Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Sant Marçal, de fortalesa medieval a torre d’estiueig
Sant Marçal, de fortalesa medieval a torre d’estiueig

Sant Marçal, de fortalesa medieval a torre d’estiueig

23 d'octubre de 2013 a les 9:10

Diumenge 3 de novembre es faran dues visites guiades pels vols del castell de Sant Marçal durant les quals els assistents coneixeran la història d’aquesta fortalesa medieval, seu dels senyors feudals de Cerdanyola, i transformada en torre d’estiueig a finals del segle XIX per Gaietà Buigas.

Documentat des del segle XII, la història del Castell de Sant Marçal reflecteix les transformacions que ha viscut Cerdanyola des de l’edat mitjana fins el segle XXI.

Des del Servei de Patrimoni de l'Ajuntament de Cerdanyola s'organitza, un cop més, una visita guiada al castell el 3 de novembre. En concret seran dues visites, una a les 11.00h i l'altra a les 12.30h.

Per participar-hi cal inscriure’s prèviament a l’Ateneu, al 93.591.41.33 entre el 21 i el 31 d’octubre. L’activitat és per a majors de 10 anys i té un preu de 3 euros per persona.

El Castell de Sant Marçal

El castell de Sant Marçal, situat en una petita elevació des de la qual es controla visualment el pla de Cerdanyola, és un dels pocs edificis medievals que es conserva a la població. La senyoria de Sant Marçal està documentada des del s. XI quan el monestir de Sant Cugat, que n’era el propietari, la va vendre al comte de Barcelona, Berenguer Ramon I. Al 1135 Ramon Berenguer IV constituí la senyoria dels Montcada, dins de la qual estava el castell.

Després d’un llarg litigi que enfrontà l’arquebisbat de Tarragona i la família Plegamans-Marimon, al 1542 la senyoria quedà en mans de la família Marimon i dels seus descendents, fins avui. L’aspecte actual del castell és el resultat d’una remodelació fantasiosa feta cap al 1895 per l’arquitecte Gaietà Buigas, que emmascarà l’edifici original. Originàriament, era una construcció de planta quadrada amb pati central, torre circular en un angle i envoltada per un fossat.