Rosa Ribas obre el Cafè amb Lletres 2020 amb una novel·la negra que fuig dels estereotips sobre els detectius
16 de gener de 2020 a les 13:21L’escriptora Rosa Ribas presenta aquest dijous, 16 de gener a les 19h i a la Biblioteca Central, la seva novel·la Un afer massa familiar (Capital Books : 2019) per obrir el cicle Cafè amb Lletres en aquest 2020.
Que en una empresa hi treballin un matrimoni (Mateo i Lola) i els seus tres fills (Nora, Marc i Amàlia) no seria estrany si no fos perquè es tracta d’una agència de detectius i la barreja familiar i professional els porta sovint al límit. També hi treballa l’Ayala, que sol encarregar-se de les feines més brutes. Però la Nora, la filla gran, va desaparèixer fa uns mesos, potser voluntàriament, sense que la família hagi estat capaç de trobar-ne cap pista, i la convivència entre tots ells s’està enverinant.
Aquestes línies són un tastet d'Un afer massa familiar, novel·la en què Rosa Ribas fuig de l’estereotip del detectiu com un home solitari, sense amics ni família. En la seva novel·la els personatges es veuen afectats pels cassos que investiguen i aquests efectes dins la família de detectius són més importants que el cas en si.
Filòloga especialistada en novel·la negra
Rosa Ribas (El Prat de Llobregat, 1963) és una escriptora amb una destacada carrera i contrastada experiència en el gènere de la novel·la negra. Va estudiar Filologia Hispànica a la Universitat de Barcelona, on posteriorment es va doctorar amb una tesi sobre la consciència lingüística en els viatgers alemanys a Amèrica en els segles XVI i XVII.
Resideix des de 1991 a Alemanya, on ha desenvolupat una intensa tasca en el camp de la didàctica de les llengües, com a docent i com a autora. Ha estat lectora d'espanyol a la Universitat Johann Wolfgang Goethe de Frankfurt i professora d'Estudis Hispànics Aplicats a la de Heilbronn. La seva primera novel·la, El pintor de Flandes, va aparèixer el 2006 a l'editorial Roca. Ribas ha aprofundit en el gènere negre: va crear a la comissària Cornelia Weber-Tejedor, de pare alemany i mare gallega, que ha protagonitzat quatre llibres que han tingut un gran èxit a Alemanya.
En les seves següents novel·les - escrites conjuntament amb Sabine Hofmann (Bochum, 1964) - introdueix com a protagonista a la reportera Ana Martí. La primera d'aquesta nova sèrie, Don de lenguas, va merèixer un esment al Premi Hammett 2014 a la Setmana Negra de Gijón. A més de l'alemany, algunes de les seves obres han estat traduïdes a altres idiomes, entre ells, el català, l'anglès, el francès, l'italià i el polonès.
El programa del Cafè amb Lletres forma part del Pla Director de Lectura de Cerdanyola del Vallès.