Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

Resum de l'any. Maig 2014.

Resum de l'any. Maig 2014.

30 de desembre de 2014 a les 16:12

Després d’un mes d’abril marcadament cultural, arribava el mes de maig de 2014 en el que la política es tornava plenament protagonista amb la celebració de les eleccions al Parlament Europeu i la campanya electoral amb la visita a la ciutat de nombrosos candidats. Però al mes de maig també destacava una altra celebració, la de la Festa Major del Roser de Maig, així com altres actes que van ser notícia com els Premis Literaris de la ciutat o diverses protestes escolars com la de les famílies de l’Escola Bellaterra.

El 25 de maig ERC es convertia en la gran vencedora a Cerdanyola en les eleccions al Parlament Europeu, amb 3.786 vots, un 18,02% de l’escrutini. El PSC se situava com a segona força amb 3.683 vots, CiU la tercera amb 2.729 vots, ICV-EUiA quarta amb 2.729, PP cinquena amb 2.238, Ciutadans sisena amb 1.775 i Podemos setena amb 1.555 vots. Tots aquests resultats en una jornada en la que es registrava una participació del 49,58%. Aquesta era la primera vegada des del retorn de la democràcia que Esquerra aconseguia la victòria, un fet que valorava molt positivament la portaveu del grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Cerdanyola, Helena Solà.

Aquests resultats eren també el fruit d’una campanya electoral que portava a Cerdanyola la visita de destacades figures polítiques. La diputada del PP de Catalunya, Dolors Montserrat, apel·lava al vot útil en les eleccions per garantir polítiques d’èxit contra la crisi econòmica i pel manteniment de la unitat d’Espanya; en la mateixa línia la diputada popular Eva García defensava la candidatura del seu partit com a defensa dels que volen continuar essent espanyols i europeus; la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, acompanyada pel primer català de la candidatura, Santiago Fisas, visitava el Sincrotró Alba i defensava la seva candidatura com la de la recuperació econòmica i la sortida de la crisi. 

La candidata al Parlament europeu pel PSC, Esther Niubó, feia una crida per anar a les urnes i aconseguir posar fre a les reformes neoliberals i recuperar els valors de la socialdemocràcia. La secretària de Política Internacional d’ERC i número 4 de la candidatura, Elisabet Nebreda, destacava el propòsit de que la UE forcés l’Estat espanyol a seure a negociar els termes de la consulta sobiranista i acatar els resultats. La diputada al Parlament d’ICV-EUiA, Marta Ribas, feia una crida a la necessitat de democratitzar més la Unió Europea. El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, considerava que les eleccions europees podien representar una reafirmació del lideratge del president Mas en el procés democràtic; i, finalment, la presidenta de l’Assemblea Nacional de Catalunya, Carme Forcadell, demanava votar massivament com a pas previ a la consulta.

Política local

En l’àmbit de la política local, al mes de maig el ple de l’Ajuntament acomiadava al portaveu del Compromís per Cerdanyola, Sergio Rodríguez, qui abandonava la seva tasca com a regidor per raons “estrictament personals” i era substituït per la següent a la llista, Puri Palomar. Rodríguez explicava que una sèrie de difícils situacions familiars i personals l’havien convençut de que el millor era fer una aturada al camí i prendre aire.

Al mes de maig es tornava a parlar, un cop més, de la Federació Catalana d’Handbol, la seva gestió del Parc Esportiu Municipal Guiera i la resolució del contracte. Mentre des del govern es presentava la proposta de liquidació de la concessió per un import superior als tres milions d’euros, Compromís per Cerdanyola considerava excessiva aquesta xifra, tot i estar d’acord amb la necessitat de resoldre el contracte; des d’ERC consideraven que el govern municipal optava per la via fàcil i poc compromesa; i CiU manifestava que no s’estaven posant les millors solucions damunt la taula per arribar a un acord entre Ajuntament i Federació Catalana d’Handbol per garantir la continuïtat del servei al PEM Guiera.

Un altre debat era el que venia de la mà de Solidaritat Catalana per la Independència sobre pressupostos participatius, les dificultats i els beneficis que comporten. Començava així un cicle de debat sobre temes d’interès local; en aquesta ocasió amb la presència de representants del PSC, CiU i SI. I de participació i transformació es parlava en la presentació al barri de Sant Antoni - Bonasort del Casal Popular i Cultural Buirac, integrat per col·lectius ciutadans com la Bèstia de Foc La Martineta, el col·lectiu Llibertari Mala Herba, la candidatura Compromís per Cerdanyola i Arran, moviment de joves de l’esquerra independentista o la cooperativa S’ha acabat el bròquil, entre d’altres. Precisament, un d’aquests col·lectius, Mala Herba, posava en marxa una campanya de recollida de suports per poder tenir un memorial Antoni Franquesa a la ciutat. Franquesa va ser un maquis llibertari que va morir a Santa Maria de Montcada després d’haver realitzat una acció a Cerdanyola.

