Serafina Poch presenta a l'Ateneu el seu tractat sobre musicoteràpia
24 d'octubre de 2012 a les 0:00"Compendi de Musicoteràpia", un llibre que durant anys ha servit com a text de referència en els estudis universitaris de musicoteràpia, es torna a reeditar ara amb una ampliació de continguts. La presentació tindrà lloc aquesta tarda a les 19.30h a la sala 6 de l'Ateneu.
La cerdanyolenca Serafina Poch presenta aquesta tarda a l’Ateneu el llibre Compendi de Musicoteràpia. Poch, doctora en Filosofia i Lletres i musicoterapeuta, presenta a la seva ciutat natal aquest estudi sistemàtic de la musicoteràpia a través de la seva història, teoria, organització i metodologia. Poch ofereix una valoració exhaustiva de les possibilitats terapèutiques de la música i les seves aplicacions pràctiques en l’àrea dels trastorns mentals, problemes emocionals, malalties neurològiques i físiques...
Actualment, a Espanya hi ha 12 universitats que imparteixen màsters de musicoteràpia i aquesta especialitat poc a poc es va obrint camí entre els facultatius. Malgrat això, per a Serafina Poch l’ideal seria equiparar-nos amb els Estats Units on 72 universitats imparteixen aquests estudis com a carrera.
Els beneficis de la música en la nostra salut estan demostrats però per aconseguir una bona teràpia no serveix qualsevol peça. Serafina Poch explica que la música és art i com a tal és capaç de transmetre sentiments. Aquesta transmissió, però, només és possible si la música és emotiva i li agrada al pacient. En definitiva, la musicoteràpia ens pot ajudar “però si la sabem escollir”.
La musicoteràpia, una teràpia creativa
L’autora de Compendi de Musicoteràpia defensa aquesta teràpia no com a alternativa sinó com a una teràpia creativa ja que els seus efectes beneficiosos per a la salut estan demostrats científicament.
El llibre, diu Serafina Poch, ha estat durant anys molt útil per als estudiants però també el recomana per a particulars i persones en general interessades en la matèria.
L’obra, a més d’un capítol en el que parla de l’aplicació de la musicoteràpia en l’àmbit familiar, també es refereix a la història d’aquest tipus de teràpies que, segons Poch, es remunten molts més anys enrera del que inicialment es podria pensar.
Serafina Poch presentarà Compendi de Musicoteràpia aquesta tarda a la sala 6 de l’Ateneu, a partir de les 19.30h. L’autora estarà acompanyada de la directora del Màster de Musicoteràpia de la UB-IL3, Núria Escudé.