Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

Sessió de clàssics literaris i vi a ca n'Ortadó

Sessió de clàssics literaris i vi a ca n'Ortadó

2 de juny de 2015 a les 7:02

Una lectura de textos clàssics, demostració i tast de vins centrarà diumenge -11 hores a ca n'Ortadó- la sessió cerdanyolenca del programa d’activitats sobre “La vinya i el vi a Collserola” que es desenvolupa en els nou municipis de l’àmbit del Parc Natural de la Serra de Collserola.

Si l’any passat les activitats d’aquesta jornada van girar al voltant del conreu de la vinya a l’Antiguitat, enguany les diferents propostes giraran al voltant del que els autors clàssics han deixat escrit sobre el vi, des dels seus efectes positius als negatius.

L’activitat començarà a les 11 del matí amb un comentari i lectura de textos i poemes clàssics per continuar amb la presentació del Llibre del vi de Plini el Vell a càrrec de Sònia Monmanat de l’editorial Entrecomes, que n’ha fet una edició recentment. L’editora compararà el que ens diu l’autor clàssic amb el que passa avui amb el vi.

Mònica Miró és la traductora del llibre de Plini el Vell, l'autor de l'enciclopèdia més voluminosa que ha llegat el món antic, la Història Natural, un compendi monumental del que els romans del segle I dC consideraven ciència, saber i un corpus de documentació inestimable també des del punt de vista sociològic. Mònica Miró explica que aquest treball va exercir una gran influència fins a l'inici dels temps moderns i un dels seus 37 volums està dedicat a la vinya i el vi i que tenen coneixements encara vigents. La traducció d'El llibre del vi de Plini el Vell és producte d'un intent d'acostar-se al món romà més sensorial i allunyat del clixé militar i material de l'imperi.

Miró explica alguns aspectes curiosos de la manera de consumir vi a l'poca romana en què, per exemple, les dones no tenien permís per veure un producte sobre le que no hi havia restricctions a altres civilitzacions, com l'estrusca. Miró indica també que els romans ingerien vi amb moderació, tot i la imatge d'excessos que ha venut el cinema sobre la seva època.

La traductora explica també que els romans valoraven molt l'antiguitat i origen del vi que tenia prestigi però que també es bevia aigualit de diverses formes, fins i tot amb aigua de mar.

L’activitat s’acabarà amb una demostració de com preparar la recepta romana del vi de roses o violetes del Llibre de la cuina romana d’Apici amb un tast de vins aromàtics, perfumats i picants.

Galeria d'imatges