Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

Sis mesos salvant vides al mar Egeu

Sis mesos salvant vides al mar Egeu

18 de març de 2016 a les 13:46

Proactiva Open Arms, l’ONG d’ajuda als refugiats, fa 6 mesos que realitza tasques de salvament marítim a les illes gregues de Lesbos i Chios. Actualment l’organització compta amb un equip permanent de 14 persones, 3 embarcacions de rescat, 4 motos aquàtiques i equipament professional aconseguit únicament pels donatius de la ciutadania.

Audios

18-03-2016 Albert Roma

18-03-2016 Entrevista Albert Roma

Albert Roma, submarinista que forma part de Proactiva Open Arms des de 2015, valora molt positivament l’evolució de l’ONG. Han passat de ser 2 o 4 voluntaris i no tenir cap suport o equip logístic, a formar un equip fixe de 14 persones treballant a les costes, tenir 3 embarcacions i tot un equipament “molt més professionalitzat”.

Al setembre de 2015, l’organització va posar en marxa una campanya de crowdfunding amb l’objectiu d’aconseguir els recursos necessaris per romandre el màxim de temps possible a les costes. Gràcies a l’èxit de la campanya han aconseguit, a més de les 3 embarcacions, 4 motos aquàtiques, diversos vehicles 4x4 i equipament tècnic professional, els recursos necessaris per poder realitzar les tasques de salvament amb seguretat. Roma assegura que la societat civil ha respost de manera molt favorable, ja que pràcticament el 80% o 90% de les donacions són fetes per particulars

Gràcies a tot això, Proactiva Open Arms, a la que es dedica la campanya Cerdanyola, Ciutat d'Acollida, ha pogut ampliar el radi d’acció i ubicar-se a punts més estratègics de l'illa per oferir millor cobertura. El submarinista explica que inicialment, només podien actuar a la part Nord de Lesbos. Actualment, han pogut arribar a l'illa de Chios i a Mitilene.

Tot i això, Albert Roma explica que les principals dificultats amb les quals es troben a l’hora d’ampliar l’espai d’acció, vénen de part de les organitzacions governamentals que actuen com reguladors a les fronteres. Creu que la situació d’aquestes persones que arriben a Europa, amb l'únic objectiu d'aconseguir un futur millor, està empitjorant cada dia més. “Ara no només s’estan jugant la vida al mar, sinó que els hi estan tancant els passos i posant fronteres”, afirma.

Segons les dades facilitades per la mateixa ONG: al gener es van rebre 6.018 refugiats, al febrer es van reduir a la meitat, amb un total de 3.120, i si comptabilitzem el mes de març fins al dia 16, ja porten uns 3.520 salvaments. Des de la seva arribada, al setembre passat, han aconseguit que 143.358 persones arribin de manera segura a les costes. De totes maneres, Albert Roma assegura que s’està fent una mesura repressiva per part de Turquia i la comunitat Europea i que “és tot un problema polític i no es volen adonar de què no són diners, són persones”.

Proactiva Open Arms no només treballa des de primera línia a les illes gregues, sinó que també ho fa des d’aquí amb campanyes de conscienciació per explicar el que està passant i aconseguir que, tal com afirma Roma, “aquesta barbàrie no quedi impune”.

Des de la iniciativa Cerdanyola, ciutat d’acollida el municipi ha donat suport a l’acció d’Stop Mare Mortum i, després de la concentració convocada dimecres passat per rebutjar l’acord de la Unió Europea amb Turquia, s’ha fet una crida per anar a la manifestació convocada el pròxim dissabte dia 19 per Unitat Contra el Racisme i el Feixisme i que sortirà a les 17 hores de l'Estació de França, a Barcelona. Des de Cerdanyola se sortirà a les 16 hores en tren.