Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Salut confirma tres brots de tos ferina durant el mes de gener a Cerdanyola
Salut confirma tres brots de tos ferina durant el mes de gener a Cerdanyola Foto: Edward Jenner. Pexels.com

Salut confirma tres brots de tos ferina durant el mes de gener a Cerdanyola

16 de febrer de 2024 a les 8:59

Fonts del departament de Salut de la Generalitat han explicat que s'han detectat a la ciutat 8 afectats i 16 exposats, tots d’àmbit familiar. En total hi ha 18 casos declarats per la qual cosa hi ha brots que encara estan sota investigació, que poden referir-se a aquests casos. Les autoritats sanitàries recomanen l'aïllament del pacient, tractament antibiòtic i vacunació dels contactes.

Cerdanyola ha patit tres brots de tos ferina durant el mes de gener, segons ha confirmat a aquesta Redacció el departament de Salut de la Generalitat. Els brots han tingut  8 afectats i 16 exposats, tots d’àmbit familiar. En total hi ha 18 casos declarats per la qual cosa hi ha brots que encara estan sota investigació, que poden referir-se a aquests casos.

Les mesures de control que es realitzen en cas de brot són, a grans trets, la recomanació d’aïllament i el tractament del pacient, a més de la quimioprofilaxis antibiòtica i la vacunació dels contactes en cas que no estiguin al dia amb el seu calendari vacunal.

Els infants i els professors de l’àmbit educatiu amb clínica sospitosa (en cas de brot o existència de contactes vulnerables) o que siguin casos confirmats de tos ferina han d’iniciar el tractament antibiòtic i no han d’assistir al centre educatiu durant 5 dies des de l’inici del tractament antibiòtic.

 Si hi ha un brot en una escola o llar d’infants, la unitat de vigilància epidemiològica pot recomanar la profilaxi en els contactes íntims de la classe i en els contactes d’esports d’equip.

Què és la tos ferina?

És una malaltia respiratòria, infecciosa i contagiosa aguda produïda pel bacteri Bordetella pertussis i caracteritzada per una crisi de tos convulsiva que, de vegades, es prolonga durant setmanes o mesos. La seva contagiositat és molt elevada i es transmet per les petites gotes projectades per la boca i el nas en el moment de la tos.

L'edat més freqüent d'aparició és entre els dos i els cinc anys, encara que també pot afectar els lactants i els nadons. En els adults és menys freqüent i moltes vegades passa desapercebuda, ja que el seu curs moltes vegades és asimptomàtic.

Aquest tipus de tos pot deixar seqüeles com la pneumònia, convulsions, inflamació del cervell (encefalopatia) i, en algun cas, la mort. La gravetat de la tos ferina augmenta en menors de sis mesos.

Els símptomes

Els símptomes inicials, similars als del refredat comú, en general es presenten aproximadament una setmana després de l'exposició al bacteri. Els episodis greus de tos comencen al voltant de deu o dotze dies més tard.

En els infants, sovint s'accentua el soroll anormal característic d'aquesta tos. És més estrany que aquesta ranera es doni en adults o menors de sis mesos. Amb el temps, els episodis de tos esdevenen més violents i prolongats, i poden comportar vòmit o una breu pèrdua del coneixement.

La malaltia acostuma a ser lleu en persones sanes i ben vacunades. Les criatures molt petites, que encara no han completat la seva vacunació, poden presentar quadres més greus. La complicació més freqüent és la pneumònia.

Augment de casos després de la pandèmia

 Segons les dades de l’Informe sobre la situació epidemiològica de la tos ferina a Catalunya: període 2014-2024, la pandèmia de la Covid-19 va relegar en segon pla moltes malalties respiratòries, però ara, amb la seva davallada, s'ha aconseguit entreveure un important augment de brots i contagis d'una vella coneguda: la tos ferina. Durant tot el 2023, a Catalunya només se'n van detectar 530 casos; però des de l'inici de l'any, ja es comptabilitzen prop de 350 infectats. Més de la meitat de tot l'any passat en menys de 45 dies. 

A més, la xifra de brots d'aquesta malaltia endèmica, que reapareix cada lustre, també s'ha disparat: d'una setantena l'any passat a mig centenar des del començament de l'any; el que vindria a ser un brot nou cada dia -la immensa majoria en entorns escolars-. I d'aquests, han saltat les alarmes a la zona del Vallès. 

Malgrat que la immunització contra la tos ferina està inclosa en el calendari de vacunació, les persones sospitoses de tenir la tos ferina han de prendre antibiòtic i evitar sortir de casa fins als cinc primers dies des de l'inici del tractament. 

Més informació: Canal Salut