Sant Martí acosta a Cerdanyola la Festa de Tardor
10 de novembre de 2005 a les 0:00Les festes de Sant Martí, les festes de la tardor de Cerdanyola, ja són aquí amb quasi una cinquantena d’activitats de tota mena i adreçades a tots els públics. L’envelat, bàsicament, però també moltes altres localitzacions de la ciutat, acolliran fins diumenge a la nit un programa lúdic que organitza la Comissió de Festes de Sant Martí amb la col·laboració de l’Ajuntament i del moviment associatiu de la ciutat.
L'obertura oficial de la festa serà demà, aproximadament a les 20.30 hores, quan representants de l'esbart dansaire Sant Marçal, Entitat Ceranyolenca de l'Any 2004, facin la lectura del pregó a la plaça de l'Església. El pregó arribarà després de la celebració de la Cercavila del Centenari de l'Església Nova de Sant Martí que recorrerà els carrers de la ciutat.
Cerdanyolencs de l'Any i FEM Monòlegs
El veredicte dels premis Cerdanyolenc de l’any obren aquesta edició de la festa. Saturnino Bernal, responsable de la Unió Local de Comissions Obreres (CC OO) Cerdanyola-Ripollet, serà el nou Cerdanyolenc de l’Any, guardó que ha recaigut en la Comissió de Festes de la Tardor del barri del Pont Vell-Can Tiana en la categoria d’entitats. Els premis, que atorgen els mitjans de comunicació locals en col.laboració amb la Comissió de Festes de Sant Martí, també reconeixen la tasca de l’historiador local Miquel Sánchez amb el premi Sant Martí. Els guardons que reconeixen així la lluita sindical, la cohesió de barri i la divulgació històrica.
L'acte s'iniciarà a les 22 hores al B'Art de l'Ateneu quan s’iniciï FEM Monòlegs, una activitat de nova creació en la qual convergeixen la solidaritat amb les persones que pateixen Esclerosi Múltiple i la difusió de la realitat de les persones que pateixen aquesta malaltia. FEM Monòlegs neix dels alumnes i professors dels tallers de teatre de l’Ateneu, proposant als voluntaris i voluntàries de la Fundació Esclerosi Múltiple, FEM, a Cerdanyola, la possibilitat d’afegir la seva aportació en la difusió de la malaltia. La idea ha permès muntar uns monòlegs que es presentaran al B’Art de l’Ateneu, convertit en un peculiar cafè-teatre.
Màgia per obrir l'envelat
El mag Larí obrirà amb la seva fantasia l’envelat demà a la nit per donar el toc d’il.lusió que ha de tenir tota festa patronal, un programa festiu que és tradició a la ciutat des de fa 28 anys. Una de les novetats més destacades de la Festa de la Tardor és la presentació del Martiquet. L’organització ha decidit no muntar les tradicionals llotges a l’envelat i aquest any posa a la venda l’abonament del Martiquet.
L’eliminació de les llotges i el Martiquet comporten avantatges i també problemes. Ferran Maranges, un dels portaveus de la Comissió de Festes de Sant Martí, destaca que s’ha de vèncer el costum que suposen 27 edicions en què les llotges es sortejaven, però també s’ha permès que la qualitat de les localitats no estiguin marcades per l’atzar d'un sorteig. Maranges remarca que, a més, s’ha millorat l’espai i la comoditat de les cadires a l’envelat amb aquest canvi.
XX Mostra de Cuina
Entre les activitats del programa festiu destaca la celebració del vinté aniversari de la Mostra de Cuina. L’activitat comptarà amb la participació de 12 establiments restauradors de la ciutat i es farà a la Plaça de Sant Ramon. L’organització anirà a càrrec de la comissió i els Amics del Bon Menjar, amb la novetat de la col·laboració del Gremi d’Hostaleria del Vallès Occidental i el Barcelonès que donen suport especialment en tasques logístiques. Maranges remarca una altra novetat com és la presència de Five Points, un grup de música tradicional irlandesa i dixieland per amenitzar la mostra.
Una de les novetats de darrera hora de la Festa ha estat l’afegitó del Petit Medieval. Es tracta del muntatge a la ciutat i en un tram del carrer de Sant Ramon d’un mercat medieval que comptarà entre 25 i 30 parades. Es farà el dissabte i diumenge.
Ventall molt ampli d'activitats
La Coordinadora de Gent Gran de Cerdanyola amb el suport de la regidoria de Drets Civils organitzen el dissabte, 12 de novembre, amb motiu de les Festes de Tardor, una jornada dedicada a donar a conèixer a tota la ciutat, les activitats i programes que els diferent esplais de la gent gran de Cerdanyola desenvolupen als seus centres.
