Solidaritat contra la vergonya pel tracte de la UE a les persones refugiades
17 de març de 2016 a les 14:39L'Ajuntament de Cerdanyola s'ha adherit a la concentració convocada per Stop Mare Mortum per rebutjar l'acord de la Unió Europea amb Turquia en el marc de la crisi de persones refugiades. La concentració ha aplegat mig centenar de persones davant l'Ajuntament que van realitzar una encesa d'espelmes mentre es llegia un manifest de protesta al preacord entre la Unió Europea i Turquia per retornar les persones refugiades a territori turc quan arribin a Grècia.
Audios
17-03-2016 Stop Mare Mortum
17-03-2016 Josep Grifoll
La iniciativa Cerdanyola, ciutat d'acollida ha donat suport a l'acció d'Stop Mare Mortum, que també ha fet una crida per anar a la manifestació convocada per al proper dissabte dia 19 per Unitat Contra el Racisme i el Feixisme i que sortirà a les 17 hores de l'Estació de França, a Barcelona. Des de Cerdanyola es sortirà a les 16 hores en tren. El govern municipal considera el preacord entre UE i Turquia “il•legal i immoral” i creu que “vulnera la Carta Internacional de Drets Humans, la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea i la Convenció de Ginebra per als Refugiats”. Per mostrar aquest rebuig la bandera europea i espanyola de la façana de l’Ajuntament lluiran a mitja.
Han passat mesos d’ençà que el darrer 19 d’abril s’enfonsés un vaixell camí de les costes europees, tragèdia que va deixar pel camí centenars de persones ofegades, entre les quals, molts nens i nenes. Mesos després la xifra de morts a la Mediterrània ha anat augmentant dia rere dia, convertint les seves aigües en una autèntica fossa comuna on han perdut la vida més de 30.000 persones des de l’any 2000. El manifest llegit a la plaça de Francesc Layret demana una resposta col•lectiva i compartida per acollir a les persones refugiades i expressa la solidaritat amb Grècia, víctima de les decisions i omissions de la UE.
Des de Stop Mare Mortum no es vol fer distinció entre persona migrant i persona refugiada, ja que totes elles es veuen obligades a abandonar el seu país, sigui per fugir d'una guerra o d’una situació econòmica insostenible que posa en perill la seva subsistència.
El manifest expressa un clar rebuig a l'acord bilateral entre UE i Turquia i es demana que s’elabori i s’apliqui un sistema Europeu Comú d’Asil que estableixi uns drets i procediments unificats per a tots els països d’acollida, facilitant vies legals d’accés a la UE per a aquelles persones que es troben en una situació d’extrema vulnerabilitat. També es demana la suspensió, per obsoleta, de la Convenció de Dublín.
L'integrant del comitè d'acollida de Cerdanyola, Josep Grifoll, recorda que actualment hi ha en marxa una campanya solidària de venda de marxandatge en forma de bosses i xapes amb la imatge Cerdanyola ciutat d'acollida creada per la il•lustradora Olga Molina. L'objectiu es recaptar 5.000 euros per lliurar-los a ProActiva Open Arms, organització de socorristes que actua salvant vides a les costes de Lesvos i Chios.
Grifoll ha dit que "hem de ser capaços, si finalment arriben persones refugiades als nostres municipis, d'acollir-les com cal, fent una mica de memòria de quan catalans i espanyols fugien d'una guerra per acabar tancats en camps de concentració en condicions infrahumanes, morint a milers de fred, fam i malaltia".
Stop Mare Mortum, creada a finals d’abril del 2015, és una plataforma ciutadana que té per objectiu fomentar un canvi en les polítiques europees d’estrangeria i migratòries, realitzant un treball de sensibilització i formació de la ciutadania i d'incidència política.