Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

Seguiu l'eclipsi de sol des de la UAB

Seguiu l'eclipsi de sol des de la UAB

28 de març de 2006 a les 0:00

Els afeccionats a l'astronomia esteu de sort. Demà, 29 de març, tindrà lloc un nou eclipsi solar que es veurà com a eclipsi parcial des de la UAB. L'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC-CSIC), amb seu a la Facultat de Ciències de la UAB, organitza una sèrie d'activitats per a gaudir del fenomen.

Diverses propostes

Des de les 11,30h fins a les 13,30h (moments aproximats d'inici i finalització de l'eclipsi), investigadors de l'IEEC faran un seguiment de l'esdeveniment des de la Plaça Cívica i disposaran de material per tal que totes aquelles persones que s'hi acostin també ho puguin fer. Es faran servir diversos telescopis amb filtres adequats per a l'observació directa, així com ulleres especials per mirar el Sol sense risc. A més es lliuraran tríptics i es donarà informació sobre el fenomen a tota la gent interessada.

Xerrada divulgativa

El professor Jordi Miralda-Escudé farà una xerrada de caire divulgatiu sobre eclipsis, adreçada a tots els públics. La xerrada tindrà lloc a les 15h a la sala de graus de la Facultat de Ciències de la UAB. El doctor Miralda-Escudé és professor d'investigació ICREA, és investigador de l'IEEC i imparteix l'assignatura Astronomia i Astrofísica a la Facultat de Ciències de la UAB.

La biblioteca de la Facultat de Ciències ha preparat una exposició sobre eclipsis amb llibres d'aquesta temàtica, entre ells la crònica de l'històric eclipsi total de 1905, rèpliques d'instruments científics i una simulació per ordinador de l'eclipsi que tindrà lloc demà.

Què és un eclipsi de sol

Un eclipsi solar es produeix bàsicament per la interposició de la Lluna entre el Sol i la Terra, a diferència d'un eclipsi lunar on és la Terra la que s'interposa entre el Sol i la Lluna. Els eclipsis són de fàcil observació, però en el cas d'un solar, s'ha d'utilitzar un filtre especial per a evitar danys als ulls. Aquest eclipsi solar serà total, de manera que existeix una franja d'observació, denominada franja de totalitat, on el Sol estarà completament tapat per la Lluna. Aquesta franja queda lluny de la Península Ibèrica, zona en la qual l'eclipsi serà parcial i on el Sol quedarà tapat en aproximadament un 40 percent .

Darrer eclipsi fins al 2011

L'eclipsi durarà des de les 11,21h fins a les 13,23h, i tindrà el seu màxim d'ocultació del Sol per la Lluna a les 12,21h. Després d'aquest eclipsi, des de Catalunya no podrem observar-ne cap més fins l'any 2011.