Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Sanitas haurà d'indemnitzar un home per les seqüeles d'una operació d'esquena
Sanitas haurà d'indemnitzar un home per les seqüeles d'una operació d'esquena

Sanitas haurà d'indemnitzar un home per les seqüeles d'una operació d'esquena

10 de novembre de 2023 a les 11:12

El Jutjat número 6 de Cerdanyola ha condemnat l’asseguradora Sanitas a indemnitzar un client amb més de 280.000 euros per les seqüeles i lesions permanents derivades d’una intervenció quirúrgica -una reartrodesi vertebral lumbar- realitzada a l’Hospital General de Catalunya (HGC).

La sentència assegura que el consentiment atorgat pel pacient va ser “defectuós” i que no se li va informar amb “suficient antelació dels riscos de la cirurgia”. La resolució judicial creu provada “una manca de vigilància diligent i control del pacient per part dels professionals” sanitaris en el seguiment postoperatori i que això va provocar una incorrecta atenció d’un hematoma a la zona lumbar fruit de la intervenció quirúrgica amb la conseqüència d’una comprensió de les estructures nervioses del pacient que li ha causat paràlisi parcial de les cames i una severa alteració de l’esfínter.

El pacient es va sotmetre al 2014 a una reartrodesi, que implica un reajustament i manipulació de les estructures de fixació aplicades a la zona lumbar en una intervenció prèvia que no havia aconseguit acabar amb un mal d’esquena persistent. Després de la segona operació, el pacient ha estat declarat amb incapacitat permanent en grau d’absoluta amb 63 anys i des del Col·lectiu Ronda, advocats que han portat el cas, indiquen que les seqüeles a les cames l’obliguen a fer servir regularment caminadors i cadira de rodes.

El jutjat de Cerdanyola considera acreditat que el consentiment informat va ser defectuós i que el pacient va signar la documentació explicativa “de forma precipitada, instants abans d’entrar a quiròfan”. L’advocada Esther Costa subratlla “l’obligació legal d’oferir tota la informació necessària als pacients per tal que aquests puguin valorar la conveniència o no de seguir un determinat tractament mèdic, ponderant adequadament els riscos i possibles beneficis”. Segons el Col·lectiu Ronda, la sentència posa en valor aquesta qüestió quan afirma que “encara que la cirurgia fos l’única alternativa per aturar la degeneració progressiva de la columna lumbar no treu que tampoc fos una cirurgia d’urgència i l’actor sempre hagués pogut decidir no operar-se i continuar medicant-se”.

El despatx d’advocats destaca que l’asseguradora Sanitas “pretenia exonerar-se de responsabilitat” en base a que la seva participació era facilitar l’accés a les instal·lacions i serveis de l’HGC, però que el jutjat recorda que el Tribunal Suprem estableix la responsabilitat de l’asseguradora en una situació com aquesta en nombroses sentències.