Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

Sener desenvolupa un dron per a volar a Mart

Sener desenvolupa un dron per a volar a Mart

23 de març de 2022 a les 16:42

El disseny d'aquest vehicle aeri no tripulat capaç de volar a l'atmosfera marciana de baixes densitats, pressions i temperatures es fa conjuntament amb l'empresa Aerdron.

L'Agència Espacial Europea (ESA) ha adjudicat a Sener Aeroespacial -que té una de les seves seus al Parc de l’Alba de Cerdanyola- el projecte AERIAL per dissenyar un vehicle aeri no tripulat o dron capaç de volar a l'atmosfera marciana de baixes densitats, pressions i temperatures. AERIAL és l'aposta europea per conquerir el cel de Mart augmentant i millorant les capacitats dels clàssics vehicles d'exploració a terra (rover), evitant bregar amb el complicat terreny a què s'enfronten al seu periple a la recerca de dades científiques.

Sener Aeroespacial és l’empresa encarregada de liderar el projecte en col·laboració amb Aerdron. La firma del Parc de l’Alba té gran experiència en el disseny, integració i validació de sistemes espacials, tant en electrònica embarcada, algorítmia de navegació i control, sistemes de comunicacions, equips òptics i actuadors robòtics (mecatrons). A més, compta amb experts en fluidodinàmica per al disseny dels perfils aerodinàmics de les pales marcianes.

Sener Aeroespacial ja ha participat en el desenvolupament d'unitats marcianes com el rover Perseverance per a la missió Mars2020 de la NASA, actualment operant en sòl marcià, i el rover Curiosity per a la missió MSL de la NASA, i també ha contribuït amb tecnologia a les missions ExoMars 2016 i 2022 de l'ESA.

Per la seva banda, Aerdron, empresa espanyola dedicada al disseny i fabricació de vehicles aeris no tripulats, desenvoluparà un prototip de dron de sis hèlixs i un pes màxim d'enlairament de cinc quilos, capaç de volar en un entorn que reprodueixi les complexes condicions tèrmiques i de pressió de Mart.

Guillermo Rodríguez, director del projecte AERIAL a Sener Aeroespacial, indica que és un projecte molt ambiciós “que consolidarà les tecnologies i coneixements de la indústria espacial espanyola, impulsant-la cap a nous límits”. Així, creu que servirà per “demostrar les capacitats de la nostra indústria per desenvolupar equips altament sofisticats, capaços de volar a l'atmosfera d'un altre planeta”.

Desafiament tecnològic

Des de Sener indiquen que “volar a Mart amb ales giratòries és un desafiament tecnològic” a causa de les dures condicions del seu entorn: atmosfera molt lleugera amb una densitat 100 vegades menor a la de la Terra, temperatures extremes amb diferències de 70 graus o més i una radiació set-centes vegades superior a la terrestre. Els reptes tecnològics més grans, apunten des de la firma cerdanyolenca, són generar prou empenta per aixecar els 5 kg de massa, minimitzar la calor generada pel sistema de propulsió i desenvolupar un sistema autònom de navegació sense l'ús d'un GPS no present al nostre planeta veí.

El dron estarà dissenyat per enlairar-se des d'una coberta al rover, volar al seu voltant aconseguint un rang d'un quilòmetre i aterrar de tornada a la mateixa coberta. El rover proporcionaria l'intercanvi i la càrrega de la bateria.

Les proves es realitzaran al Mars Simulation Laboratory a Dinamarca, la càmera atmosfèrica del qual ha estat especialment dissenyada per simular les condicions ambientals i la superfície polsegosa del planeta Mart.

Aquest projecte està alineat amb la llarga història de l'ESA de desenvolupament de missions a Mart (com són Mars Express 2003 i ExoMars 2016 i 2022) i aplicacions per a l'exploració planetària.