Seguretat Ciutadana analitza les tribus urbanes i la violència juvenil
6 de juliol de 2004 a les 0:00La regidoria de Seguretat Ciutadana va organitzar una xerrada sobre la incidència de “les tribus urbanes, la violència juvenil i els skins”, així com la participació dels menors en aquests grups, per tal conèixer de primera mà una problemàtica que actualment està afectant a moltes poblacions de Catalunya.
L’acte va comptar amb la participació de 35 agents de la policia local de Cerdanyola, els regidors de l`Area de Serveis Socials i Educació i tècnics de serveis socials, els quals van participar activament en el debat.
El sotsinspector dels Mossos d’Esquadra, Jordi Giner, expert en grups d’extrema dreta, el seu col·laborador Dani Arcega, el caporal Pere Lluís Aures, expert en tribus urbanes, i el caporal de la Fiscalia de Menors, Francesc Farré, van ser els encarregats de donar la seva visió i exposar la seva experiència en aquesta matèria.
Jordi Giner va explicar la diferència entre els skins amb ideologia i organització estructurada -un grup molt reduït a Catalunya-; els skins dels camps de futbol i els grups de tribus urbanes o skins de carrer. Segons Giner, per aquest darrer grup cal buscar solucions multidisciplinars, com ara la participació d’educadors socials, psicòlegs, mediadors de conflictes, etc, ja que només amb l’activitat policial no seria suficient per trobar sortides efectives al problema.
Pel que fa a les organitzacions racistes i d´extrema dreta, cal actuar amb molta contundència per tal de garantir la seva dissolució i evitar que puguin contaminar a molts joves amb estètica skin.
Segons el regidor de Seguretat Ciutadana, Alfons Escoda, el perill “dels skins de carrer” és la seva potencialitat, ja que poden servir de referència entre els joves. Per aquest motiu, segons Escoda, cal estar atents a l’existència d’aquests grups i, sense haver d’alarmar-nos, des de l’àmbit policial no minimitzar ni restar importància a la seva presència al carrer.
També es va analitzar la creixent presència de bandes formades per joves d´origen estranger, i que en alguns llocs de Catalunya comencen a esdevenir un autèntic focus de violència.
Alfons Escoda va valorar molt positivament conéixer de primera mà les característiques d´aquesta nova realitat i, en cas necessari, actuar amb coneixement de causa.