Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Som lo que sembrem lliura al Parlament 91.000 firmes contra els transgènics
Som lo que sembrem lliura al Parlament 91.000 firmes contra els transgènics

Som lo que sembrem lliura al Parlament 91.000 firmes contra els transgènics

31 de juliol de 2008 a les 0:00

La plataforma 'Som lo que sembrem' ha presentat al Parlament 91.000 signatures per promoure una iniciativa legislativa popular (IPL) per declarar Catalunya zona lliure de transgènics. Aquesta declaració significaria prohibir el cultiu de productes modificats genèticament i obligar a les marques a incloure a les etiquetes informació sobre si un producte conté o no transgènics. La plataforma continuarà amb la campanya de recollida de signatures fins arribar a les 100.000, el doble del necessari per impulsar una IPL.

'Som lo que sembrem' -una plataforma integrades per sindicats, comerços, entitats ecologistes, pagesos, cooperatives i consumidors- considera que els transgènics no només tenen repercussions negatives per a l'agricultura i el medi ambient, sinó que també poden afectar la salut humana, ja que es desconeixen les conseqüències que comporta menjar aliments modificats genèticament. La plataforma denuncia, a més, que el 46 percent del blat de moro que es cultiva a Catalunya és transgènic i va en contra de l'activitat tradicional de la pagesia del país.
 
Actes a Cerdanyola
 
La campanya també s’ha celebrat a Cerdanyola. Així, l'enginyera agrònoma cerdanyolenca Glòria Colom reclamava prudència en la investigació sobre aliments transgènics en el decurs d’una xerrada organitzada per les associacions locals El Cabàs i Faves comptades. En aquesta conferència celebrada a l’Ateneu el 8 de juny Glòria Colom explicava que un aliment transgènic és aquell que prové d’una planta o animal al qual se li ha introduït un gen d’una altra espècie. Aquesta modificació es fa amb la intenció d’aconseguir dins el món de l’agricultura determinades resistències, per exemple a plagues. Colom manifesta que aquesta tècnica està encara poc estudiada i reclama prudència perquè es desconeixen les possibles conseqüències.
 
A més, voluntaris de Som lo que sembrem van visitar durant aquest mes de juliol els mercats de Cerdanyola, tant al de Fontetes com al de Serraparera. Els impulsors d’aquesta iniciativa consideren que és als mercats on cal defensar amb més força la biodiversitat local i potenciar també “un consum responsable”. Des de Som lo que sembrem consideren important defensar  les “varietats autòctones conreades des de fa centenars d’anys pels nostres agricultors” i asseguren que la campanya en favor de la proposta de llei va tenir molt bona acollida a la majoria de les parades i també entre els ciutadans que encara aposten per aquest sistema de distribució d'aliments més tradicional. 
 
El futur de la campanya
 
Els responsables de Som Lo Que Sembrem afirmen que no acabarà la seva vida després d’aquesta recollida de signatures i que seguirà vetllant “perquè tinguem una agricultura justa, un medi ambient net i una bona salut, cosa que implica eliminar els transgènics de la nostra societat i aprofitar les alternatives que tenim a l’abast més sanes i sostenibles”, en referència a l’agricultura ecològica i el consum responsable.
La plataforma iniciarà a partir del setembre un seguit de contactes amb els diferents grups parlamentaris per tal d’avaluar la posició de cadascun d’ells, i se’ls entregarà un recull de documentació específica envers la problemàtica dels transgènics tant a nivell local com mundial.
De cara a l’octubre, s’organitzaran diversos actes entre els quals participarà l’autor del llibre “Semillas peligrosas. Las mentiras de la industria y los gobiernos sobre lo que comemos”, Jeffrey M. Smith.