Sant Martí viu la festa amb crides a la solidaritat en temps de crisi
9 de novembre de 2009 a les 0:00La festa de Sant Martí viu avui la seva jornada de descans després de passar un cap de setmana lúdic i cultural i amb crides a la solidaritat ciutadana en temps de crisi. Més de 60 actes conformen el programa de les festes de la tardor que es tancaran dimecres, diada de Sant Martí, amb la jornada dedicada a la canalla.
La festa s'ha centrat enguany en la plaça de Sant Ramon on s'ha instal.lat una carpa gegant que substitueix el desaparegut envelat de Flor de Maig. La comissió organitzadora destaca aquest fet com un retorn als orígens amb les activitats festives realitzades a la mateixa plaça. El seu entorn ha estat també l'escenari de les activitats amb més participació popular com són el mercat medieval, la fira d'artesania i la mostra de cuina, enguany amb quatre restaurants i una entitat convidada: l'associació Amics de les Terres de Lleida. Tot i que la festa començava divendres amb el certamen literari, que guanyava Paula Riera, del col.legi Escaladei, el programa tenia la seva inauguració oficial dissabte al vespre amb el pregó a càrrec de l'entitat Cerdanyolenca de l'Any, els voluntaris de la Creu Roja. En el seu nom i des de la balconada de Padró-Solanet, Francesc Vilaró recordava la tasca humanitària a Cerdanyola de l'ONG des de fa 88 anys amb una missió i principis "més vigents que mai". Molt especialment, el pregó del voluntariat de la Creu Roja era una crida a la unitat contra la crisi i a la priorització de les persones més vulnerables per sobre de qualsevol altre interès. Vilaró recordava el seu lema: "ara més que mai cada cop més a prop de les persones".
La crisi, de fet, era també tema protagonista del contrapregó, el missatge satíric dels Diables de Cerdanyola abans de l'inici del Correfoc en que recomanàven que "oblideu les penes i no pareu de ballar que demà ja aixecarem el país".. Els diables, des de la balconada de l'Ajuntament, abordaven temes d'actualitat mundial, com la grip A, i també local, com la ruptura del pacte de govern municipal. Mentre trons i flames prenien la plaça, els diables deien que "sense cultura ens hem quedat perquè la Consol han despatxat. Així que el Toni Morral ja no es podrà posar malalt".
Durant tot el cap de setmana, a més de la carpa d'activitats, la plaça de Sant Ramon ha estat el centre de la festa amb esdeveniments que ja són tradició, molt especialment la Mostra de Cuina organitzada pels Amics del Bon Menjar durant els últims 24 anys. L’alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, obria la mostra recordant que ha estat l’origen de la Mostra de Cuina Mediterrània que es fa cada any a la festa del Roser de Maig.
Gran èxit de públic tenen any rera any la Fira d’Artesans i el Petit Mercat Medieval amb parades que exposaven tot tipus de gènere: productes alimentaris artesanals, complements de joieria, productes de cuir, espelmes, fins i tot l'oportunitat de prendre un te àrab. Els paradistes indicaven que val la pena participar tot i la crisi ja que els ciutadans de Cerdanyola participen activament d’aquesta oferta lúdica.
Un altre escenari destacat de la festa era, per primer cop, el Museu d'Art de Cerdanyola. El MAC Can Domènech oferia l'oportunitat de veure la seva exposició artística i els vitralls de Les dames de Cerdanyola, però també era l'escenari de la mostra de bonsais o del concert de flautes de bec.
A la plaça de l'abat Oliba també hi havia activitats, com la celebració de les segones festes alternatives, però també amb la darrera actuació de la temporada a la ciutat dels Castellers de Cerdanyola. La colla local, acompanyada pels Castellers de Badalona, va aconseguir bastir el 4 de 7, el 3 de 7, el 3 de 7 amb l’agulla i el pilar de 5. Ni el vent que va bufar amb força durant l’actuació va impedir que els cerdanyolencs aconseguissin els seus objectius. La propera setmana aniran a Badalona per tornar la visita als castellers de la ciutat del Barcelonés i després començaran a preparar al temporada vinent.
Com també és tradició que la Comissió de Festes de Sant Martí homenatji, per sorpresa, un veí de la ciutat per la seva tasca cívica, social o cultural. En aquesta ocasió Josep Llargués, històric del sardanisme a la ciutat, prenia el relleu de noms com els de la patinadora Alba Pérez o el fotògraf José Rodríguez Urbano.
La festa continuarà demà i dimecres
La festa tornarà demà amb dos espectacles a la carpa de Sant Ramon. A les 19.30 hores el col.lectiu Ramat de Pedres oferirà un recital de poesia sobre versos del desaparegut autor mallorquí Miquel Àngel Riera i amb l'acompanyament musical dels Animic. Posteriorment, a les 22 hores hi haurà l'únic espectacle de pagament de la festa: la representació teatral de la comèdia Políticament incorrecte. L'obra, de Ray Cooney, és un vodevil que gira a l'entorn de la trobada amorosa entre un ministre i una política de l'oposició en un hotel. La troballa del cos d'un home mort, en l'habitació on tenen la cita, desencadena tota una seqüència de situacions còmiques en un muntatge que ha tingut força èxit arreu d'Europa.
La jornada de dimecres tancarà la festa amb les activitats pensades per a la canalla, amb una cercavila recorrent els carrers més cèntrics de la ciutat i un fi de festa a la carpa de Sant Ramon amb tallers i animació infantil.