Protestes al mes de maig

Des de les escoles de Cerdanyola es protagonitzaven al mes de maig diverses protestes. L’escola Saltells reclamava solucions per a les elevades temperatures que es registraven al menjador del centre i en algunes aules, la Comissió d’Infrastructures de pares i mares de l’escola feien públiques les seves reivindicacions a l’igual que feien les famílies de l’escola Bellaterra preocupades per l’eliminació del transport escolar. Els pares, mares i alumnes de l’escola protagonitzaven diversos actes de protesta, com caminades al centre, marxa lenta de vehicles o concentracions davant el consistori, per demanar la continuïtat del transport escolar. Les famílies advertien que si s’eliminava aquest transport els embussos serien diaris el proper curs ja que es veurien obligats a pujar els seus fills en cotxe particular. Les protestes donaven peu a la presentació al Parlament de Catalunya, per part d’alguns partits polítics i fins i tot del propi Ajuntament, de propostes encaminades a aconseguir garantir la continuïtat del servei. La solució, però, no arribaria fins al mes de juny.

Una altra protesta la protagonitzava la cerdanyolenca Sabrina Treviño que mantenia amb una amiga un diàleg teatralitzat per denunciar el silenci de la societat davant els maltractaments psicològics i la indefensió de les víctimes. Amb aquest breu diàleg Treviño intentava remoure conciències i posar de manifest, novament, una situació que ella mateixa havia denunciat com a víctima.

En l’àmbit econòmic el mes de maig va ser un mes de notícies positives. El Ministeri d’Hisenda feia públics tot un seguit d’estudis corresponents al tancament de l’exercici fiscal de 2013 que posicionaven a Cerdanyola com a la segona ciutat menys endeutada de Catalunya dels municipis amb més de 50 mil habitants. Per davant de Cerdanyola, amb 487,60 euros per habitant, se situava només Viladecans amb un deute de 313, 17 euros per habitant. D’altra banda, l’empresa tecnològica Sener inaugurava les seves instal·lacions al Parc de l’Alba que es convertien en la nova seu corporativa d’aquesta empresa d’alta tecnologia, amb 300 professionals de diversos sectors com l’aeroespacial, ferroviari o tecnologies hidràuliques, entre d’altres. També el Consorci Catalonia Innovation Triangle (CIT), format pels municipis de Cerdanyola, Sant Cugat i Rubí, buscaven el suport de la Generalitat perquè els seus projectes puguin acollir-se als fons europeus de recerca i innovació RIS3. De la reunió amb el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, sortien molt satisfetes les alcaldesses de les tres poblacions.

Cultura

I per tancar el mes de maig, algunes de les notícies més destacades del món de la cultura. Una de les cites més esperades era la celebració de la Festa Major del Roser de Maig que s’obria amb l’Agrupació Musical fent un pregó recordant els seus 15 anys de tasca cultural a Cerdanyola. La festa també feia un recorregut per la rumba amb Los Manolos, la música mestissa de Zulú 9.30, Al Quadrat i Bongo Botrako, la veu soul de Chenoa i la festa grossa al ritme dels dj’s de Flaix FM. Tampoc faltava la festa més tradicionals amb gegants, sardanes, castells, diables o la Mostra de Cuina, entre d’altres.

També al maig es tornava a celebrar una nova edició del Memorial Jordi Morral, la Setmana Cultural de l’Escola Municipal de Música Aulos i la Noche del Cante Jondo amb un cartell de joves artistes de flamenc.

Cerdanyola és una ciutat activa des del punt de vista literari, tal i com demostra l’interès que sempre desperten les presentacions de llibres. Al mes de maig en van haver unes quantes. Sílvia Romero presentava la seva novel·la Plagi, que posa de manifest fins quin punt poden arribar les persones per aconseguir l’èxit; l’autor local Miquel Sánchez donava a conèixer el poemari Entre escletxes, un cant a la dona com constructora de vida; el poeta Josep Pedrals oferia a la ciutat el seu espectacle El Romanço d’Anna Tirant, una exhibició d’una obra literària i el seu propi procés creatiu; una altra poetessa, Esperança Castell, presentava Flames a la fosca, un recull de 67 poemes; Pep Coll portava a la població la seva novel·la Dos taüts negres i dos de blancs, que esdevé la recuperació d’una llegenda i història del Pirineu; i també es feia al maig un homenatge al poeta Xosé María Díaz Castro en el Dia das Letras Galegas.

Però, sense dubtes, una de les cites destacades del mes era l’acte de lliurament dels Premis Literaris de Cerdanyola. La memòria del cor, de Francesc Xavier Torrents; Atac de temps, de Manuel Roig; El somriure davant l’aparador, d’Arturo Padilla; i La dimensión de lo invisible, de Dario Frías, eren les obres i autors guanyadors d’aquesta edició. I continuant amb premis i reconeixements, el compositor de Cerdanyola, Manel Gil Inglada, era nominat als Hollywood Music in Media Awards per la banda sonora de l’avançament del curtmetratge d’animació Evo.

Galeria d'imatges