Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

Resum de l'any. Juliol-agost 2014.

Resum de l'any. Juliol-agost 2014.

5 de gener de 2015 a les 8:01

L’estiu, que va arribar una mica tard metereològicament parlant, va tenir un protagonista destacat: el conflicte entre la Federació Catalana d’Handbol (FCH) i l’Ajuntament de Cerdanyola pel contracte de gestió del PEM Guiera que va acabar amb la intervenció per part de l’Ajuntament de l’equipament esportiu al mes d’agost. Entre les cites culturals destaca el`Concert al Castell, la Mostra Internacional de Dansa i un nou èxit del Festival Fantosfreak.

La Federació Catalana d'Handbol va fer públic a principis de juliol un comunicat en el qual considerava la retirada del darrer Ple Municipal de la resolució del contracte de gestió del PEM Guiera entre Federació i Ajuntament d'actuació incomprensible i trufada d’una absoluta deslleialtat institucional.

La federació recordava que la proposta de resolució de contracte arribava al Ple de l'Ajuntament de mutu acord entre federació i govern municipal i destacava que cap membre de l'equip de govern va donar cap explicació sobre la retirada del punt "ni abans ni després del Ple", cosa que considerava accentuava "l’escarni i la deslleialtat".

L'entitat considerava que hi havia un engany majúscul per a l'handbol, i per extensió, tot l'esport català després "de mesos, anys, de converses, disputes i acords" per arribar a una proposta d'acord per mutu acord "que significava un pas decisiu per assolir la definitiva viabilitat i continuïtat de la FCH".

Aquesta proposta va ser ratificada per unanimitat a l'assemblea de la federació de 25 de juny i l'organisme considerava que l'alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, havia “menystingut i menyspreat" aquesta assemblea, l'handbol i l'esport català i tot el personal de la Federació, incloent els treballadors del PEM Guiera.

La federació considerava que retirar el punt del debat plenari per "les amenaces" dels grups municipals del PP i ERC de portar l’afer a la fiscalia i als jutjats suposava un acte de "covardia política" i remarcaven que el secretari municipal va deixar ben clar a la sessió plenària "que l’expedient era completament legal, avalat pels informes de secretaria, d’intervenció i de contractació, i fins i tot per l’informe de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat.

La Junta de Creditors de la Federació Catalana d’Handbol (FCH), celebrada dies després al Jutjat 6 del Mercantil de Barcelona, va aprovar el conveni que presentava la FCH als seus creditors. La votació, entre els crèdits participants a la Junta -un 71,19% del total-, va ser amb el 95,70% de vots favorables i el 4,30% en contra. La FCH considera que aquest resultat suposa una aposta ferma per la continuïtat de l’entitat i evitar la seva dissolució.

Des de la Federació remarcaven que el percentatge de vot favorable sobre el total de crèdits va ser del 68,12%, cosa que representava una resposta molt positiva que permetria al Jutjat resoldre, “dins els terminis i preceptes que legalment són establerts i que estimaven s’executarien dins del mes de juliol, l’aixecament del Concurs Voluntari de Creditors" que la FCH va presentar al Jutjat el mes de juny de 2013.

Pel que feia a la gestió del Parc Esportiu Municipal Guiera, la FCH entenia que s'havia de treballar en paral·lel per "resoldre de manera satisfactòria" per a la federació la reversió de la concessió". Un comunicat federatiu indicava que aquesta resolució de contracte va quedar aturada amb la retirada del punt del Ple Municipal, tot i que, indicaven, la proposta estava "pactada de mutu acord entre les parts i amb tots els informes jurídics favorables".

La Federació Catalana d'Handbol també anunciava al juliol "l’imminent trasllat provisional de la seu social" que passaria del Parc Esportiu Municipal (PEM) Guiera de Cerdanyola a la població de Sant Joan Despí i la presentació d’un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) en matèria de suspensió de contractes a "la totalitat de la plantilla de la FCH adscrita a l’activitat del PEM Guiera".

