Sincronia russa, vistositat colombiana i fusió macedònia es citen a la Mostra de Dansa Popular
20 de juny de 2019 a les 11:49La Mostra de Dansa Popular comptarà amb la participació, entre el 2 i el 7 de juliol, del Ballet Folklòric Paipa (Colòmbia), el grup Jehona e Malësis (Macedònia) i el ballet Guzel Chulman de Perm (Rússia) a més de l'entitat organitzadora, l'Esbat Dansaire Sant Marçal, com a principals atractius. L'avui balla el poble, el concert de música tradicional o la tarda de danses catalanes seran actes destacats a més de les ballades internacionals.
La Mostra de Dansa Popular de Cerdanyola arribarà a la seva 36ena edició entre el 2 i el 7 de juliol i tornarà a ser un caleidoscopi de cultura universal. Danses, músiques i gastronomia es donen cita en un festival en què les ballades internacionals són l'atractiu més destacat però on sobresurten també activitats protagonitzades per grups de dansa del país i per la participació d'entitats de Cerdanyola.
El Ballet Folklórico de Paipa, ciutat colombiana del departament de Boyacá, destaca per la vistositat i color de les seves danses i vestuari i per uns ritmes que no són els habituals quan pensem en el país caribeny ja que, segons destaca Laura Bros, presidenta de l'entitat organitzadora de la Mostra, l'Esbart Sant Marçal, es capbussa en la musicalitat i folklore nadius amb danses que beuen de dos oceans, l'Atlàntic i el Pacífic i també de la serralada dels Andes. Flor Alba Rodríguez és la seva directora i el coreògraf principal és Sebastián Hurtado.
Guzel Chulman és un grup de dansa que veu de la tradició tàrtara de la zona de Kungur, al peu dels Urals, on la ciutat més poblada és Perm, d'on prové aquest grup format per joves de 16 a 25 anys. El nom del grup es tradueix com Bell Kama, en referència al riu que travessa Perm i que és el principal afluent del Volga, el gran riu europeu. Danses enèrgiques i coloristes com és tradició en aquesta part del continent, però on Laura Bros subratlla especialment l'exactitud, la sincronia perfecta amb que actuen els ballarins d'aquest grup sobre l'escenari.
La tradició cultural més desconeguda, possiblement, serà, curiosament, la que ens arribarà de més a prop. Jehona e Malësis, grup creat al 2007 a la ciutat de Tetovo, Macedònia, molt a prop de les fronteres amb Kosovo i Albània, d'on rep importants influències. Aquesta situació geogràfica marca molt les danses i músiques d'un grup que fusiona elements propis de Centreuropa amb trets de les cultures mediterrànies, mar molt proper a la seva regió.
L'entitat amfitriona, l'Esbart Sant Marçal, té al seu repertori un centenar de danses des dels seus inicis al voltant de la colla de Gitanes de Cerdanyola dels anys 60 que va anar creixent fins esdevenir el ballet de danses populars de la nostra ciutat l'any 1979. L'objectiu de l'entitat continua sent el mateix d'aquella presentació oficial amb el nou nom: recuperar i mantenir el folklore del nostre país mitjançant les seves danses, músiques i tradicions.
Per a l'esbart, la Mostra internacional sempre ha estat el seu principal aparador davant la pròpia ciutadania de Cerdanyola i en aquesta ocasió Laura Bros explica que estrenaran dues noves danses. Bros subratlla que l'esbart compartirà escenari no només amb els grups internacionals sinó amb esbarts del país en una tarda de cloenda, la del 7 de juliol, dedicada a les danses catalanes i que compartiran amb els esbarts Rocasagna de Gelida i el Joventut Nostra-Sant Jordi.
La presidenta de l'entitat organitzadora, Laura Bros, explica que la Mostra 2019 serà un certamen de continuïtat, amb poques novetats i participació de grups i col·lectius de Cerdanyola com els Lindy Hoppers que aportaran el seu swing a l'Avui balla el poble del dijous 4 de juliol -on el sopar anirà a càrrec de l'associació gastronòmica El Pansalet- o la coral Music Teens que actuaran al concert de música tradicional el 5 de juliol.
L'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, destaca que la Mostra de Dansa Popular suposa sempre el tret d'inici a l'estiu cultural a Cerdanyola i remarca la tasca de voluntariat dels integrants de l'esbart, no només amb l'organització i l'actuació a la Mostra, sinó com ambaixadors de la ciutat en l'acollida a tots els ballarins i músics de les delegacions internacionals que passen els dies de la Mostra a Cerdanyola.
Programa d'activitats
El tast d'inici amb la participació dels grups internacionals serà el 2 de juliola la plaça de l'Abat Oliba -20 hores-; el dia 3 es farà la Mostra als barris que portarà al grup rus a Canaletes, al colombià a Les Fontetes i el macedoni a la plaça de Jaume Grau .20 hores; l'Avui balla el poble serà el 4 de juliol a l'Abat Oliba -20.30 hores-; l'endemà serà el concert de música tradicional als jardins de ca n'Ortadó -22 hores-; la ballada central serà el 6 de juliol al parc del Turonet -22 jores-; i la cloenda amb la tarda de danses catalanes serà el 7 de juliol a l'Abat Oliba -19.30 hores-