Sebastiana Par: "Defensem el territori de qui contamina l'aigua, la natura, la vida"
9 d'octubre de 2019 a les 8:00La Mostra de Cinema Indígena de Barcelona IndiFest s’obria ahir a Cerdanyola amb la projecció de les pel·lícules Per la Defensa del Territori Q’ecqchí i Berta vive i la presència de Sebastiana Par, líder del Consejo de Pueblos Q’ecqchí, alcaldessa comunitària i guia espiritual maia.
La sessió inaugural de la Mostra, organitzada per Alternativa Intercanvi en Pobles Indígenes i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Cerdanyola, es centrava en la vulneració de drets humans i drets col·lectius i en la greu situació de criminalització de defensors; així com en el paper de la dona en la lluita pel territori.
Sebastiana Par, alcaldessa comunitària dels pobles Q’ecqchí , una de les 22 llengües que es parlen a Guatemala, explica la defensa dels drets culturals dels pobles originaris i la defensa del territori explotats per empreses transnacionals que contaminen l’aigua, la natura i la vida amb un estat que és còmplice d’aquestes companyies i els seus interessos. Par subratlla la triple criminalització que pateix per ser indígena, dona i pobra.
Aixecar la veu en defensa dels seus drets porta a la criminalització, l’amenaça i el risc de mort en una situació de conflicte permanent, però Par insisteix que “silenciar la veu dels indígenes és no buscar la pau”.
Els contactes internacionals que fan aquests col·lectius són importants per teixir aliances, En aquest sentit, per a Sebastiana Par la Mostra de Cinema Indígena és important perquè ajuda a diforndre la realitat existent als seus territoris i apunta que des de Catalunya es pot ajudar denunciant la vulenació de drets humans que pateixen.
La Mostra IndiFest
La sessió inaugural de la Mostra al teatre Ateneu comptava amb la projecció de Per la Defensa del Territori Q’ecqchí (Guatemala, 2016), film que aborda la resistència indígena contra els megaprojectes, transnacionals com hidroelèctriques, mineria o agroindústria que contaminen rius, acaparen terres, esgoten recursos naturals i condemnen la vida dels pobles i del planeta davant la situació d’emergència climàtica que vivim.
La pel·lícula Berta Vive (Hondures, 2016), exposa la situació de vulneració de drets humans i drets col·lectius, i en la greu situació de criminalització de defensors i defensores; així com del paper de les dones indígenes en els processos de resistència i lluita en la defensa de la Vida i el Territori.
La Mostra de Cinema Indígena de Barcelona es realitza a diferents municipis de Barcelona en el marc de la Setmana de Resistència dels Pobles Indígenes (del 8 al 13 d’octubre). Està organitzat per Alternativa Intercanvi de Pobles Indígenes en col·laboració amb la CLACPI (Coordinadora Latinoamericana de Cine y Comunicación de los Pueblos Indígenas).