El motiu de la reunió, indiqcaven des de la federació, és donar "les oportunes explicacions i informació detallada dels darrers esdeveniments del litigi" entre l’Ajuntament de Cerdanyola i la FCH, al voltant de la resolució del contracte del PEM Guiera, després de la celebració d'un judici al Jutjat Mercantil 6 de Barcelona.

Finalment, a principis d’agost l’Ajuntament de Cerdanyola va intervenir el Parc Esportiu Municipal Guiera. Davant l’anunci de la Federació Catalana d’Handbol a l’Ajuntament de que no podria prestar el servei del PEM Guiera partir del 4 d’agost, l’Ajuntament va decidir executar una intervenció cautelar provisional per tal de donar continuïtat al servei a càrrec del concessionari.

La Federació Catalana d’Handbol, concessionària del servei del Parc Esportiu Municipal Guiera comunicava a l’Ajuntament de Cerdanyola que a partir del 4 d’agost no podia continuar oferint el servei. Davant aquesta situació i emparat per la normativa, l’Ajuntament ha decidit intervenir el servei de forma cautelar i immediata per donar continuïtat al servei de caràcter públic.

L’alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, prenia la mesura de forma cautelar i provisional i seria el ple qui hauria d’adoptar les decisions respecte a la resolució del contracte i/o actuar en conseqüència de les possibles resolucions del Jutjat Mercantil.

La intervenció del PEM Guiera per part de l’Ajuntament garantia el servei als usuaris de les instal·lacions. Ja en aquell moment, el govern municipal de Cerdanyola va informar a tots els portaveus que estudia la possibilitat de fer un ple extraordinari dedicat al Parc Esportiu Municipal (PEM) Guiera a principis de setembre.

Presentació de Podem

En l’apartat polític, al mes de juliol es va presentar a la ciutat una nova força: Podem, que a l’Estat tenia a la figura mediàtica de Pablo Iglesias com a cap visible.

L'assemblea de presentació de Podem Cerdanyola va reunir un centenar de persones a la plaça de l'Abat Oliba. L'acte, introduït per representants de cercles de Podem a Barcelona, Montcada i Ripollet, es va obrir a la paraula de tothom per poder expressar dubtes, propostes, exigències o esperances sobre diversos temes, des del funcionament de la formació fins a qüestions municipals o crides a la mobilització ciutadana per a una participació activa més enllà de les cites electorals.

Podem va superar totes les expectatives de vot que li donaven les enquestes a les passades eleccions al Parlament Europeu, convertint-se en la quarta força estatal. A Cerdanyola van obtenir 1.555 vots. La que va ser la número dos de la candidatura per Barcelona, Bea Rilova, explicava que estaven en una fase en la qual la gent s'aproximava curiosa perquè Podem els hi oferia l'oportunitat de recuperar la veu.

Candidata per ERC

L'Assemblea d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) de Cerdanyola triava al juliol l'actual portaveu municipal Helena Solà com a candidata a l'alcaldia per a les properes eleccions municipals de maig de 2015. La formació republicana afirmava que el repte en les eleccions municipals de l'any vinent és aconseguir l'alcaldia de Cerdanyola, després que a les eleccions al Parlament Europeu de maig aconseguissin ser la primera força política de la ciutat,

Esquerra considerava que assolir l'objectiu d'arribar a l'alcaldia de la ciutat requereix "d'un equip fort, cohesionat, amb noves idees i il·lusió" i per això l'assemblea local renovava l'executiva, també presidida a partir d'ara per Helena Solà prenent el relleu d'Enric del Amo, i amb un equip format "tant per gent que ja porta anys treballant en el projecte d'esquerra, com per noves incorporacions" i l'aspiració de "donar resposta al context polític, econòmic i social actuals" per poder "estar a l'alçada al moment històric que estem vivint".

