Samuel Carvajal diu a Cerdanyola que els Estats Units i l’Europa dels 27 volen resoldre la crisi amb més capitalisme
23 de desembre de 2008 a les 0:00El membre del Consell Electoral del Govern Bolivarià de Veneçuela es mostra convençut de que sortiran altres fórmules diferents al capitalisme per donar resposta a les necessitats humanes.
Samuel Carvajal, membre del Consell Electoral del Govern Bolivarià de Veneçuela, assegurava divendres a Cerdanyola que els Estats Units i l’Europa dels 27 estan intentant resoldre l’actual crisi econòmica amb més capitalisme; el que, segons el seu parer, és curar una malaltia amb la mateixa malaltia.
Carvajal, que visitava la ciutat poques hores després d’arribar de Caracas convidat per la Brigada Vallesana Simón Bolívar, es mostrava convençut de que aniran emergent altres fórmules diferents al capitalisme per donar resposta a les veritables necessitats, les humanes.
Samuel Carvajal, bolivarià i socialista convençut, considera que, ara per ara, molts països occidentals estan donant resposta a la crisi financera destinant capitals públics “per solucionar les irresponsabilitats d’altres”.
Carvajal creu que el capitalisme, en la seva versió més aberrant i neoliberal, està colpejant al ciutadà europeu. Aquest ciutadà, però, hauria de buscar noves formes d’organització, d’expressió i de relació amb els diferents sistemes de poder.
Satisfacció per les mesures anticrisi del govern Chávez
Samuel Carvajal manifesta la seva satisfacció amb els passos que el govern bolivarià, encapçalat pel president Hugo Chávez, està donant per fer front a la crisi. Assegura Carvajal que el govern revolucionari ha creat diverses polítiques de suport i de fons de reserva. Caldrà veure, no obstant, si aquests fons seran suficients per frenar a Veneçuela “una crisi de la que difícilment cap país podrà sortir il·lès”.
En aquest context actual, però també des de fa anys, Chávez defensa la creació d’un Banc del Sud amb mecanismes de fons, ajuda i retribució justa entre els pobles d’Amèrica Llatina i del Carib. Aquest banc és ara, més que mai, una realitat tangible dins el tractat ALBA, Alternativa Bolivariana para los Pueblos de Nuestra América. Els sis països membres d’aquest acord, Veneçuela, Cuba, Bolívia, Nicaragua, Dominica i Hondures, acordaven aquest mes de desembre la creació d’una zona monetària comuna.
Samuel Carvajal defineix l’ALBA com a “una plataforma d’articulació de polítiques d’Estat per afrontar moments crítics”. És, per a ell, una proposta alternativa de col·laboració i ajuda mútua entre els seus membres des d’un punt de vista polític, social i econòmic però, sempre, sense afany de lucre. Aquesta és l’aposta, segons Carvajal, d’un govern bolivarià que treballa per aconseguir un país en el que “els propis ciutadans tenen la possibilitat de crear la seva existència i convivència”; un país que s’encamina cap al socialisme del segle XXI.
Samuel Carvajal resideix actualment a Veneçuela on forma part del Consell Electoral. Durant algun temps va residir al nostre país. De fet, es va doctorar a la Universitat Autònoma de Barcelona.