Sebastião Salgado, premi Ítaca de la UAB a la trajectòria periodística
21 d'octubre de 2014 a les 14:10El prestigiós fotògraf brasiler evocava ahir el seu treball amb poblacions indígenes per reflexionar sobre la saviesa acumulada per la humanitat durant mil·lennis a l'acte en què va rebre el premi Ítaca, que atorguen el Gabinet de Comunicació i Educació i el Màster en Periodisme de Viatges de la UAB.
Sebastião Salgado recorda la seva experiència fotografiant pobles indígenes a la illa de Sumatra i l'Amazònia del Brasil com un "privilegi de contactar amb el nostre passat" i constatar que "tot el que sabem, ja ho sabíem fa 10.000 o 50.000 anys". Així, Salgado creu que "no hi ha futur sense l'herència del nostre passat".
Salgado ha viatjat arreu del món tot realitzant reportatges sobre temes de fort impacte social com la integració dels immigrants a les societats europees, la resistència cultural dels pobles indígenes a Amèrica Llatina, les condicions de vida als suburbis de París, els efectes de la sequera al Sahel, la transformació de les relacions de producció al treball manual, o la campanya mundial de l'OMS i UNICEF per l'eradició de la poliomielitis, entre d'altres.
Entre les nombroses distincions que ha rebut, es troben el Premi World Press Photo, el Premi Príncep d'Astúries de les Arts, el premi internacional de la Fundació Hasselblad o el premi al millor periodista de l'any del Centre Internacional de Fotografia de Nova York.
A la presentació de l'acte, el degà de la Facultat de Ciències de la Comunicació, Josep Maria Català, va destacar "l'emoció" que transmeten les fotografies de Salgado. Català manifesta que és "a través de les emocions com construïm una mirada estètica i una mirada informativa sobre la nostra realitat". Per la seva banda, José Manuel Pérez Tornero, director del Gabinet de Comunicació i Educació de la UAB, remarca que Salgado ha defensat "la dignitat humana a totes les seves fotografies".
Gènesi, exposició al Caixafòrum
Salgado exposarà a partir de dijous les imatges del seu projecte Gènesi al Caixafòrum de Barcelona, una mostra que suposa una autèntica recerca dels orígens del món i del planeta que habitem. Després dels seus projectes Treballadors i Èxodes, Sebastião Salgado funda l’Institut Terra amb la finalitat de reforestar una propietat rural de 700 hectàrees al Brasil. Gènesi és un corol·lari global del treball realitzat per l’Institut Terra, ja que d’aquí va sorgir la idea del projecte: explorar la bellesa de la Terra.
Aquesta exposició presenta fotografies de paisatges, animals i persones allunyats del món modern: regions vastes i remotes, intactes i en silenci, on la naturalesa continua regnant. Des de les regions polars, els boscos i sabanes tropicals als deserts abrasadors, les muntanyes dominades per glaceres i les illes solitàries, són espais d'un mosaic increïble on la naturalesa s’expressa en tota la seva grandesa.