Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

Sant Antoni Abat fa lluir el sol per als Tres Tombs

15 de gener de 2018 a les 12:59

Més de quaranta carros i carruatges han desfilat pels carrers de Cerdanyola en la Passada dels Tres Tombs de la Festa de Sant Antoni Abat, festivitat que va començar amb les matines galejadores amb els trabucaires que anunciaven una matinal dedicada a recuperar el nostre passat rural de traginers i rabassaires.

Cavalleries, carros i carruatges es van concentrar al carrer dels Artesans del Parc Tecnològic del Vallès, punt de trobada d'un esmorzar popular per acumular forces de cara a una passada encapçalada per la Banda de l'Agrupació Musical seguida de llimoneres, carros de pagès petits, tresillos, quartes, carros grans de pagès i cavalls muntats. La passada dels Tres Tombs, recuperada al gener de 1999, demostra la vitalitat i vigència de les tradicions populars, i tal com remarca el secretari dels Arriers de sant Antoni Abat, Jordi Garsaball, respectant i vetllant pel benestar dels animals, considerant els cavalls com veritables companys de feina i complicitats.

El banderer d'enguany ha estat el Lluís Berenguer Pladevall, que ha lluït amb orgull el record de l'avi, el Climent Pladevall, en el que ha volgut ser un homenatge al gran oblidat dels carreters de Cerdanyola degut a la seva mort prematura.

Lluís Berenguer creu que la figura del seu avi ens parla de tots nosaltres, d'allà on venim, d'una comunitat que passa de l'agricultura a la indústria, dels transport amb tracció animal al transport mecànica, un passat que dóna forma a la nostra comunitat.

Un dels punts culminants de la festivitat de Sant Antoni Abat és la benedicció dels animals just al passar per davant de l'església de Sant Martí, per on van desfilar els participants de la passada a més de tota la ciutadania que va voler beneir les seves respectives companyies animals.

Els Arriers de Sant Antoni Abat de Cerdanyola es mostren contents d'haver recuperat la tradició ara farà vint anys i haver anat introduint novetats en la festa, sobretot en el tema de la conservació del patrimoni cultural i havent convertir la passada en un museu al carrer que permet explicar un ofici que ja s'ha extingit. De cara al futur insisteixen en la necessitat de poder comptar amb un espai per guardar els carros i fer restauració.