S’instal·len trampes per a mosquit tigre a diferents indrets de Cerdanyola
2 d'agost de 2005 a les 0:00El departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya ha instal·lat, a diferents indrets de Cerdanyola, trampes per a recollir els ous que posa el mosquit tigres, coincidint en el temps amb queixes d’alguns ciutadans després que molts ciutadans que s’hagin adreçat a la regidoria d’Ecologia Urbana i Sostenibilitat de l’Ajuntament assegurant que havien estat picats per aquests insectes. Tot i que de moment no s’ha pogut confirmar que es tracti efectivament cap picada de mosquit tigre, un cop es tinguin les mostres recollides a les trampes, els biòlegs /tècnics de la Generalitat faran l’anàlisi pertinent.
El mosquit tigre es va detectar l’estiu passat a Sant Cugat i es tem que hagi pogut pugui estendre el seu radi d’acció a altres poblacions del Vallès, tot i que no s’ha pugut confirmar la seva presència a cap altre municipi. Per evitar-ho, per la qual cosa les mesures preventives esdevenen fonamentals. El més important i efectiu és evitar la posta d’ous i el creixement de les seves larves, eliminant tots els punts d’aigua estancada. Aquest mosquit va aparèixer a Catalunya l’estiu passat, però ja fa alguns anys que s’ha instal·lat en països com Itàlia, Albània, Suïssa o Bèlgica.
La Generalitat i les administracions locals, entre elles l’Ajuntament de Cerdanyola, han creat un grup de treball per coordinar les accions d’informació i control d’aquest insecte.
Característiques del mosquit tigre
El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic. L’estiu de 2004 es va detectar per primera vegada a Catalunya, al municipi de Sant Cugat del Vallès. El seu hàbitat original de cria són els forats dels arbres, però actualment podem trobar ous i larves en qualsevol massa d’aigua petita i estancada com bidons, gerros, plats de testos, cubells o altres tipus de recipients.
És actiu sobretot de dia i principalment a l’exterior de les cases, i s’amaga en àrees ombrívoles. Té un radi de vol i d’acció relativament curt (uns 400 metres del lloc de cria com a màxim). Les femelles produeixen molèsties provocades per l’elevat nombre de picades que fan. En països tropicals i subtropicals poden ser vectors de diferents tipus de virus, però a les nostres latituds no actuen com a vector de cap malaltia.
Recomanacions per prevenir l’expansió d’aquest mosquit
Per prevenir-ne l’expansió, és molt important la col·laboració de tota la ciutadania, especialment per eliminar tots els punts d’aigua on puguin créixer les larves. És a dir:
- Buidar i mantenir qualsevol recipient de l’exterior que pugui acumular aigua: joguines, cendrers, gerros, galledes, plats de sota els testos, safareigs, pneumàtics, ornaments de jardí, etc.
- Evitar les acumulacions d’aigua en zones de drenatge o canals de desguàs
- Cobrir els petits forats i depressions del terreny que acumulin aigua
- Vigilar les basses petites, buidar-les setmanalment i cobrir-les amb una tela mosquitera
- Mantenir cobertes les piscines mentre no s’utilitzen. Les piscines de plàstic s’han de buidar periòdicament, i si no es fan servir cal retirar-les
- També cal tapar els forats dels troncs i les branques dels arbres amb sorra
- Canviar molt sovint l’aigua de les plantes que viuen en aigua i la dels plats dels animals domèstics
- Les piscines clorades, l’aigua que està en moviment, les basses controlades on hi ha peixos o granotes, no constitueixen espais de risc.
Com es reconeix la picada del mosquit tigre i com hem d’actuar
La picada del mosquit tigre no té cap característica que la diferenciï de les picades d’altres mosquits, més que el fet que, a diferència dels mosquits autòctons, és un mosquit que pica principalment de dia i produeix molèsties a causa del gran nombre de picades que fa, tot i que no suposa un risc per la salut.
En cas de picada s’ha de rentar i desinfectar bé la zona. El tractament és simptomàtic; en cas de persistència de les molèsties, consulteu el vostre metge.
Mosquits del riu
Pel que fa als quironòmids (els mosquits que venen del riu, que no piquen però són emprenyadors i que volen com en "nuvolets"), es fan mostrejos regularment durant els mesos de maig a octubre en diferents punts del riu Sec i, quan es detecta que augmenta la presència de larves es fa un tractament amb un producte que actua sobre aquestes i que no té efecte sobre els adults, (pel que fa a aquests s'ha d'esperar que morin, viuen però tenen una vida curta, menys d'una setmana). L'aplicació d'aquest producte es va fer per última vegada el divendres, 29 de juliol, i una setmana després d'aplicar el producte es torna a fer un mostreig per controlar-ne els resultats.
Des de la regidoria d’Ecologia Urbana i Sostenibilitat s'agraeix la col·laboració ciutadana per detectar les possibles incidències que cal controlar pel que fa aen aquests dos temes.