Sabadell reclama un tren semidirecte a Sants i l’aeroport que s’aturi a Cerdanyola
31 de maig de 2018 a les 13:41L'Ajuntament de Sabadell reclamarà a la Generalitat que posi en marxa un tren semidirecte entre la comarca del Vallès Occidental que enllaci Terrassa, Sabadell, Barberà, Cerdanyola i Montcada amb l'estació de Sants -el TGV- i l'Aeroport del Prat.
L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, ha llençat la proposta en la presentació del Pla de Relacions exteriors i projecció internacional de la cocapital comarcal, tot apuntant que farà arribar la proposta al govern català perquè s’incorpori al Pla de Mobilitat del Vallès.
La proposta no comportaria la construcció de noves catenàries, ja que la línia de rodalies R4 ja existeix i es tractaria només d’optimitzar les línies ferroviàries ja existents amb la implantació d’un servei de tren semidirecte de 35-40 minuts.
Segons recull Ràdio Sabadell, Serracant ha destacat que “el que pretenem és tenir serveis d'aquest tipus que enllacin Sabadell, Terrassa i Cerdanyola fins a l'aeroport sense pagar el peatge de passar per dins Barcelona, parada rere parada".
Des de l'Ajuntament de Sabadell indiquen que el pla de projecció internacional té com a grans objectius " visibilitzar i potenciar els elements que poden contribuir, amb un alt valor afegit, a la projecció exterior de la ciutat i posicionar Sabadell en relació amb la Unió Europea, Europa i el món i millorar la governança de l’acció exterior de Sabadell".
Superar localismes amb treball conjunt vallesà
Segons el Pla, per tirar-lo endavant és bàsic, entre altres, generar sinergies amb els municipis veïns. En aquest sentit Maties Serracant manifesta que s'han de "superar els localismes en l’àmbit de municipi i això vol dir començar a treballar amb els municipis amb els quals compartim una realitat geogràfica, social i cultural”.
El document destaca el Vallès com a territori que acumula, entre altres singularitats, ser un dels eixos productius més importants d’Europa, on hi ha algunes de les millors universitats del món, a més de tenir un “potencial desenvolupament agrícola, industrial, logístic i de comunicació, amb espais compartits per a la innovació i el coneixement”.