Sant Jordi comença a passar les primeres pàgines amb els Premis Literaris
20 d'abril de 2012 a les 0:00Les obres 'Cuadratura Umbría', de María Josefa Álvarez, d’Astúries, 'L’ombra fugida', de Josep Pejó, de Guadalajara, i 'La cortina de saca', de Miquel Aguirre, de Sant Feliu de Guíxols, són les guanyadores dels Premis Literaris Divendres Culturals, Miquel Martí i Pol i Valldaura-Memorial Pere Calders d’aquest 2012.
L’Ajuntament de Cerdanyola i el Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona feien públic ahir al MAC Can Domènech el veredicte del jurat dels tres certàmens literaris de la ciutat.
L’acte es convertia en una miscel·lània cultural, amb dansa contemporània de les ballarines Eli Marcos i Ximena Marván, lectura de poemes i fragments de les obres guanyadores a càrrec de la periodista Núria Ribó, presentadora de l’acte, i com no, el veredicte del jurat, el lliurament de premis i la satisfacció dels guardonats.
El XXIX Premi de Poesia Divendres Culturals ha recaigut aquest any en l’obra Cuadratura Umbría, de María Josefa Álvarez, d’Astúries.
Álvarez excusava la seva presència en una carta de la que feia lectura la presentadora i en la que expressava la seva satisfacció pel reconeixement rebut i el seu agraïment als organitzadors dels premis per difondre i promoure la cultura en uns temps de tanta dificultat econòmica com l’actual.
El XVII premi de poesia Miquel Martí i Pol ha estat per L’ombra fugida, de Josep Pejó, de Guadalajara. Aquest català, nascut a Castelldefels però que ha viscut des de ben petit fóra de Catalunya, ha portat sempre la seva identitat al cor. Només parlava català amb la seva mare i quan ella va morir va començar a utilitzar l’escriptura com a una bona eina per retrobar-se amb la seva pròpia identitat, el seu idioma d’origen.
Pejó explica que prèviament, però, va haver d’aprendre a escriure en català perquè de petit a l’escola no li ensenyaven. Per a l’autor, aquest premi és un reconeixement molt especial del qual n’està molt orgullós. A L’ombra fugida, Josep Pejó fa servir l’ombra com a eina per explicar el que és la llum i ho fa utilitzant versos decasíl·labs.
Finalment, el XVIII premi de novel·la Valldaura-Memorial Pere Calders ha estat per a La cortina de saca i el seu autor Miquel Aguirre.
Es tracta d’una “breu tesi sobre el periodisme de veritat”, diu l’autor. Una obra dedicada als periodistes dels anys 30, una generació molt brillant perduda per la guerra i l’exili. L’obra se situa en un moment, segons Aguirre, amb molts trets característics als actuals, eren temps de convulsió, de crisi econòmica i social i de gran indignació.
L’escriptor creu que els d’aquella època eren “periodistes de raça, periodistes valents, de veritat, que es jugaven la seva vida per allò que feien”.
Increment de participants
Els Premis Literaris han experimentat aquest any un augment més que considerable en el nombre de participants. En total s’han presentat 127 obres, 30 al Divendres Culturals, 55 al Miquel Martí i Pol i 42 al Valldaura-Memorial Pere Calders.
Els organitzadors, Ajuntament i Universitat Autònoma de Barcelona, veuen amb satisfacció aquest increment i l’atribueixen a la introducció en aquesta nova edició de les noves tecnologies. Per primera vegada, els textos es podien enviar a través d’Internet.
La regidora de Cultura, Montserrat Montiel, ressaltava aquesta novetat i afirmava que era la voluntat del seu servei començar a treballar ja per l’edició de l’any vinent.
Els Premis Literaris són un bon exemple de la bona entesa entre la Universitat Autònoma i el consistori; dos institucions que, segons la vicerectora de Relacions Institucionals i Comunicació, Maria Josep Recoder, han mostrat la seva voluntat de cooperació i de transferir cultura cap al territori.
Els guanyadors dels Premis Literaris 2012 es podran presentar en format llibre durant la propera tardor.