Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Solidaritat Cerdanyolenca posa en marxa una campanya per ajudar en la defensa de...
Solidaritat Cerdanyolenca posa en marxa una campanya per ajudar en la defensa dels encausats de Can Vies

Solidaritat Cerdanyolenca posa en marxa una campanya per ajudar en la defensa dels encausats de Can Vies

13 de juny de 2014 a les 15:06

La Plataforma, que organitzarà diverses activitats com xerrades, concerts i sopars populars per fer front a les despeses de la defensa de les persones encausades, demana un suport col·lectiu per a aquests cerdanyolencs perquè es tracta "d'una repressió aleatòria que podia haver tocat a qualsevol altra persona".

La Plataforma Solidaritat Cerdanyolenca inicia una campanya de suport amb les cinc persones de Cerdanyola encausades pels fet ocorreguts el 29 de maig a Barcelona després d’una concentració a favor del centre social de Can Vies.

El membre de Solidaritat Cerdanyolenca, Alejandro Montes, explica que tornen a utilitzar la plataforma per denunciar el cas tal i com van fer al 2009 amb un altre que encara està obert, el dels joves Álex i Andrea, acusats d’atemptat a l’autoritat però que, segons Montes es van veure atrapats en un muntatge policial.

La campanya consistirà en l’organització de diverses activitats com xerrades, concerts i sopars populars per fer front a les despeses de la defensa de les persones encausades.

Alejandro Montes explica que l’objectiu de la campanya és denunciar els fets ocorreguts el 29 de maig quan 5 cerdanyolencs van ser detinguts després de la concentració en suport del centre social Can Vies, uns fets que, segons afirma, si no es fessin públics, quedarien oblidats i comportaria la impunitat per als seus responsables.

Per al membre de la Plataforma, “la repressió política té la funció de criminalitzar i combatre els grups de gent que es mouen per defensar unes idees”. I afegeix que es tracta “d’una repressió aleatòria perquè els ha tocat a ells cinc, però podia haver tocat a altres persones”. Per això, insisteix en què “és important que la resposta sigui col·lectiva perquè és un atac contra tots i contra els teixits social i associatiu”.

Una de les encausades, Berta, desmenteix la versió dels Mossos d’Esquadra i assegura que les persones detingudes van ser víctimes “d’una repressió injusta, desproporcionada i arbitrària”.

Segons relata, un cop acabada la concentració del 29 de maig, les cinc persones encausades es van quedar a sopar en un bar. Poc després quan es dirigien a agafar el metro per tornar a Cerdanyola van haver d’entrar en un portal per refugiar-se d’una càrrega policial. Allà, juntament amb nou persones més, són detingudes pels Mossos d’Esquadra, després de ser identificats i escorcollats. Van estar a la comissaria de les Corts, on van passar la nit i després van passar a disposició judicial, acusades de desordre públic i atemptat a l’autoritat.

L’advocat de Berta, Eduardo Cáliz, remarca que el cas de Cerdanyola “és un cas prototípic de l’actuació dels mossos, els quals en cas d’aldarulls mai detenen a les persones que hagin comès algun delicte, sinó que ho fan a qui poden, de manera arbitrària”. En aquest cas, van detenir 14 persones perquè “estaven refugiades en un portal i va ser fàcil”. Segon indica, això forma part d’una estratègia de les actuacions policials.

L’advocat destaca que als detinguts d’aquest cas se’ls aplica un dret penal desproporcionat ja que l’acusació arriba a 5 anys i 10 mesos de presó per a unes persones sense antecedents policials ni penals. També indica que es produeix una falta de respecte cap a la presumpció d’innocència i una vulneració de drets.

Cáliz opina que “són unes mesures orquestrades des dels governs estatal i autonòmic per afeblir els moviments socials amb l’objectiu de criminalitzar la protesta al carrer i atemorir la població.

Tant el cartell com el programa d’activitats de la campanya es faran públics en breu.