Ricard Ruiz diu que els thrillers de ciència i els best-sellers per encàrrec en català seran les pròximes novetats literàries
6 de juny de 2007 a les 0:00Les editorials impulsen cada cop més llibres pensats per ser un èxit de vendes, uns best-sellers prefabricats que en moltes ocasions fracassen. Ricard Ruiz destacava ahir que els lectors es recolzen en recomanacions d'amics més que en la indústria i els crítics a l'hora d'escollir un llibre i avançava noves temàtiques: la pròxima moda serà el thriller científic i medi ambiental.
L’escriptor i periodista Ricard Ruiz destacava ahir, a la xerrada Best Sellers Made in Spain dins el cicle Cafè amb lletres, que la indústria potenciar cada cop més el best-seller per encàrrec, entès com un gènere literari en què hi ha suspens, passions, però destaca que no hi ha fórmules màgiques que garanteixin un èxit. Al final, afirma Ruiz, són els lectors els que decideixen i normalment per recomanacions d'altres lectors.
En aquesta xerrada a l'espai Granados amb la presència de l'escriptor local Isidre Grau i la regidora de Cultura, Consol Pla, Ruiz recordava el temps en què només Alberto Vázquez-Figueroa -autor de La iguana o Manaos- i Arturo Pérez-Reverte -La piel del tambor, El maestro de esgrima, La carta esférica, La tabla de Flandes- podien presumir de ser autors de best-sellers però destacava que als últims anys ha sorguit una fornada d'escriptors que tenen grans vendes fins i tot internacionalment des de Carlos Ruiz Zafón -La sombra del viento- a Javier Sierra -La cena secreta-, Matilde Asensi -Iacobus-, Julia Navarro -La biblia de barro- o el català Albert Sánchez Piñol -La pell freda, Pandora al Congo-, amb qualitats literàries diferents.
El periodista es mostra partidari de l'increment de lectors que suposa aquest tipus de llibres tot i les veus crítiques de sectors puristes. Ricard Ruiz considera que, d'una banda, sempre és positiu que es llegeixi, i d'altra, una part d'aquests lectors accediran una literatura de més qualitat i avança el declivi del best-seller basat en temes esotèrics i espirituals -càtars, templers, etcètera- i l'aparició d'una nova temàtica basada en el thriller científic i medi ambiental com Medusa, de Sergio Rossi i Toni Polo, o Zig zag, de José Carlos Somoza.
Una altra de les novetats serà la pròxima publicació de novel.les en català per encàrrec a l'editorial Ara Llibres amb l'objectiu de fer best-sellers en català. Segons Ruiz, els editors s'han adonat del potencial del mercat literari en català i per això hi ha traduccions al català fins i tot d'originals en castellà com L'ombra del vent o el gran èxit La catedral del mar/L'església del mar d'Ildefonso Falcones. No obstant això, Ruiz destaca que perquè un llibre català tingui èxit internacional s'ha de traduir al castellà, com ha passat amb les novel.les d'Albert Sánchez Piñol.
Ricard Ruiz és crític literari i periodista cultural, col·laborador del suplement de llibres d’El Periódico, de la revista Qué leeer, del programa Qwerty i dels espais Serendípia i Un altre món de Com Ràdio i del Via Lliure de RAC 1. Tot i això, Ruiz considera que els mitjans de comunicació no fan una bona tasca de divulgació de la literatura perquè els programes de ràdio i televisió "són aburrits" i cada cop hio ha menys suplements especialitzats a la premsa. A més, el periodista considera que els crítics cada cop tenen menys credibilitat i que per això tenen èxit els llibres recomanats entre amics.