Confluència de les esquerres

En l’apartat polític, Procés Constituent organitzava a l’Ateneu un debat de forces d’esquerres en el que van estar representants portaveus d’Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), Nova Esquerra Catalana (NeCAT), les Candidatures d’Unitat Popular (CUP), Esquerra Unida i Alternativa (EUiA), Solidaritat Catalana per la Independència (SI), Compromís per Cerdanyola i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC).

Donar un primer pas per intentar fer una confluència de les forces d’esquerres de la ciutat amb la voluntat d’enriquir la pluralitat de l’esquerra, cercant punts de trobada i sumant esforços en aquells temes coincidents van ser algunes de els conclusions del debat.

El procés sobiranista, la consulta del 9 de novembre i la Cerdanyola que necessitem van ser els tres eixos de debat amb la intenció de trobar punts de connexió entre les diferents forces d’esquerres del municipi i promoure una candidatura unitària pensant en la pròxima cita electoral, les eleccions municipals de maig de 2015.

Centre Direccional

Un tema recurrent de qualsevol resum de l’any és el del projecte urbanístic del centre Direccional. Al mes de juliol, l’associació Via Verda interposava un recurs contenciós administratiu davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra la Resolució del conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Santi Vila, publicada el 4 de juny, d'aprovació definitiva del Pla Director Urbanístic (PDU) del Centre Direccional de Cerdanyola.

L’advocat de l’entitat, Íñigo Enterria, remarcava que el recurs s’havia presentat perquè es tractava d’un projecte urbanístic innecessari, amb un gran impacte ambiental sobre el territori, insostenible econòmicament, que provocarà un col·lapse circulatori a la ciutat i que no resol el problema dels abocadors de la zona.

Rebaixes i retallades

En temes socials, el mes de juliol s’obria amb les rebaixes d’estiu en les que posen les seves esperances els comerciants i els clients esperen trobar les seves oportunitats de comprar a bon preu. De fet, enguany l’Associació Cerdanyola Comerç i Serveis posava en marxa la campanya 'Remulla’t amb el nostre comerç'. El president de l’Associació Cerdanyola Comerç i Serveis, Xavi Olivé, explicava que els clients dels establiments associats rebrien amb cada compra una butlleta que pot contenir entrades amb la fórmula del 2x1 a les piscines del Bosc Tancat i al parc d’aventura Natupark o està premiada amb una gorra amb el logotip de Cerdanyola Comerç. El lema Remulla’t també era una crida a implicar-se amb el comerç de proximitat.

L’associació Cerdanyola Comerç i Serveis repartia 4.000 premis, entre gorres i entrades al llarg de la campanya que es va allargar fins al 30 d’agost.
 

I parlant de rebaixes, sota el lema Retallar és privatitzar una quarantena de persones, convocades per la Plataforma per la Defensa de la Sanitat Pública Ripollet-Cerdanyola, es van concentrar davant del Centre d’Atenció Primària (CAP) de La Farigola contra el tancament de centres sanitaris a l’estiu i en defensa d’un model de sanitat pública universal i de qualitat per a tothom.

Al mes de juliol començava al CAP de La Farigola l’horari d’estiu que contempla el tancament del centre a les tardes a partir de les 15h, després de l’acord assolit entre l’Ajuntament de Cerdanyola i el Servei Català de la Salut, i que també preveu el tancament del CAP Les Fontetes fins al 29 d’agost.

Els participants a la protesta es van reunir a l’interior de l’ambulatori per evitar el tancament i van debatre en assemblea diverses qüestions relacionades amb la defensa de la sanitat pública.

Mulla't per l'Esclerosi Múltiple

Una activitat que, com cada any va funcionar molt bé va ser el Mulla’t per l’Esclerosi Múltiple, que organitza el voluntariat local de la Fundació Esclerosi Múltiple a les piscines de la ciutat per recollir fons per a la investigació de la malaltia.

