Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Ricard Ruiz destaca a Cerdanyola el bon moment de la literatura fantàstica
Ricard Ruiz destaca a Cerdanyola el bon moment de la literatura fantàstica

Ricard Ruiz destaca a Cerdanyola el bon moment de la literatura fantàstica

22 de març de 2006 a les 0:00

Ricard Ruiz, crític literari, escriptor i periodista contertulià del programa De llibres del Canal 33 remarcava, ahir a la tarda a la biblioteca Ca n’Altimira, el bon estat de la literatura del gènere fantàstic davant d’un públic reduït, però totalment lliurat al gènere.

Ruiz deia que la literatura fantàstica sempre ha estat un recurs molt utilitzat però en aquest moments va més enllà i es pot afirmar rotundament que “està de moda” amb una producció de llibres fantàstics “desbordada”. Un factor que ha influït ha estat, sense dubte, el cinema amb pel.lícules com les nissagues de Harry Potter, el Senyor dels anells o la recentment versionada Las cròniques de Narnia.

Ricard Ruiz comentava que una novetat és la inclusió d’autors espanyols i catalans al gènere fantàstic amb una qualitat igual o superior a la d’altres literatures ja habituals en el gènere.

L’escriptor també comentava que en aquest moments està sorgint una  literatura fantàstica més renovada que substitueix a la de ciència-ficció. El motiu  s’ha de buscar amb la rapidesa en què la ciència avança i per tant molts temes quedin obsolets en un any, mentre que la simbologia fantàstica té una capacitat fabuladora que mai passa de moda.

Ricard Ruiz assegura que el cinema ha estat el detonant perquè la literatura fantàstica estigui de moda però no la causa que principalment s’ha de buscar en “la necessitat que tenim d’evadir-nos del mon actual on no estem a gust i gaudir” d’altres més fantàstics i diferents.

Al llarg de la seva xerrada, Ruiz també va fer tot un repàs a una llista de bons autors, aturant-se amb els del país, que ara comencen a brillar amb veu pròpia com l’escriptor amb vinculacions personals amb Cerdanyola, Iván Roca i la seva obra Transparente y la torre del destino, Laura Gallego amb la trilogia Memorias de Idhún, Rafael Ábalos amb Grimpow o Javier Negrete amb Señores del Olimpo, entre d’altres.