Riuada 1962: La tragèdia natural més dura de la història del Vallès Occidental
25 de setembre de 2012 a les 0:00617 persones van morir aquell 25 de setembre de 1962. Amb els desapareguts que mai s’han trobat i els que, fins i tot, mai es van comptabilitzar, hi ha qui considera que la xifra de víctimes real podria acostar-se a les mil persones. De fet, els últims estudis han fet augmentar la xifra de víctimes mortals, tot i que encara no figurin oficialment com a tals.
En tot cas, la comarca del Vallès Occidental va ser la que més va patir els efectes de la riuada. Molt per sobre del Barcelonès o el Baix Llobregat. Terrassa va ser la localitat més colpejada per la tragèdia. 327 persones perdien la vida en una ciutat on les dues grans rieres es desbordaven i barris com Les Fonts o Les Arenes eren l’epicentre del drama.
260 morts van ser els que va patir la segona població més afectada, Rubí, on el barri de l’Escardívol va desaparèixer del mapa. Celestino Sánchez, l'exalcalde de Cerdanyola explicava en el moment del 40è aniversari dels fets, ara fa 10 anys, la història d'un company de feina que va salvar la vida perquè va anar a fer una reclamació a la seva empresa. Quan va tornar a Rubí, la riuada s'havia emportat casa seva i la vida de la seva dona i cinc fills.
A Sabadell, les víctimes de l’aiguat arriben a les 33 persones i a Montcada i Reixac la devastació també va ser enorme: 25 morts i 10 desapareguts. A Castellar també moria una persona, les víctimes mortals de Barberà mai no es van comptabilitzar perquè eren treballadors de fàbriques de la població, però no hi residien, i a Sant Quirze perdien la vida 15 persones. Un barri, el de Los Rosales, quedava esborrat.
La veïna localitat de Ripollet ens recorda la gran sort que va tenir Cerdanyola. A pocs metres d’aquesta ciutat morien 13 persones. Moltes de les víctimes tenien relació, bé familiar, bé d’amistat, amb veïns de Cerdanyola.
El drama més gran de la riuada del 25 de setembre va recaure en les ciutats i pobles del Vallès Occidental. Per això, en aquest 50 aniversari, diversos Ajuntaments han col.laborat en la campanya La nit tràgica, amb la realització d’un programa d’activitats conjunt en què col.laboren Terrassa, Sabadell, Ripollet, Montcada i Reixac, Rubí i Cerdanyola amb exposicions fotogràfiques, documentals, itineraris guiats, inauguració de monuments commemoratius o tot un seguit de conferències i taules rodones. A més, diverses associacions de diferents localitats han impulsat també activitats al marge del programa oficial. És la força d’un fet que va marcar un abans i un després a la comarca del Vallès Occidental.