Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

Resum de l'any. Març 2014.

Resum de l'any. Març 2014.

24 de desembre de 2014 a les 16:12

La rua de Carnaval d’aquest any ha estat, sense dubtes, una de les més participatives de la història de la ciutat. Malgrat els diversos fronts de la crisi, la gent ha buscat plantar-li cara a través de la solidaritat i valors irrenunciables o negant-se a abandonar-se a la tristesa.

Milers de persones sortien al carrer amb la intenció de gaudir de la festa de Carnestoltes disfressades de tot l’imaginable. I mai sabrem si aquella comparsa de senglars eren disfresses molt treballades o senglars de veritat. I és que la població de porcs senglars al Parc de Collserola s’ha triplicat en poc més de 5 anys passant dels 300 als 1.000 exemplars, traient el cap per la ciutat. La regidora de Medi Ambient, Laura Rodríguez, apel·lava a prendre mesures com la conscienciació ciutadana, l’esterilització de les femelles per al control de la reproducció i batudes puntuals.

Qui també prenia mesures sobre el territori és la Generalitat. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, l’alcaldessa de Cerdanyola del Vallès, Carme Carmona, i el director de l’Incasòl, Damià Calvet, presentaven el Pla Director Urbanístic (PDU) del Parc de l'Alba que incorpora també el sector de Can Costa. Respecte a la superfície d’ús comercial i la possible construcció d’un gran centre comercial, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, afirmava que, passi el que passi, l’únic segur és que el PDU limita les dimensions de les possibles propostes. L’altra al·legació important fa referència a l’abocador de Can Planas, la remediació del qual serà prèvia a qualsevol actuació urbanística en les seves immediacions. 

Per la seva banda la Plataforma Cerdanyola sense Abocadors decidia impugnar el PDU del Centre Direccional si no recull que la remediació de l'abocador de Can Planas passi obligatòriament per la declaració de sòl contaminat. Per a un dels portaveus de la Plataforma, Iñigo de Enterría, seria un insult que la ciutadania de Cerdanyola hagués de pagar part de la remediació d'un abocador amb residus tòxics que ha tingut que patir.

No tot és menjar merda. El restaurant Capicua de Cerdanyola es convertia en un dels 46 restaurants Km 0 de l'associació Slow Food, un col·lectiu representat a 122 països que vol fomentar una cultura gastronòmica basada en els aliments bons, nets i justos. Els cuiners d’Slow Food volen crear un model alternatiu de producció i consum d’aliments amb un treball conjunt amb la pagesia propera i l'objectiu d'oferir la màxima qualitat als clients.

Qui s’havia de menjar un ERO amb patates eres els treballadors d’EPSON Ibèrica, que arribaven a un acord amb l’empresa per indemnitzar als empleats afectats per l’Expedient de Regulació d’Ocupació amb 33 dies per any treballat i un màxim de 24 mensualitats. 23 treballadors es queden sense feina amb aquest expedient de regulació d’ocupació, a més de 8 externs, persones amb discapacitats.

Miguel Ángel Revilla, expresident de la Comunitat de Cantàbria, visitava Cerdanyola per presentar el seu llibre La jungla de los listos, i donar pistes sobre on s’amaga aquest diner. On segur que no estan els diners és dedicats al transport escolar. Al març començaven les mobilitzacions de les famílies de l’escola Bellaterra que consideren imprescindible el transport escolar a causa de la llarga distància que hi entre l'escola amb el centre urbà del municipi. Oriol Serra, un dels pares d'alumnes de l'escola, manifestava que la retirada del transport escolar és inacceptable.

Més carències, l’Assemblea Comarcal de Cerdanyola Ripollet i Montcada i Reixac de la Creu Roja organitzava el festival solidari Guanyem a la pobresa infantil. César Martínez, coordinador de Creu Roja Cerdanyola Ripollet i Montcada i Reixac, explica que en el darrers anys de crisi econòmica s’ha incrementat de forma considerable la pobresa infantil.

Fan falta veus contra la pobresa i la injustícia. L’ONG Veus sense Fronteres ha estat reconeguda amb el VI Premi Solidari Josep Rosell. Veus sense Fronteres és una coral que va néixer ara fa 9 anys al CAP Canaletes integrada per personal sanitari però que poc a poc es va anar obrint a tota la població. Impulsen i participen en projectes solidaris per ajudar a les persones que es troben en una situació més feble. La campanya Despulla’t o el programa Cant solidari en són alguns dels exemples de la seva empremta a la ciutat.

Veus i mirades com la de la Katy Gómez López, guanyadora de la primera edició del concurs internacional PhotoReporter, organitzat per AFOCER, amb el seu treball Perdedores perdidos, un recull de fotografies que mostra el drama de la guerra, sobre tot des de la vessant dels perdedors. I més mirades i veus de dona. Maribel Cárdenas i Sara Berbel presentaven el llibre Ideas que cambian el mundo, que parteix de l'afirmació d'uns valors ètics i principis polítics fonamentals en la construcció de la societat.

Galeria d'imatges