Resum de l'any. Gener 2014.
22 de desembre de 2014 a les 14:12L’any començava amb l’arribada dels Reis de l’Orient, que per cert es trobaven bastants pisos buits, tants que el govern municipal es plantejava sancionar les grans empreses i entitats financeres propietàries d’aquests pisos buits. Els serveis municipals es posaven a redactar una Ordenança on proposar polítiques per incentivar el mercat de Lloguer Assequible i de Lloguer Social.
Com gairebé tothom sap, excepte, potser, Juan Carlos I, el reis són els pares. Així que, impregnats de realisme, en comptes d’escriure la carta als reis, les direccions dels cinc instituts públics de Cerdanyola trametien una carta a les famílies demanant la seva col·laboració davant la difícil situació econòmica dels centres a causa de les retallades.
Els directors i directores dels instituts Banús, Forat del Vent, Gorgs, Jaume Mimó i Pere Calders, explicaven que des de fa cinc anys han disminuït les assignacions que el departament d’Ensenyament transfereix als centres per cobrir els costos dels seu funcionament ordinari: aigua, calefacció, neteja, petites reparacions... al que s’afegia l’impagament d’aquestes assignacions.
Vivim temps durs, com també els van viure durant anys les dones d’aquest país. La lluita per l'oportunitat de viure va ser la primera exposició de l'any al museu de Ca n'Oliver, organitzada per l'Institut Català de les Dones i el Memorial Democràtic. Una mostra que apropava els canvis socials de 1931 a 1978 des de la perspectiva de les dones, fent un repàs als avenços i retrocessos en la lluita per la igualtat d'oportunitats. En els actes al voltant de l’exposició, Mercè Aubach (nascuda als anys 30), Dolores Sánchez (activista veïnal), Àngela Miquel (regidora del primer Ajuntament democràtic) i Cristina Real (primera alcaldessa de Cerdanyola), van ser les encarregades d’acostar-nos a aquest llarg i important període de la història amb ulls de dona i a partir de les seves vivències personals a Cerdanyola.
L’any nou arribava també a espais nous, com la Fanfábrika. La sala Mama Mandawa acull un espai artístic amb espectacles de cabaret, clown, monòlegs i música de dj’s. La responsable de comunicació de la Fanfábrika, Marina Márquez, definia la proposta com un espai de lliure creació que vol fer escola i espectacles diversos que aniran canviant en cada sessió.
Any nou, nous espais i també velles trobades. Cerdanyola va tornar a respondre a la crida dels Arriers de Sant Antoni i va participar activament a la passada dels Tres Tombs, acte central de la XVI edició de la Festa de Sant Antoni Abat. 39 carros i carruatges, cavalls i genets, recuperaven la memòria del passat agrícola i pagès de Cerdanyola.
Està bé això de tirar del carro entre tots i totes. A Cerdanyola, la UAB és un dels cavalls que hauria d’anar tirant del carro de l’economia del coneixement. L’Oficina de Projectes Internacionals de recerca de la UAB organitzava les Jornades Research Espresso d’intercanvi de coneixements i experiències sobre el programa Horitzó 2020. La iniciativa va sorgir amb la intenció d’oferir un espai als investigadors per poder tractar temes transversals en matèria de recerca internacional.
La Fundació Autònoma Solidària de la UAB presentava el programa CROMA 2013-2014 que portava estudiants universitaris a centres educatius del Vallès Occidental per donar suport a alumnes d'entre 9 i 12 anys i evitar el fracàs escolar. Les Fontetes, Xarau i Sant Martí són els centres educatius de Cerdanyola que col·laboren amb el programa Croma.
Ensenyar, compartir, aprendre, és una bona manera de relacionar-se i créixer. Al gener es posaven en marxa els tallers Aprenem, pensats per conèixer llengües a partir de l'intercanvi lingüístic en grups reduïts de lectura i conversa, potenciant les relacions intergeneracionals i interculturals i promovent la participació ciutadana i la cohesió social.
Xiscnèfils i Cafè amb lletres són dos bons punts de trobada per aprendre moltes coses a través del cinema i la literatura. Cineclub Xiscnèfils complia 20 anys de programació estable. I per celebrar-ho creaven el Carnet de Soci 20 anys que permet gaudir de descomptes d’un 60% en les sessions i lliure accés als tallers que organitzen. El Cafè amb Lletres obria el primer semestre de l’any amb una taula rodona sobre la novel·la negra, un gènere que així que passen els anys continua parlant del mateix: les foscors de la condició humana.