Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

Sant Antoni a la ciutat del Sincrotró

Sant Antoni a la ciutat del Sincrotró

17 de gener de 2011 a les 0:00

La passada dels Tres Tombs, amb uns 40 carruatges de tipologia diversa, va tornar a cridar l'atenció de centenars de cerdanyolencs que van sortir al carrer per acostar-se al passat agrícola d'una ciutat que fa bandera del seu present i futur tecnològic. La concentració de les cavalleries al PTV és tot un símbol d'aquest lligam entre la Cerdanyola pagesa i la de la innovació.

Carruatges de pagès i treball; de passeig i d'oci; grans i petits; ponis, cavalls, eugues, mules, matxos i fins i tot camells; carros decorats, d'empreses, d'entitats i familiars; tirats per animals en tronc o a la llarga; carruatges modestos i extremadament espectaculars; traginers, genets i gautxos; carregant verdures, botes de vi, canyissa, palla o llet van participar ahir en una passada dels tres tombs amb força gent al seu pas pels carrers més cèntrics del municipi; amb un accident que afortunadament va quedar només en ensurt, amb més de 40 carruatges i organitzada pels Arriers de Sant Antoni.

La Festa de Sant Antoni és, però, més que la passada dels tres tombs. S'iniciava divendres amb el lliurament de la bandera infantil als alumnes de l’Escola Carles Buïgas que diumenge durant la passada portaven Ingrid Macià, Irene Gómez i Carles Pérez, i el pas de les banderes a la banderera i cordonistes d'aquest any: Clara Pladevall Rosés, de ca l’Andal, i els seus cosins Bernat i Eudald Font Pladevall.

Dissabte, va seguir la festa amb el taller de guarnir carros, el ball de la secció juvenil de l’Esbart i el cinqué Concurs de Jocs i Esports Tradicionals que van guanyar els lloparrets de Cerdanyola de Baix.

Diumenge s'obria sorollosament. Els trabucaires donaven el toc d'inici del gran dia mentre la comitiva es concentrava a la casa de la segona banderera de la història de la festa, Clara Pladevall per fer drecera cap a l'església de Sant Martí amb una missa cantada per la Coral Collserola. Era hora d'agafar forces amb un bon esmorzar pagés a un espai ben paradògic: el territori de la tecnologia acull la concentració dels participants a la festa del record pagès.

I és que una vegada Cerdanyola va ser una vila pagesa i els terrenys avui ocupats per cases, indústries i espais tecnològics eren sobretot, vinyes. El president dels Arriers de Sant Antoni, Ermini Puig, és conegut també per ser l'últim, o un dels últims, pagesos de Cerdanyola, quan conrear la terra significava "treballar de sol a sol". I a més, recorda, el que es conreava no era sencerament pel pagès en una vila de rabassaires. Puig considera que la implantació d'Aiscondel va suposar inclinar la balança per la vessant industrial i es va abandonar la vinya quan el celler cooperatiu de Cerdanyola i Ripollet recollia uns 15 milions de litres de vi.

Per un dia Cerdanyola recuperava aquest món amb bon ritme, el que posaven la Banda de l'Agrupació Musical i el grup de tambors de la Casa d'Aragó en una passada que obria la imatge de Sant Antoni, perquè aquesta també és una festa religiosa en què es paga el cens del pollastre i el rector de Sant Martí beneeix els animals: primer les cavalleries i després els domèstics, tot reclamant respecte i estima.

Una festa que té la seva essència en la gent que surt al seu pas a acostar-se a l'espectacle dels cavalls i el record d'un passat, ni millor ni pitjor que l'avui, però, sobretot, ben nostre i no tan llunyà.

 

Mireu el video realitzat amb Cràtor Produccions en aquesta mateixa pàgina i la foto-galeria de J.R.Urbano (cliqueu)

Galeria d'imatges