori de Barcelona. Els dos grups oferien un concert força complert, amb una molt bona execució i una immillorable resposta del públic assistent.

I seguint amb entitats, durant aquest 2014 s’inaugurava un nou local municipal a les antigues naus de Mafinsa per a l’ús d’entitats i associacions de la ciutat. Aquest espai polivalent es continuarà ampliant a mesura que s’adequïn per complet els gairebé mil metres quadrats dels que es disposen. Per a l’alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, aquesta inauguració suposava l’inici de la recuperació d’una zona històrica de la ciutat.

Sant Jordi i la literarura

El mes d’abril és per excel·lència el mes de la lectura, el mes de les flors i els llibres, el mes d’una de les festes més especials de tot l’any: Sant Jordi. La diada arribava a la ciutat plena de presentacions literàries i animació al carrer amb activitats com la Marató de Lectura, en aquesta ocasió dedicada a l’escriptora Joana Raspall.

Però endinsant-nos en el món literari, a l’abril presentava la seva novel·la històrica la cerdanyolenca Sílvia Fernández. La veu del Pedrenyal desmitifica el bandolerisme català que va dividi el país entre nyerros i cadells als llarg dels segles XVI i XVII. També el veí de Cerdanyola, però mexicà d’origen, Eduardo Ruiz donava a conèixer Anatomía de la memoria que investiga com contruïm la memòria i com la memòria ens construeix a nosaltres mateixos.

També el jove actor Igor Spakowski, conegut pel seu paper a la sèrie televisiva Polseres vermelles, juntament amb el dramaturg Alfred López Vivancos, presentaven La terra d’Andoc, un viatge per un món fantàstic. Cançons d’amor i de pluja és el títol del darrer llibre de Sergi Pàmies, també protagonista al mes d’abril d’una sessió del Cafè amb lletres. I per tancar les activitats relacionades amb la lectura, l’església evangèlica baptista organitzava, com és habitual, una nova edició de les jornades Bíblia i Cultura, dedicades a la presència i influència de la Bíblia en l’obra de William Shakespeare i Miguel de Unamuno. Però en el marc del programa de Sant Jordi 2014, el MAC també acollia l'espectacle Intensament Vinyoli un recital sobre l'obra del poeta Joan Vinyoli en la veu de Joan Massotkleiner, acompanyat per la guitarra de Toti Soler.

Política

I de la cultura a la política. El mes d’abril va ser el mes de la precampanya per a les eleccions europees que se celebraven el 25 de maig i des de l’Entitat Municipal Descentralitzada de Bellaterra organitzaven el cicle de xerrades Decidim Europa en la que participava el número 2 a les llistes de CiU, Francesc Gambús. Gambús reclamava una Europa socialment més justa, amb un model econòmic basat en l’economia social de mercat i un ple respecte per les nacions presents als continents. El mateix cicle també portava al candidat número 3 del PSC a les llistes de les europees, Alejandro Colldeforns, que defensava un canvi de model que només seria possible, al seu parer, amb un canvi en la composició del Parlament. I en el marc de la precampanya, també Nova Esquerra Catalana, NeCat, portava a Cerdanyola al seu president i candidat a les Europees en la coalició amb ERC, Ernest Maragall. Maragall assegurava que era possible capgirar 30 anys de domini conservador a Europa.

Al mes d’abril es presentava a Cerdanyola l’executiva del nou Partit dels Emprenedors, PENN, constituida amb l’objectiu d’aconseguir una ciutat pròspera i fomentar un canvi que solucioni els problemes d’abandonament que consideren pateix Cerdanyola. Francisco Carmona es presentava com a president i Manoli Ortuño, actual regidora no adscrita de l’Ajuntament, com la candidata a l’alcaldia en les eleccions municipals de 2015. Ortuño avançava alguns dels seus reptes i objectius per a la ciutat.