També al juliol va arribar la segona edició del Festival BioRtmo al Bosc Tancat, la cita que busca crear una consciència de canvi i s’allunya de les grans marques comercials. BioRitmo vol convertir l’oci en un espai lúdic de reflexió i ofereix un ampli ventall d’activitats per ajudar a canviar mentalitats, tot i que el plat fort és la programació musical, amb les actuacions de Canteca de Macao, Roe Delgado & Baboon Roots, Los Barrankillos, Al Quadrat o Ferran Savall entre molts d’altres.

Cita amb la música al castell i Mostra de Dansa

La cita musical per excel·lència de l’estiu cerdanyolenc l’organitza l’Agrupació Musical de Cerdanyola amb el Concert al Castell de Sant Marçal. Enguany, el protagonista va ser Txaikovski.

La primera part del concert es va centrar en el Concert per a violí, amb l'Anna Urpina com a solista. A la segona part es va poder escoltar tot un clàssic de les festes nadalenques com és la Suite del Trencanous, a més de la Marxa eslava i l'Obertura 1812. El Concert al Castell va acabar amb la interpretació al bis de la sardana Girona 1808, d'en Ricard Viladesau, que emula en molts aspectes l'Obertura 1812 de Txaikovski i en un arranjament per a banda en rigorosa estrena.

El concert va comptar amb la presència dels Miquelets de Badalona, Trabucaires de Sant Andreu i Associació Moià 1714, que van fer una recreació històrica de la derrota napoleònica a terres russes.

El director de la Banda de l'Agrupació Musical, Gerard Pastor, explica que "Txaikovski és un compositor apassionat, que fuig sovint dels formalismes acadèmics i connecta de manera natural amb el públic".

I si el Concert al Castell és un clàssic de l’estiu a la ciutat, el III Cicle de Concerts Artpegi és una de les cites musicals que s’ha consolidant gràcies a les seves propostes de qualitat.

També el mes de juliol és sinònim de dansa a la ciutat. La XXXI edició de la Mostra de Dansa Popular, organitzada per l’Esbart Dansaire Sant Marçal. Portava a la ciutat La Fundación Colòmbia de Folklore, de Cali (Colòmbia) i l’associació El Salnitre del Faycan, de Canàries, que juntament amb l’Esbart Sant Marçal participaven en aquesta edició de format reduït, però amb la mateixa qualitat de sempre.

La portaveu de l’Esbart Sant Marçal, Laura Bros, comentava que es mantenien els actes més representatius de la Mostra i afegia que, a més dels grups de Colòmbia i Canàries, l’activitat tindria les col·laboracions de les colles de gitanes de Castellar del Vallès i Parets i de les corals Collserola i de la Casa de Andalucía.

Èxit de Fantosfreak

De la dansa al cinema. La XV edició del Fantosfreak, Festival Internacional de Curtmetratges Fantàstics i Freaks de Cerdanyola del Vallès, registrava una destacada participació del públic a les sessions dels curts a concurs i d’exhibició celebrades del 14 al 18 de juliol al Parc del Turonet.

La imaginació i l’enginy marcaven una nova edició del Fantosfreak, coorganitzat per l’entitat Fantosfreak i l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès. L’esdeveniment aconseguia interessar les persones afeccionades al cinema freak i fantàstic de Cerdanyola del Vallès i moltes altres poblacions, omplint les diverses exhibicions a la fresca fetes al Parc del Turonet. L’organització valorava molt positivament la resposta del públic, cada cop més heterogeni demostrant que el cinema de gènere ben fet i amb bones idees interessa a tothom. Aquest any s’ha fet un esforç especial per millorar tècnicament el festival, projectant-se els curtmetratges en full HD en una pantalla el doble de gran que la muntada en anys anteriors.

Aquest any el Fantosfreak ha superat el rècord de participació. S’han rebut un total de 402 treballs, de 38 nacionalitats diferents, dels quals se’n seleccionaren 44 que s’han vist en les diverses nits del Festival.

Al mes de juliol també s’estrenava un spot promocional del Festival Internacional de teatre (FIT) que arribava al mes de setembre a la seva VIII edició.

Galeria d'imatges