Al llarg de la Jornada, que es realitzarà des de les 12 fins a les 19 hores, es faran diverses actuacions a l’escenari principal situat davant del mercat de Serraparera, coincidint amb la mostra que es podrà visitar als diferents stands que la Coordinadora ha organitzat.Per acomiadar la jornada els organitzadors han previst la realització d’una gran Castanyada per la gent gran de la ciutat que s’apropi a la Mostra. A la jornada col·laboraran els Arriers de Cerdanyola fent una passejada en carros per les persones grans.
Un passeig ben diferent serà el de la ja tradicional bicicletada per la via verda, que reclama la preservació del corredor biològic entre Collserola i Sant Llorenç del Munt, i que tornarà, a les 11 hores, a enllaçar dissabte amb to reivindicatiu Cerdanyola i Sant Cugat, en una jornada on hi haurà temps per paladejar el plaer de fumar en pipa tant lent com es pugui al bar grau. Serà a les sis de la tarda, poc abans que comenci la disbauxa. La festa del foc amb els diables i les fures de Cerdanyola, les bruixes de ripollet, els diables de can sant joan i la bèstia de foc, la martineta, obrirà aquest temps d’excés que continuarà la que ja comença a ser tradicional rua dels borratxos.
Tradició i esport
La tradició, de fet, és gran protagonista de la festa. La diada castellera de diumenge a les 12 del migdia a la plaça de Sant Iscle serà l’oportunitat de fer pinya amb la colla local. Els de la camisa verda intenten aquesta temporada refermar castells de set per abordar projectes més ambiciosos en el futur, mentre la ciutat viurà al mateix temps altres moments de tradició en forma de la cercavila de gegants i capgrossos que enguany presenten la novetat del grup sambatuqué i que faran la rua des del mercat de Serraparera a la plaça de Sant Ramon i i amb la dansa de la germanor, la sardana, que s’alçarà a la plaça de l’església al ritme de la cobla jovenívola de Sabadell. Maranges destaca que les entitats tornen a ser peça fonamental de la festa.
Coses tan absolutament saludables com la pràctica esportiva tenen un espai destacat al programa festiu de Sant Martí. Als tradicionals futbol sala i badminton a l’envelat, minitennis o cursa de cotxes a ràdio control, aquest any se’ls afegeixen els actes del segon aniversari del Parc Esportiu Municipal Guiera. Però és espacialment destacable el vincle entre l’esport i la solidaritat. El torneig de bàsquet tres per tres comptarà diumenge al matí amb una exhibició de bàsquet en cadira de rodes de la ma de l’associació la tortuga.
Llegendes i realitats sobre Sant Martí
Diumenge es tanca el programa d’activitats Història, art i natura al museu del 2005 amb una iniciativa dedicada al patró de Cerdanyola, Sant Martí. El programa va néixer amb l’objectiu de dinamitzar aquest espai de la ciutat i l'activitats que es farà diumenge a Ca n'Ortadó té l'objectiu donar a conèixer les històries llegendàries d’un sant que ha estat patró de Cerdanyola des de l’edat mitjana. Durant el matí es faran tres sessions de narració de contes preparats a partir de les llegendes recollides en el Costumari Català de Joan Amades.
Els infants i les persones de totes les edats que vulguin escoltar histories de lluites amb el dimoni, fets prodigiosos i altres narracions relacionades amb Sant Martí ho podran fer de forma gratuïta i aprofitar per visitar el Museu.
Sant Martí de Tours, patró de Cerdanyola des de l’època medieval, fou un soldat gal del segle IV que va arribar a ser bisbe de la ciutat de Tours i va fundar diversos monestirs. La seva hagiografia li atribueix nombrosos miracles i la tradició l’ha envoltat de llegendes entre les quals destaquen les lluites amb el dimoni. Se’l representa a cavall donant part de la seva capa un pobre o vestit de bisbe. A Cerdanyola se li han dedicat un mínim de tres esglésies: la medieval, situada a la serra de Collserola i avui desapareguda, l’anomenada església Vella de Sant Martí i l’església parroquial .
La ràdio a la festa
Cerdanyola Ràdio 105.3 FM farà una programació especial per seguir activitats de la festa major., Així, divendres, des de les 20 hores, es farà la retransimissió en directe del pregó de la Festa de Tardor i dissabte, a partir de les 11 hores, es realitzarà un programa especial amb seguimnent de diverses activitats que comptarà amb un estudi mòbil a la plaça de Sant Ramon.