Santiago Borràs, Medalla d'Honor de Cerdanyola 2008, aposta per la continuïtat dels mercats locals
21 de juliol de 2008 a les 0:00
Borràs, que ha estat distingit per l'Ajuntament de Cerdanyola per la seva aportació a la dinamització del comerç local, s'ha mostrat molt satisfet per aquest reconeixement.
Santiago Borràs, reconegut recentment amb la
Medalla d’Honor de Cerdanyola 2008 -veure video- per la seva aportació a la ciutat en l’àmbit de la dinamització del comerç local, s’ha mostrat molt satisfet per aquest guardó que li ha arribat per sorpresa.
Borràs va néixer l’any 1944 a Os de Balaguer, Lleida, però va arribar a Cerdanyola amb només 16 anys on va començar a treballar com a mosso a l’antic mercat de Sant Josep. Des d’aleshores ha estat vinculat a tots els mercats del municipi, primer com a empleat i després com a paradista. A més, és membre actiu de l’associació que aplega aquestes llotges.
La seva dedicació als mercats, amb més de 50 anys de treball, i el seu compromís i il·lusió el fan mereixedor d’aquesta distinció que l’Ajuntament de Cerdanyola ha lliurat per primer cop a 5 ciutadans. Santi Borràs assegura estar molt emocionat per aquest reconeixement.
Els seus inicis als mercats
Els desapareguts mercats de Sant Josep i de Santa Anna, ubicats a Quatre Cantons i al carrer de Sant Ramon respectivament, van conèixer a un jove Borràs que començava a endinsar-se en el món del comerç local. Eren èpoques difícils, en les que les llotges no comptaven amb les infrastructures actuals. Borràs recorda que no tenien càmeres frigorífiques i utilitzaven el gel per mantenir conservats els aliments. Cerdanyola tenia només 1.800 habitants i les necessitats eren molt diferents a les actuals.
L’any 1966 s’inaugura el mercat de Fontetes i a ell es trasllada aquest veí de Cerdanyola fins que l’any 1974 pot obrir una parada pròpia de menuts al mercat de Serraperera. Santiago Borràs ha viscut en primera persona les moltes transformacions que han patit les llotges passant del gel a les càmeres frigorífiques o l’aire condicionat actual de les seves instal·lacions. S’han donat, segons Borràs, salts qualitatius molt importants.
Els mercats s’han anat adaptant als nous temps i, malgrat la competitivitat que per a ells ha suposat la irrupció dels grans supermercats, Santi Borràs confia en la continuïtat de les llotges. Assegura, no obstant, que a l’aparició de les grans superfícies cal sumar també l’afecció de la gent jove pel menjar preparat, dos aspectes que han perjudicat molt als mercats.
Santiago Borràs, a més de paradista, és membre de l’Associació de Concessionaris de la que n’ha estat president en l’anterior mandat. Borràs creu que s’ha fet un bon treball conjuntament amb la regidoria de Desenvolupament Econòmic Local. Ha estat i és un treball de promoció dels mercats al qual està responent molt positivament la ciutadania.
La seva aportació al món de la cultura a través del ball
Però a més de la seva vessant dins el món del comerç, Santi Borràs també és conegut a Cerdanyola per la seva vessant cultural. Ha estat col·laborador de l’Esbart Dansaire Sant Marçal, del qual n’és un dels seus fundadors, i actualment forma part de la Colla de Gitanes i Antics Dansaires. I és que el ball és una de les seves grans passions que li acompanya des de fa més de 50 anys.
Santiago Borràs té dipositada en el ball una gran il·lusió que queda reflectida en els molts projectes que enceta. El proper serà l’any vinent i consistirà en un homenatge als membres de la Colla de Gitanes i Antics Dansaires que porten més de 25 anys ballant. Aquesta iniciativa, però, encara s’està treballant.
Santiago Borràs ha rebut una de les primeres Medalles d’Honor de Cerdanyola, un guardó que vol reconèixer el treball de les persones i entitats que s’impliquen per millorar la població. Borràs creu que Cerdanyola és una ciutat molt completa en la que hi ha de tot. L’única critica la fa a la que considera una manca d’implicació de la població en l’activitat cultural.
Borràs ha participat avui a l'espai d'entrevistes de Cerdanyola Ràdio (105.3 FM) a les 10 hores on demà es mantindrà una conversa amb un altre dels distingits amb la Medalla d'Honor de la ciutat: el fotògraf, cronista gràfic de Cerdanyola i comerciant Gabriel Escursell.