Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Sira Hernández estrena Gernika contra les guerres i en homenatge a Picasso
Sira Hernández estrena Gernika contra les guerres i en homenatge a Picasso

Sira Hernández estrena Gernika contra les guerres i en homenatge a Picasso

27 de febrer de 2023 a les 12:16

La pianista de Cerdanyola Sira Hernández estrenarà el 12 de març la seva obra Gernika, un al·legat contra la guerra que vol ser també un homenatge a Pablo Picasso, amb motiu del 50 aniversari de la mort de l’artista malagueny.

Sira Hernández destaca que, com Pablo Picasso, creu que un artista ni pot ni ha de romandre alié al que passa al seu voltant i per això impulsa Gernika, un al·legat “contra totes les guerres”. Per a la pianista, “és desolador” comprovar que continua vigent el Gernika, que qualifica “d’extraordinària demostració pictòrica del pacifisme” i de “crit de dolor davant la bogeria” de la guerra. Per a la pianista, l’obra de Picasso ens recorda “la devastació indicible, el dolor esquinçador” de totes les persones afectades per un conflicte bèl·lic, apsectes que, apunta, ha tractat "de reflectir en aquesta composició”.

Dones i música

Hernández estrenarà Gernika al Cicle Batura de la localitat guipuscoana d’Amezketa en un recital amb el títol Dona i música basca en què també interpretarà peces de compositores com María Luisa Ozaita o Emily Bydwealth -pseudònim d'Emiliana de Zubeldia-.

La pianista de Cerdanyola indica que hi ha una llarga llista de compositores "d'enorme talent que durant segles han estat relegades a un segon pla –o han estat completament ignorades– simplement pel fet de ser dones". Sira Hernández es manifesta "encantada de poder seguir aquesta estela i reivindicar l'ofici, ja en ple segle XXI", tot i que insisteix que queda encara molt camí per recórrer. Afortunadament, indica Hernández, "cada cop som més les que posem llum al món de la composició”.

En aquest sentit, aquestes primeres setmanes de març, la cerdanyolenca participarà en diverses iniciatives relacionades amb el Dia de la Dona. Així, el 8 de març oferirà una xerrada sobre dones compositores a l’Institut Cervantes de Brussel·les, com a preàmbul  d'un recital en què interpretarà Tre Impressioni sulla Divina Commedia, composició inspirada en l'obra de Dante Alighieri. Sira Hernández va estrenar aquesta peça al 2021, any en què es commemorava el 700 aniversari de la mort de Dante, i va rebre tres medalles d'or  prestigiosos Global Music Awards -a les especialitats de Contemporary Classical, Instrumentalist, i Creativity/Originality-  i una quarta medalla, de plata, pel Vídeo promocional d'aquest Tre Impressioni Sulla Divina Commedia.