I en l’àmbit de la política, el mes d’abril era un mes de debats i reflexions. L’Assemblea Nacional Catalana de Bellaterra organitzava el debat El país que volem amb representants polítics de CiU, Compromís per Cerdanyola, ICV i ERC. Algunes de les principals idees que es van posar sobre la taula van ser la trascendència del moment històric que viu Catalunya, la necessitat que el poble català pugui decidir el seu futur i participar activament en un nou model d’estat i la necessitat també de mantenir-se units deixant de banda els partidismes i interessos personals. Altre debat el plantejava ERC al voltant del Centre Direccional i el nou gran centre comercial; un debat en el que reflexionar sobre aquests projectes i el model de creixement econòmic i territorial que els sustenten.

D’altra banda, el mediàtic politòleg Anton Losada era convidat a l’Escola de Formació Domingo Sánchez de la JSC de Cerdanyola i feia un pronóstic de les conseqüències del projecte de llei de Seguretat Ciutadana. Mentres tant, el director de la revista Cuadernos de Pedagogía, Jaume Carbonell, reclamava una profunda reflexió sobre el model educatiu per adaptar-se als canvis socials i tecnològics en un acte organitzat per Procés Constituent. I, finalment, sobre educació plantejava un debat la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC) pel que fa a l’aplicació de la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE).

Homenatge a la República

Diverses organitzacions commemoraven a l’abril el 83è aniversari de la proclamació de la II República al 1931, amb una ofrena floral a l’escultura de la República, de Salvador Mañosa, situada de la plaça de Sant Ramon. Entre els representants presents a l’acte hi eren: Comisions Obreres (CC.OO), Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Esquerra Unida i Alternativa (EuiA), Iniciativa per Catalunya–Verds (ICV), Joventut Socialista de Catalunya (JSC), Nova Esquerra Catalana (NeCat), Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Plataforma Afectats per la Hipoteca (PAH), Procés Constituent i Som Cerdanyola. També la secció local d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) de Cerdanyola ho commemorava amb la lectura d’un manifest a càrrec de Jaume Grau, nét de l’alcalde republicà a Cerdanyola, Jaume Mimó i Llobet.

Un tema que generaria conflicte i debat polític al mes d’abril però molt especialment al llarg de tot l’any 2014 seria la gestió del Parc Esportiu Municipal de Guiera en mans de la Federació Catalana d’Handbol. La resolució de contracte per a la gestió del parc quedava pendent a l’abril del dictamen de la Comissió Jurídico-Assessora després de l'acord a que van arribar al Ple de l’Ajuntament de Cerdanyola. El regidor d'Esports, Marc Guillamon, recordava el procés de resolució de contracte iniciat al Ple Municipal del mes de novembre i que, com no havia finalitzat, caducava i obligava a l'Ajuntament a incoar un nou expedient de resolució. Guillamon explicava que s'encarregava un dictamen a la Comissió Jurídico Assessora per tenir més garanties de que tot el procés s'ajustava a dret.

Cerdanyola, ciutat del coneixement

S’ha parlat molt en els darrers anys de Cerdanyola com una ciutat del coneixement i durant el mes d’abril es van generar algunes notícies que ajuden a acunyar aquest terme. El teatre de l'Ateneu acollia l'acte central de l’onzena Mostra de treballs de recerca realitzats per l'alumnat de 2n de batxillerat dels Instituts d'Educació Secundària de Cerdanyola. Una selecció de 5 treballs, dels 23 preseleccionats dels cinc instituts públics de la ciutat i que abordaven temes tan diversos com cinema, bioinformàtica o fotografia, eren presentats davant la comunitat educativa, familiars, amics i companys.

D’altra banda, la xarxa virtual Cerdanyola Oberta, creada per l’Ajuntament de Cerdanyola, era escollida com a projecte exemplificador del Fons Europeu de Desenvolupament Regional –FEDER- per la Diputació de Barcelona i la Direcció General d’Administració de la Generalitat, dins el capítol anomenat Els serveis a les empreses.

Galeria d'imatges