Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

Sant Joan: la nit més curta, la festa més gran

Sant Joan: la nit més curta, la festa més gran

23 de juny de 2006 a les 0:00

El solstici d’estiu és sinònim de festa i celebració. Divendres a la nit, fogueres, petards, música i gresca seran les constants de les festes que es viuran a la ciutat. Serà un temps per gaudir, tenint en compte que convé extremar les precaucions perquè ningú prengui mal. Cal ser especialment curós a les zones properes al bosc, donada l’extrema sequedat que viu el pulmó verd de la ciutat.

Qui vulgui viure intensament la revetlla de Sant Joan podrà escollir entre les diverses revetlles públiques que es faran a la ciutat. Entitats veïnals i l’Ajuntament proposen molta gresca amb música per celebrar l’arribada de l’estiu. La casa gran, a través del Servei de Cultura, organitza una revetlla al Parc del Turonet amb la participació musical de l’Orquestra La Futura. La festa començarà a les 23,30h i l’accés serà lliure per tothom.
 
Revetlla solidària
 
El Club Infantil, conegut com el Clupi, organitza una revetlla solidària amb l’objectiu de recollir fons econòmics per una escola de Cali, Colòmbia. Es tracta d’un centre escolar ubicat en un dels barris més desfavorits de la ciutat americana. La col·laboració entre el Clupi i joves colombians han permès muntar un esplai i l’escola amb l’objectiu d’oferir una alternativa als joves residents. La revetlla es farà al pati de l’Ateneu i comptarà d’un sopar, música per ballar fins que aguanti el cos i una barra de bar especialitzada en “mojitos”. Els tiquets de la revetlla es venen a l’Ateneu, al preu de 6 euros per infants i 20 euros pels adults.
 
Festes veïnals
 
L’Associació de Veïns de Banús – Bonasort organitza una revetlla amb l’actuació de l’Orquestra Paris la nuit. La festa es farà a la Plaça de Sant Medir a partir de les 23h. La revetlla de Sant Joan marca l’inici de les festes del barri, que es perllongaran fins l’1 de juliol.
 
L’entitat veïnal de Sant Ramon proposa una revetlla amb la participació de l’Orquestra Serrallonga. La festa començarà a les 22h i es farà al carrer de Sant Ramon, just davant del Bar Grau.
 
Can Xarau també comptarà amb la seva revetlla, organitzada per l’associació de veïns. La festa comptarà amb un sopar popular de germanor i música i animació. Les taules i cadires per a 4 persones, una coca i una ampolla de cava es venen per 25 euros. Les reserves cal fer-les al local de l’entitat, passatge Santa Eugènia, 5, local. La revetlla marcarà l’inici de les festes del barri, que es celebraran fins al 25 de juny.
 
També han sol·licitat permisos per celebrar revetlles veïns del Carrer Ginestà, veïns del Carrer Collserola, el Centre Cívic Montflorit, l’entitat veïnal de Montcerdà del Bosc, l’Esplai del Roser (també ha sol·licitat autorització per fer una foguera), l’ECF Cerdanyolense-Montflorit i l’entitat veïnal del Turó de Cerdanyola.
 
Mesures de prevenció per la revetlla
 
Les unitats de la Policia Local i els tècnics de la Brigada Municipal d’Obres de Cerdanyola, vetllaran durant la nit de Sant Joan per reduir els efectes del foc i la rauxa a l’hora de malmetre el mobiliari urbà i l’ús racional de l’espai públic. El regidor de Seguretat Ciutadana, Alfons Escoda, destacava a Cerdanyola Ràdio 105.3 FM que "la prudència és la paraula, a l'encendre fogueres, al manipular petards i material pirotècnic, al conduir...". Escoda indica que, de tota manera, s'ha posat en marxa un dispositiu especial de prevenció.
 
Per tal de minimitzar l’impacte dels actes d’incivisme unes hores abans de la revetlla, els responsables de Seguretat Ciutadana faran un recorregut amb el personal de la brigada, per tal que un camió reculli el material de les fogueres no autoritzades i els mobles i embalums que es trobin al carrer i que puguin contribuir a augmentar el risc d’incendi.
 
D’altra banda, una cisterna d’aigua restarà de guàrdia a les dependències de la policia local per tal d’estar en contacte amb les patrulles policials i donar suport en l’extinció de petits incendis, en col·laboració amb el servei de bombers, que durant aquesta nit acostuma a tenir un  important volum de sortides. A més, els cotxes patrulla de la policia local disposaran d’una doble dotació d’extintors, per tal de poder col·laborar en l’extinció dels petits incendis que puguin sorgir.
 
Com a mesura de prevenció i davant de la possibilitat d’incendis als contenidors, dins del capítol de bretolades urbanes, l’Àrea d’Espais Públics buidarà, abans de la revetlla, els contenidors de paper, d’envasos i els de recollida de brossa.
 
Quant a les zones verdes, des de la policia local ha passat nota als responsables de jardineria per tal que puguin retallar la gespa seca en zones de risc. Els agents duran a terme un control especial de la massa forestal, propera a les zones urbanes, per tal que l’efecte dels petards no generi riscos innecessaris.
 
Salut Pública demana seny
 
El Servei de Salut Pública i Consum de l’Ajuntament de Cerdanyola demana sentit comú a tots els ciutadans en aquesta nit de la revetlla de Sant Joan. Sentit comú a l’hora de llençar petards, sentit comú a l’hora de consumir alcohol i sentit comú a l’hora de conduir.
 
El cap del servei, Antoni Hidalgo, ha explicat aquest matí que és molt important comprar material pirotècnic homologat i adequat a l’edat de la persona que l’utilitzarà. Cal seguir atentament les instruccions del petard, tenir molta cura de l’entorn on el llencem i no portar-lo a les butxaques o a prop de la font de foc.
                 
I en cas de que es produeixi una cremada cal distingir entre una ferida de caràcter lleu o una ferida de caràcter greu. La infermera del Servei de Salut Pública, Magda Brosa, recomana que en cas de ser una petita cremada aplicar aigua freda o gel i no posar mai crema que no sigui específica per cremades. Si, pel contrari, la cremada és greu cal mullar a la persona amb gases fredes i portar-la immediatament a un centre sanitari.
                 
En la nit de Sant Joan acostuma a ser habitual el consum excessiu d’alcohol. Brosa explica que en cas de trobar-se amb una persona èbria és important fer-li vomitar i donar-li sucs amb sucre. Si l’afectat perd en qualsevol moment la consciència cal portar-lo als serveis d’urgències.
 
Pel que fa al consum de les coques, Antoni Hidalgo recomana la compra en establiments de confiança i no trigar en consumir-les, especialment les que van farcides de crema, nata o xocolata.
 
Telèfons útils
 
Policia Local – 092
Emergències – 112