Sergi Bernal i 'El retratista', quan la memòria és present
12 de novembre de 2014 a les 13:11El fotògraf Sergi Bernal ha presentat el seu documental ‘El retratista’ com una activitat complementària a la seva exposició ‘Desenterrant el silenci’, que ha portat Turó Solidari Cerdanyola i es pot visitar a la sala d’exposicions de l’Ateneu de Cultura fins al proper 23 de novembre. ‘El retratista’ segueix la pista del mestre català Antoni Benaiges, docent a Bañuelos de Bureba, un petit poble de Burgos, on va implantar el mètode Freinet i on va ser afusellat durant els primers dies del cop d’Estat feixista de juliol de 1936. Abans de la projecció, el cantautor Ramon Sauló, va interpretar la cançó que ha dedicat al mestre.
Sergi Bernal va anar l’any 2010 al turó de La Pedraja, a Burgos, per documentar fotogràficament les fases d’una exhumació d’una fosa comuna i saber dels familiars del afusellats i enterrats a la fosa comuna, oblidats i silenciats durant molts anys. Just el darrer dia de treball fotogràfic, un veí de la zona diu recordar que entre les restes exhumades deuen trobar-se les d’un mestre català que ensenyava al petit poble de Bañuelos de Bureba. Bernal comença a buscar pistes per internet i troba la resposta a un bloc mexicà. El mestre és Antoni Benaiges, nascut a Mont-roig del Camp, que treballava amb el mètode freinetista, un moviment de renovació pedagògica basat en la democràcia a l’aula, impulsant el treball cooperatiu i fent servir la impremta per editar uns quaderns que redactaven els propis alumnes. Benaiges havia promès als seus alumnes que per vacances els duria a la seva casa familiar per poder veure el mar per primera vegada. Antoni Benaiges, el mestre que havia promès el mar, no va poder complir la seva paraula. El juliol de 1936 va ser detingut, torturant salvatgement, afusellat i enterrat a l’oblit d’una fosa comuna.
Commogut per aquesta història, Sergi Bernal va seguir investigant i va poder contactar amb la família d’Antoni Benaiges, que conservaven els quaderns que s’havien editat a l’escola de Bañuelos de Bureba, "un valuós i preciós testimoni d’època escrit a través de la mirada de nens i nenes que el mestre havia rescatat d’una dura vida al camp per fer-los anar a l’escola".
L’exposició Desenterrant el silenci es va convertir en un llibre, Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar, en el que Sergi Bernal, amb la col·laboració de la professora d’Història a la UB Queralt Solé, i el periodista Francesc Escribano, van anar reunint les peces del trencaclosques de la vida de Benaiges, condemnat a l’oblit i depurat dels arxius de l’Estat espanyol per antisocial i antipatriota, i en canvi un nom de referència a una escola de Veracruz, Mèxic, on encara es treballa amb el mètode Freinet.
En paral·lel a l’edició del llibre, Bernal va començar a treballar la pel·lícula amb el documentalista Alberto Bougleux, que ja havia tractat el tema de les fosses comunes a Bòsnia i el terrorisme d’Estat a Algèria. Bernal destaca que El retratista es va fer "per donar la veu a alumnes d’Antoni Benaiges, gent gran que volia deixar el seu testimoni d’agraïment al seu mestre abans de morir". Un documental possible gràcies a les donacions via Verkami i que "ha generat moltes complicitats, des d’articles a blocs que l’han promocionat, a la cançó d’en Ramon Sauló o altres creacions artístiques".
Sergi Bernal celebra que el documental hagi tingut molt bona rebuda entre el col·lectiu dels mestres, "que s’ofereixen a fer-lo servir com a eina de memòria a les aules". Però del que més content està Bernal és que la recuperació de la figura d’Antoni Benaiges "ha posat al mapa el poble de Bañuelos de Bureba, on s’ha rehabilitat l’escola on va ensenyar Benaiges i s’ha creat un centre d’estudi del mètode Freinet. Als 80 anys del seu assassinat, Antoni Benaiges ha tornat a aconseguir omplir de nens l’escola de Bañuelos, un poble on ja no hi vivia canalla".