Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Ros insisteix que Bellaterra esdevingui EMD o Districte amb recursos propis
Ros insisteix que Bellaterra esdevingui EMD o Districte amb recursos propis

Ros insisteix que Bellaterra esdevingui EMD o Districte amb recursos propis

22 d'octubre de 2002 a les 0:00

Joan Ros, president de la Unió de Veïns de Bellaterra (UVB), insisteix que seria ideal la conversió del barri de Bellaterra en una Entitat Municipal Descentralitzada amb poder de decisió, pressupost propi i com a garantia de preservació de la seva identitat. Ros apunta, davant l'oposició de l'Ajuntament de Cerdanyola, una alternativa viable en la figura d'un Districte amb competències i recursos propis.

El president de la UVB manifesta que Bellaterra ha de resoldre el seu encaix al municipi de Cerdanyola que sigui bo per les dues parts. Ros indica que, un cop desestimat judicialment el procés d'independència de Bellaterra, la UVB va voler aprofundir les relacions amb l'Ajuntament ''col.laborant honestament amb l'esperança de trobar un camí per entendre's'' que permetés que el barri tingués un grau de diferenciació ''que, de fet, té per la seva localització i particularitat'' dins del municipi. Ros considera que cal trobar una solució per acabar amb litigis que durant des dels anys 30.

Joan Ros manifesta que els veïns de Bellaterra reclamen tres eixos d'actuació principals: tenir un cert poder de decisió amb un organisme que pugui executar aquestes decisions, ''i no només opinar'', des d'una òptica propera al ciutadà del barri; tenir pressupost per executar aquestes decisions ''sent conscients, si no és un escàndol, que hem de ser solidaris i sempre hi haurà un desequilibri'' entre els impostos que paguen els veïns de Bellaterra i el que s'inverteix al barri; i tenir capacitat per preservar la identitat pròpia de manera complementària a la del conjunt de la ciutat i que ''Cerdanyola faci bandera del que és Bellaterra'' i l'exhibeixi amb orgull.

El portaveu veïnal indica que la proposta ideal és que Bellaterra esdevingui una Entitat Municipal Descentralitzada -una entitat local menor a l'estil de Valldoreix respecte Sant Cugat del Vallès-, però considera que aquest plantejament ''fa molta por a l'Ajuntament perquè els obligaria a cedir bastant poder'' i perquè en el cas de Valldoreix s'han produït conflictes amb l'Ajuntament.

Davant aquesta oposició municipal, Ros es mostra crític amb la possibilitat de crear a Bellaterra un Consell de Districte ''exclusivament de debat, sense pressupost que seria una espècie de fòrum inacceptable'', però considera negociable la possibilitat de crear un Districte a l'estil dels de Barcelona ''que sí que tenen competències i pressupost amb una sèrie de funcions municipals descentralitzades''. Ros considera que aquesta negociació podria acabar amb els problemes actualment existents.