Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

Setmana de lluita en favor de l'escola pública

Setmana de lluita en favor de l'escola pública

24 d'abril de 2013 a les 17:04

Sota el lema “Ni LOMCE, NI LEC NI RETALLADES, el sindicat USTEC·STEs fa una crida a tot el professorat i a la comunitat educativa a participar activament en la setmana de lluita, convocada pel MUCE i per les assemblees i plataformes a favor de l’ensenyament públic.

El primer acte d’aquesta setmana reivindicativa es va portar a terme el dilluns a l’Ateneu, on es va fer una xerrada entorn la llei d’educació, LOMCE, del ministre d’Ensenyament, José Ignacio Wert i on hi van participar el membre de la CGT, Sergio Escribano, el membre d’USTEC·STEs, Ismael Avila i la Montserrat Ros, de Comissions Obreres.

Segons Ismael Avila, aquesta llei, la setena que es fa entorn a l’ensenyament, està inspirada en la patronal CEOE, las FAES i la Confederació Episcopal, la qual cosa ja dona una idea de quin és el seu tarannà i la seva finalitat.

Un dels aspectes negatius per Avila és la desaparició de la cultura democràtica, ja que els equips directius no seran escollits ni pel Consell Escolar ni pel Claustre, ja que aquests dos òrgans tindran un paper merament consultiu.

D’altra banda, la segregació per sexe, el nivell de classe social, la privatització i mercantilització del sistema, la redistribució dels recursos al centres amb millors resultats i la discriminació dels col·lectius més discriminats, pretenen acabar amb el model d’escola democràtica, laica i de qualitat i privilegia a l’escola privada.

Així mateix, el nou decret de plantilles que vol tirar endavant el departament preveu que no hi haurà cap docent amb el seu lloc de treball a l’escola pública i tampoc cap interí podrà accedir a una vacant mitjançant la borsa, tota una bomba de rellotgeria en l’escola pública.

Sergio Escribano, de la CGT, creu que s’han de desmuntar les mentides que es diuen sobre l’escola pública i que defenen que l’escola privada-concertada és millor que la pública.

Així doncs, segons estudis de PISA i la OCDE, pel que fa a competència lingüística, matemàtiques i altres proves, en el cas de Catalunya, tots aquells alumnes de procedència social, econòmica, cultural i desafavorida obtenen millors estan per sobre d’aquells procedents dels països de l’OCDE i de la resta d’Espanya.

Pel que fa al concepte de resilència, és a dir, aquells alumnes que malgrat la seva procedència i contextualització social desfavorable, treuen millors resultats que els que en un principi caldria esperar. I en aquest sentit, a Catalunya s’obtenen resultats molt semblants al país líder pel que fa a l’ensenyament que és Finlàndia.

Arribats a aquest punt, Escribano afirma que es poden treure les següents conclusions. En primer lloc, la pública funciona i invertir a la pública és invertir en igualtat d’oportunitats, en qualitat i en futur.

Segons Escribano, s’està intentant afavorir a l’escola privada i concertada perquè l’ensenyament és un gran negoci que, quan funciona bé, obté grans beneficis, però quan té pèrdues aquestes són compensades perquè no es pot deixar caure un servei bàsic com és l’ensenyament.

Bona prova d’això és l’augment que any rera any experimenten els centres concertats a Espanya, passant dels 42.500 centres de l’any 99 als 78.380 de l’any 2009. I això ha esta possible perquè, des dels diferents governs s’ha incidit en que la privatització de l’ensenyament havia de ser una realitat cap a l’any 2015-2020.

Per Escribano, aquesta llei LOMCE és bàsicament una eina per segregar i separar els infants en funció de la seva procedència.

Finalment, Montserrat Ros, de Comissions Obreres, afirma que aquesta ofensiva legislativa en matèria educativa té com a objectiu canviar els valors de la societat, tot suprimint l’educació basada en els valors de la ciutadania, enfortint la religió catòlica, controlant el currículum i convertint drets de ciutadania en decrets mercantils.