Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • 'Retorn a Shambhala' o la recerca de la consciència col·lectiva perduda
'Retorn a Shambhala' o la recerca de la consciència col·lectiva perduda

'Retorn a Shambhala' o la recerca de la consciència col·lectiva perduda

16 d'octubre de 2014 a les 14:10

Raül Romeva va presentar ahir al MAC Can Domènech, convidat per Vespres Literaris, la seva segona novel·la, 'Retorn a Shambhala', un relat d’aventures amb el rerafons de la crisi energètica protagonitzat per una periodista d’investigació. 'Retorn a Shambhala' és la segona incursió al món de la novel·la de Romeva després del seu debut el 2012 amb 'Sayonara Sushi'.

Raül Romeva, doctor en relacions internacionals i diputat al Parlament Europeu, integrat al grup Els Verds – Aliança Lliure Europea, entre el 2004 i el 2014, utilitza la ficció novel·lística per parlar d’alguns temes que el preocupen, com la crisi energètica, el mercat alimentari, les polítiques de curt termini o la pèrdua del rigor periodístic en uns mitjans dominats per grans empreses.

Shambhala és un espai més mental que físic que Romeva fa servir com a metàfora per recordar-nos que "hem oblidat que els humans no vivim en el nostre planeta, sinÓ que som el planeta, i que estem connectats entre nosaltres com a persones que viuen un present i que han viscut un passat que ens ha fet com som. Una suma d’experiències que igualment deixarà un llegat al futur, del que en som responsables".

La novel·la té el seu origen en un viatge de Romeva pel Tibet, del que va deixar constància en un quadern de notes. A partir d’aquí s’hi afegeix el seu interès pel budisme, les lectures juvenils de Jules Verne i Robert Louis Stevenson, la seva experiència com a diputat europeu especialitzat en temes de medi ambient i una intensa recerca documental.

Raül Romeva creu que "hi ha un greu dèficit d’empatia en el món de la política i existeix una percepció històrica que considera que ser d’esquerres i l’espiritualitat són coses antagòniques, quan en realitat ser d’esquerres suposa tenir una vocació universal que transcendeix la persona i s’adreça a una consciència col·lectiva".

La protagonista de Retorn a Shambala és l’Aina Fàbrega, una periodista d’investigació, com també era periodista d’investigació la Paula Ramos, protagonista de la seva anterior novel·la, Sayonara Sushi. Dues heroïnes malgrat elles mateixes que es troben inmerses en uns esdeveniments que les obliga a prendre decisions. Romeva reivindica "el periodisme que investiga, que es pregunta el perquè de les coses i és útil a la ciutadania, un periodisme fet a foc lent en temps de rumors i velocitat que aboca llum per combatre la por". Romeva creu que no cal mitificar ni menysprear el poder de la por, "sinó fer que la por canviï de bàndol, assolir les eines necessàries per fer que la por deixi de ser un instrument d’opressió i es converteixi en un motor de transformació social".

Raül Romeva, que ara està treballant en una tercera novel·la que toca el tema de Bòsnia, que coneix prou bé per la seva tasca com responsable del Programa Educatiu i de Cultura de la Pau de la UNESCO a Bòsnia i Hercegovina a meitat dels anys 90, es declara "optimista per naturalesa i enemic declarat de tot nihilisme, i estic convençut que es poden canviar moltes coses des de l’acció quotidiana".

Galeria d'imatges